2013 bütçe beklentisi iyimserleşti

2014 yılında girilecek uzun seçim maratonu nedeniyle bu yıldan harcamaların başlayacağı beklentisiyle, 2013 yılı bütçe hedeflerine şüpheyle bakanlar vardı.

Haberin Devamı

Ancak 2012 yılı bütçe gerçekleşme rakamları ve özelleştirmedeki olumlu gelişmeler bu tedirginliği azaltmış görünüyor.

Piyasa uzmanları bu yılki petrol fiyatlarının seyrinin ve kamu harcamalarında Hükümetin takınacağı tutumun bu yılki bütçe hedefleri için kritik olduğunu düşünüyorlardı. Hala bu gelişmeler dikkatle izleniyor ama bütçe açısından bu kalemlerden gelebilecek ek yüklerin de artık karşılanabileceği düşüncesi hakim olmaya başladı. Dolayısıyla piyasa analizlerinde bütçe konusunda iyimser bir havanın giderek hakim olmaya başladığını söyleyebiliriz.

Önceki gün 2012 yılı bütçe gerçekleşme rakamlarını açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, bu yılki bütçe hedefi rakamlarının gerçekleştirileceğini, özelleştirme gelirlerinin iyi gittiğini, bu arada büyüme oranlarının da yüzde 4’lük hedefin üzerine çıkacağını söyledi.

Bence Maliye Bakanı Şimşek’i bu kadar rahatlatan en önemli unsur özelleştirme gelirlerindeki olumlu gelişme. Geçen gün yazdığımız gibi; bu yıl için bütçeye 4 milyar TL özelleştirme geliri aktarılması hedeflenmişti, bu hedef 3 Ocak’ta yapılan aktarma ile yerine getirildi. Maliye Bakanı Şimşek bir rakam vermiyor ama şahsen bu yılki bütçeye aktarılacak özelleştirme gelirinin 15 milyar TL’den az olmayacağını, 20 milyar TL’ya kadar çıkabileceğini düşünüyorum.

Belki de gelecek yılki seçimleri düşünerek Hükümet, İdare bünyesinde tutacağı bir kısım özelleştirme gelirini, gelecek yılki bütçeye aktaracaktır. Yani bütçeye aktarılmasa da gelirlerin beklentilerin çok üzerinde olacağı kesin gibi…

Buna rağmen hala bütçe konusunda bir risk var mı derseniz; bence her zaman var. Her şeyden önce küresel petrol fiyatlarının, büyüme oranları da hedefin çok üzerine çıktığı takdirde, bütçeye ciddi ek yükler getireceğini bilmek gerek.

Tabi ki Hükümetin tavrı belirleyici olacak. Bir seçim süreci öncesinde büyümeyi hedefin çok üzerine çıkaralım derlerse, petrol fiyatı gibi dolaylı etkinin yanısıra, doğrudan kamu yatırımları ve harcamaları nedeniyle, bütçeye kaldırabileceğinin çok üzerinde yükler de gelebilir.

Haberin Devamı

2012 BÜTÇESİNE SURİYE ETKİSİ

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 21.1 milyar lira olarak hedeflenen, daha sonra Orta Vadeli Program yapılırken 33.5 milyar TL’ye revize edilen 2012 yılı bütçe açığı gerçekleşmesini 28.8 milyar TL olarak açıkladı.

Şimşek açıktaki sapmanın yılın sonunda karayolları müteahhitlerine yapılan ödemeler ile Suriye nedeniyle AFAD’a yapılan 5 milyar liralık aktarımla bozulduğunu bunlar olmasa daha iyi bir rakam çıkacağını söylemiş.

Karayolları müteahhitlerine yapılan ödemeler zaten bütçe içinde yapılması gereken ödemeler, o nedenle sapma olarak nitelendirilemez.

Ancak Suriye için yapılan ödemeler bütçede yer almayan ödemelerdi.

Bu açıdan baktığımızda, “Uluslar arası siyasi ilişkilerin bütçe üzerinde yaratacağı etkiyi” de somut biçimde hissetmeye başladığımız söylenebilir. Bu yıl içinde Suriye’de olayların sıcak çatışmaya dönüşmesi, ya da çok söylenmeye başladığı gibi, Irak’la ilgili çıkabilecek olumsuzlukların bizi çok etkileyeceği açık. Bununla birlikte İran ile ilgili olası gelişmeler de yine bizi yakından ilgilendiriyor.

Özetle; bölgemizdeki siyasi gelişmeler ve Hükümetin alacağı siyasi tavırları da 2013 yılı bütçesi açısından birer risk unsuru olarak saymak gerekiyor. Bölgedeki bir sıcak çatışma, ne kadar özelleştirme yaparsanız yapın, bütçeyi ve makro ekonomik dengeleri derinden etkileyecektir.

Yazarın Tüm Yazıları