Paylaş
Bireysel ve kitlesel duyarlılıklar için özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasından sonra internet alternatif bir alan oluşturdu. İnsanlar artık meydanlara çıkıp seslerini yükseltmektense, rahat koltuklarından kalkmadan protesto haklarını kullanabiliyor. Tepkilerini kısıtlı bir ortam olan internet yoluyla iletmekle kalmaya yönelterek kitleleri pasifize etmesi yönünde eleştiriler de alan Change.org geçtiğimiz günlerde önemli bir yatırım aldı.
Sosyal değişim yaratmak isteyenlerin kampanyalar düzenleyerek çok sayıda kişinin desteğini almaya çalıştıkları bir platform olan Change.org’da başarı elde etmiş pek çok kampanya var.
Şirketin mevcut yapısını geliştirerek daha fazla internet kullanıcısına ulaşması ve daha etkili kampanyalar düzenlenebilmesine olanak yaratacak bağlantılar kurulması için 25 milyonluk bu yatırım önem taşıyor. Yatırımcılar arasında Bill Gates, Twitter Inc. kurucularından Evan Williams ve Virgin Group kurucusu Richard Branson bulunuyor. Misyon odaklı bu platform kâr amacı gütmeyen bir oluşum.
San Francisco merkezli Change.org’un 80 milyondan fazla kullanıcısı var ve 196 ülkede etkin. 18 ülkede ise 222 çalışanıyla bilfiil faaliyet gösteriyor. Toplumsal veya siyasi değişim için baskı oluşturmak için açılan dilekçeler kısa süre içinde yüz binlerce imzaya ulaşabiliyor ve bir kısmından somut sonuçlar da elde ediliyor.
Bu yatırımla ilgili detayları ve özellikle önümüzdeki dönemde yapılacak değişiklikleri Change.org Başkanı ve Genel Müdürü Jennifer Dulski’ye sordum ve cevaplar aldım.
Yapılan yatırım sonrası Change.org'da ne gibi değişiklikler yapılması planlanıyor? Bu yatırım ne için kullanılacak?
Amacımız daha da fazla insanın etrafında görmek istediği değişimi yaratması için imkân sağlamak. Bu yatırımı, insanların rahatsız oldukları, değiştirmek istedikleri konular hakkında bulundukları yerde derhal harekete geçmelerini ve karar vericilere, şirketlere, hükümetlere ulaşmalarını sağlayacak araçları geliştirmek için kullanmayı planlıyoruz. Böylece, insanlar kampanyalarını başlatıp seslerini değişim istedikleri yerel yönetimlere, şirketlere, devlet görevlilerine, politikacılara vakit kaybetmeden duyurabilecekler.
İlk etapta, gerçek zamanlı kampanya imkânı sunacak mobil uygulamamızı kullanıcılarımıza sunacağız. Ayrıca şuan hali hazırda sitemizde bulunan, kampanya muhataplarının imza verenlerle iletişime geçmesini sağlayan, resmi profil hesaplarını yani “karar verici mekanizmasını” geliştirmek istiyoruz. Böylece kurum, kuruluşlar ve şirketler hizmet sağladıkları kişilerle imza kampanyaları üzerinden doğrudan etkileşime geçebilecek.
Türkiye, bildiğim kadarıyla Change.org'a katılım konusunda üst sıralarda yer alan bir ülke. Bu yatırımdan sonra Türkiye operasyonlarınız için değişiklikler planlıyor musunuz?
Geçtiğimiz 2 yılda 3.5 milyon kullanıcıya ulaşan Change.org Türkiye’nin bu kadar hızlı büyümesi bizi gerçekten çok heyecanlandırıyor. Bu büyümeyi Dr. Uygar Özesmi liderliğinde daha yeni büyüttüğümüz 4 kişilik çok güçlü bir ekip yönetiyor. Türkiye’de açılan imza kampanyaları arasında insan hakları, çevre, hayvan hakları, ekonomik adalet gibi birbirinden farklı konularda 270’den fazla başarılı olmuş kampanya var. Bu yatırımla, sosyal değişim için Change.org’da kampanya başlatan kişilere en iyi teknolojiyi sunmayı, mobil olarak gerçek zamanlı kampanya olanağı, ve dolayısıyla Türkiye’de daha da artan bir kampanya başarı oranı bekliyoruz.
Yatırımcılarınız arasında çok önemli başarılar elde etmiş girişimciler bulunuyor. Bu girişimcilerin size nasıl katkı vermesini bekliyorsunuz?
Teknoloji, medya ve iş dünyasının birbirinden önemli ve etkin isimleriyle bu yatırım için bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz. Yatırımcılarımızın hepsi, Change.org’un tüm dünyada bireylerin değişim için harekete geçmelerine yönelik sağladığı imkânlar hakkında en az bizim kadar heyecanlılar ve uzun vadeli vizyonumuzu paylaşıyorlar. Daha da önemlisi, yatırımcılarımız arasında yer alan isimler dünyanın en büyük ve başarılı şirketlerini kurma konusunda isim yapmış kişiler. Platformumuz büyürken onlardan öğreneceğimiz birçok şey var ve artık istediğimiz zaman tavsiye için kapılarını çalabiliriz.
Paylaş