IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, ‘‘2004 yılında Türkiye'nin özelleştirme çalışmalarını hızlandırmasını bekmliyoruz. Büyük ölçekli özelleştirmelerde işler yavaş yürüyor’’ dedi.
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, 2004 yılında özelleştirmelerin hızlanmasını, diğer alanlardaki gelişmelerle arasındaki farkın kapatılmasını beklediklerini söyledi. Özelleştirmeyi ‘‘Umulandan yavaş geliştiğini gördüğümüz alan’’ olarak nitelendiren Brekk, ‘‘Özelleştirme İdaresi daha küçük ölçekteki varlıkların özelleştirmelerinde ilerleme sağladı ancak maalesef, büyük ölçekli özelleştirmeler yapılamadı’’ dedi.
IMF İcra Kurulu'nun 6. gözden geçirmeyi görüştüğü toplantıdan önce konuştuğumuz Brekk, genel olarak programın gelmiş olduğu aşamadan memnun. 7. gözden geçirme için IMF Heyeti'nin ocak ayı içinde Türkiye'de olacağını belirten Brekk, kesin tarihin ise belli olmadığını kaydetti.
Brekk, hükümetin asgari ücret ve emekli maaşlarına yapmayı düşündüğü yüksek oranlı zam ile bazı batık banka patronlarıyla, yapılan anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesi yönündeki sorularımıza ‘‘devam eden işler’’ olduğu gerekçesiyle, yanıt vermedi.
‘‘Türkiye'nin 2004 sonrası için, kendileriyle bir anlaşma yapmasını isteyip istemediklerini’’ sorduğumuzda ise Brekk, prensip olarak çok değişik işbirliği türleri bulunduğunu, daha önce yapılan yakın izleme anlaşmasının bu opsiyonlardan biri olduğunu belirterek, bunun Hükümetin vereceği bir karar olduğunu söyledi.
Brekk, ‘‘İnanıyoruz ki, bu değişik opsiyonlardan biri olsa da olmasa da, Türkiye şu anda ekonomideki mevcut stratejiyi devam ettirecektir’’ dedi. Brekk, Türkiye'nin devam ettirmesi gereken ilkeleri ise; sağlıklı borçlanmanın sürdürülmesi için belli oranda faiz dışı fazla vermeye devam etmesi, Merkez Bankası'nın bağımsız yapısıyla enflasyonla mücadele odaklanması ve yapılan reformların hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. ‘‘Bizim için şu anda önemli olan program çalışıyor, işliyor ve çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Aynı anda hem büyümenin umulandan yüksek olması, hem de enflasyonun umulandan hızlı düşmesi bunun en iyi kanıtı’’ dedi.
‘‘Buna karşılık krizden büyümeye geçiş süreciyle birlikte sürdürülebilir büyüme çizgisine oturtulması da ayrı bir önem taşıyor’’ diyen Brekk, istihdam ve yatırımlarda beklendiği kadar iyileşme sağlanmadığını hatırlatarak, ‘‘İstihdam ve yatırımlarda beklenen gelişmeler olduğunda, denebilir ki; ekonomi krizden büyümeye geçti ve sürdürülebilir büyümeye ulaştı’’ diye konuştu.
Brekk, Türkiye'nin IMF'ye olan, 2005 sonrasına biriken borçların yeniden ertelenip ertelenmeyeceği konusundaki sorumuza karşılık ise, ‘‘Şu anda bu konuda verilmiş bir karar olmadığını ama prensip olarak bunun mümkün olduğu’’ yanıtını verdi.
Brekk'e, ‘‘IMF'nin bu Hükümete daha öncekilerden daha esnek davrandığı’’ yönündeki yorumları hatırlattığımızda ise ‘‘Öyle bir şey olduğunu söyleyemeyeceğim. 4. 5. ve 6. gözden geçirmelerde gerekenler zamanında yapılmadığı için gecikmeler olması bence bunu kanıtlıyor. Aynı tutarlı yaklaşımı gösteriyoruz’’ yanıtını verdi.
Sizi destekliyoruz İmar olayını çözün
BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener'in İmar Bankası'yla ilgili olarak açıkladığı, ‘‘kapsamlı araştırma’’ kararının kendilerini memnun ettiğini kaydeden IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, ‘‘İmar Bankası'yla ilgili olarak yapılacak çalışmalara destek veriyoruz. Bu çalışmalar hem bu olayın bulgularının tam olarak ortaya çıkması, hem de bankacılık sektöründe denetimin bu olaydan çıkarılacak derslerle yeniden düzenlenmesi için çok önemli’’ dedi ve bu konuda 2004 yılında gelişme beklediklerini kaydetti.
Bu arada ‘‘İmar Bankası'yla ilgili bonozedelere yapılacak ödemelerden vazgeçilmesinin olumsuz bir durum yaratıp yaratmayacağını’’ sorduğumuzda ise Brekk, ‘‘Bu konuda BDDK ve Hükümetin anlayışının olumlu olduğunu ve bu anlayışla sorunların çözüleceğini’’ kaydetti.
Brekk, yatırımcıların da mevcut durumu anlayacaklarını tahmin ettiğini söyledi. Brekk, kayıtdışı ekonominin önlenmesi için oluşan çabayı olumlu karşıladıklarını, bu çabaya destek olduklarını belirterek, bu konuda çalışan IMF Heyeti'nin, daha çok kurumlar arası koordinasyonun sağlanması, vergi toplama ve denetimi ilgili iyileşmelere odaklandığını ve kurumsal bir reform için çalışmalar yaptığını söyledi.
Hükümet sosyal güvenlik için çalışmaya başladı
IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk'e, Dünya Bankası'nın sosyal güvenlik alanında yeni bir reform istediğini, buna karşılık IMF'in bu konuda fazla bir şey söylemediğini hatırlattığımızda ise, ‘‘IMF olarak bu konuda Dünya Bankası ile aynı görüşteyiz Hükümet bu alanda çalışmaya başladı. Dünya Bankası ile çalışılıyor ve IMF olarak reform opsiyonlarının maliyetleri ile daha fazla ilgileniyoruz’’ dedi.
Brekk, 2004 yılında ekonomi yönetiminin dikkat etmesi gereken konuların neler olacağı konusunda ise, 2004'de yapılacakların 7. gözden geçirme görüşmeleri sırasında belirleneceğini kaydetti.
Buna karşılık önümüzdeki yıl yapılması gerekenler arasında, özelleştirmelerin artık 2004 yılında hızlanmasını ve diğer alanlardaki gelişmelere yetişmesini beklediklerini, Merkez Bankası'nın bağımsız bir şekilde enflasyonla mücadeleye devam etmesi ve yapısal reformların uygulamaya geçmesini beklediklerini kaydetti.