Satranç Ailesi Ankara’ya turnuva salonu istiyor

Antalya’da Türkiye Satranç Federasyonu’nun organize ettiği “Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Şampiyonaları”nın son iki gününde hem velilerin hem de miniklerin yaşadığı büyük heyecana tanık olurken, gelecek adına bir kez daha umutlandık.

Haberin Devamı

Satranç Ailesi Ankara’ya turnuva salonu istiyor

Geçtiğimiz yıl bin 700 sporcunun yarıştığı şampiyonada bu yıl sporcu sayısının 2 bin 500’e ulaşması da herkesin övünç kaynağıydı. Fakat, turnuva boyunca bir yandan, gözlerinden ışık saçan pırıl pırıl çocuklara ve gençlere umutla bakarken, diğer yandan Ankaralı ailelerin serzenişlerini dinledim.
7-18 yaş arası kızlar ve genel olmak üzere toplamda 24 kategoride madalyaların verildiği turnuva sonunda 160 sporcuyla temsil edilen Ankara’dan yalnızca bir birincinin çıkmış olması da aslında ailelerin ne kadar haklı olduğunu ortaya koydu.

* * *

Ankara’yla ilgili ilk olarak Satranç Federasyonu Ankara İl Temsilcisi Engin Güleç’i dinledim.
30 Kasım itibariyle Ankara Temsilcisi olduğunu belirten ve kısa zamanda yoğun bir tempoyla çalıştıklarını belirten Güleç, Ankara’yla ilgili ilk ve en önemli hedeflerinin en az 300 kişinin rahatlıkla aynı anda maç yapabileceği, velilerin rahatlıkla bekleyebilecekleri, canlı yayın odalarının olduğu bir turnuva salonu kazandırmak olduğunu söyledi. Diğer birçok ilde turnuva salonu olduğuna dikkat çeken Güleç, “Ankara’da bürokrasiyi aşamamaktan” şikayetçi oldu.

* * *

Haberin Devamı

Turnuvaya öğrencileriyle birlikte gelen Nesibe Aydın Okulları satranç öğretmeni Kemal Şahin de, turnuva salonu eksikliğinden konuşurken, Anadolu’da çok küçük imkanları olan belediyelerin bu küçücük imkanları seferber ederken Ankara’da milyarlık bütçeleri idare eden belediyelerin satranca kaynak ayırmamasından yakındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in torunlarının da lisanslı sporcu olduğunu ve satranç turnuvalarına katıldığını belirten Şahin, “Buna rağmen, Melih Bey satranç konusunda bizlere yardımcı olmuyor. ASKİ’nin Beştepe’de güzel bir tesisi var. Bundan faydalanamıyoruz.Sadece Büyükşehir de değil, ilçe belediyelerinin de sosyal tesisleri var. Onlar niye açmıyorlar tesislerini bu çocuklara” dedi.

VELİLER ÇOK DERTLİ

Satranç Federasyonu temsilcileri, antrenörler ve öğretmenlerin yanında veliler de, diğer illerde yerel yönetimlerin verdiği desteğin Ankara’da verilmemesinden dert yanıyor. Turnuva’ya Ankara’dan gelen veli Serdar Akbulut, “Satranç, çocuğa her yönden fayda sağlıyor, zihin ve mantıksal gelişimini tamamlarken aynı zamanda disiplinli olmayı öğretiyor. Satranç çocuk için bu kadar faydalı ancak, biz veliler için çok yorucu olabiliyor” diyerek, turnuva salonu eksikliğine dikkat çekti. Türkmenistan’dan iki yıl önce Ankara’ya gelen Gulya Çırak da, Akbulut gibi turnuva salonu eksikliğinin başkent Ankara için kabul edilemez olduğunu belirtirken, şöyle dedi: “Burada turnuvalar yemekhanelerde yapılıyor ve fiziki şartlar çok uygun değil. Türkmenistan’da gereken tüm şartlar, devlet tarafından sağlanıyor, ancak burada her yükü veli karşılamak zorunda. Örneğin Ankaralı bir aile var, maddi durumları iyi değil, ismini vermek istemiyorum. Çocuğun kurs alma şansı yok. Evinde oturuyor, kitaplardan kendi kendine çalışıyor. Ve şu anda bu çocuk bu turnuvada 8 maçın 7’sini kazandı. Bir de devlet desteklese düşünün nasıl olur?”
Kızı iki yıl önce milli takıma giren Tülay Dinçer de, turnuva salonu sıkıntısının yanında velinin üzerindeki yüklere dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ben beden eğitimi öğretmeniyim, evet bütün sporlar zor ama satrançta şöyle bir zorluk var. Maddi anlamda destek görmüyoruz. Hakemlerimiz çok yoğun mesai harcıyor ve aldıkları ücret yok denecek kadar az. Bu yüzden hakem bulmakta da zorlanıyoruz. Bir de yurtdışı turnuvalar çok önemli ancak katılım sayısı çok az. Çünkü örneğin en yakın Yunanistan’daki bir turnuvaya katılabilmek için en az 10 bin TL para harcamanız gerekiyor. En başarılı iller küçük iller, çünkü imkanları daha fazla oluyor. Çanakkale’de çocukların yılda bir sefer turnuva masrafları karşılanıyor. Balıkesir’de şu anda 10 yaş oynayan Elif Naz Akat kızımız var. Birinci masada oynuyor, çünkü çok turnuvaya gidiyor. Çünkü Balıkesir Belediyesi, onun turnuva masraflarını karşılıyor, sponsor oluyor.”

Haberin Devamı

Satranç Ailesi Ankara’ya turnuva salonu istiyor

YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Son olarak büyük bir şampiyonayla Antalya’da 2 bin 500 sporcuyu buluşturan Satranç Federasyonu’nun başkanı Gülkız Tülay’ı dinliyoruz. Federasyon olarak, satranca ilginin artırılması ve yaygınlaştırılması konusunda Türkiye genelinde çok sayıda projeye imza attıklarını ve epey bir mesafe aldıklarını belirten Tülay’a, Ankaralı velilerin turnuva salonu taleplerini sordum, o da şunları söyledi: “Ankara’da son dönemde satranca çok büyük ilgi var ve artık okulların salonlarına sığmıyoruz. O nedenle Ankara’da satranca tahsis edilen bir turnuva salonunun olması lazım. Hemen hemen her hafta sonu 300-400 kişinin katıldığı turnuvalar yapılıyor. Belli günlerde bu sayı binlere ulaşıyor. O yüzden salon anlamında bu büyük turnuvalar bölünmek durumunda kalıyor. Uzun zamandır arayış içindeyiz ama maalesef bir yer edinemedik. Birkaç belediyeye başvuruldu. Örneğin Çankaya Belediyesi’yle görüşmeler yapıldı ama oralardan da çok olumlu sonuçlar alınamadı. Belediyeler verdikleri salonları çok amaçlı kullanmak istiyorlar. Satrançta masa sandalye, satranç takımı bunları sürekli taşımak çok zor. Belediyelerin salonlarında masa sandalye düzeni yok. Satrancı artık yemekhanelerden çıkarmak lazım. Birçok ilde satranca tahsis edilmiş salonlar var. Örneğin Antalya’da büyük bir spor salonu yapılmış, bir bölümü sadece satranca verildi. Mersin’de var örneğin. Ama üç büyük ilimiz Ankara, İstanbul ve İzmir’de yok. Bir yer tahsis edilecek olursa hem il temsilciliği olarak kullanılır hem de diğer zamanlarda antrenörlük, hakemlik eğitimleri ve seminerler için kullanılır. Bu konuda Gençlik Spor İl Müdürlükleri’nin yanı sıra yerel yönetimlere büyük görev düşüyor.”

Yazarın Tüm Yazıları