Paylaş
Bunun sebebi de bölge içi “Cari İşlemler Denksizlikleri”dir(Current Account Inbalances). AB’nin ağaları bunu bal gibi biliyor. Ama denksizlikleri ortadan kaldıracak yapısal dönüşüm önlemleri almak işlerine gelmiyor. Yapısal dönüşüm için, önce cari açık veren üye ülkelerin “ihracatını arttıracak ve ithalatını düşürecek” gümrük tarife değişiklikleri yapmak gerekir. Ağalar, bunun yerine günü kurtaran “parasal-vergisel” önlemler alıp ödemeler sistemini likit tutuyorlar. Diğer yandan da cari açık veren ülkelerden “ücretleri düşürerek” yurtiçi talebi frenlemelerini ve düşük ücretlerle sanayide “birim emek maliyetini” azaltarak rekabet güçlerini arttırmaları istiyorlar. Bu kemer sıkma önlemleri, ülkelerin milli gelirlerinin azalmasına ve halkın da isyanları oynamasına sebep oluyor. Bu yüzden “Euro’dan çıkalım” gibi, çözdüğünden büyük sorun yaratacak önerilerinin popüler olmasına yol açılıyor.
EURO BÖLGESİ’NİN MALİ YAPISI, ABD’DEN DAHA SAĞLAMDIR
Euro Bölgesi’nin son 12 aylık cari işlem fazlası 153 milyar dolardır. Euro’nun rakibi Doların anavatanı Amerika ise, aynı dönemde 475 milyar dolar “cari işlemler açığı” vermiştir. Yani dünya para piyasalarında, dolarda arz fazlası; Euro’da ise arz açığı vardır. Bu durumda Euro’nun Dolara
karşı değer kazanması gerekir.
Pek tabii, çapraz kurlar, sadece “cari işlemleri dengeleyici” olarak çalışan otomatik mekanizmaya tabi değildir.
Çapraz kurlar, dünyanın en
büyük spekülasyon arenası olan “F/X-Para Piyasası”nda belirlenir. Bu yüzden sürekli dalgalanır.
Artı; sıkça tehlikelidir denilen,
ama pek bir kıymeti harbiyesi olmayan “Kamu Borcu/Milli Gelir” oranı da AB’de, ABD’den düşüktür. Yani Euro Bölgesi daha sağlamdır.
BANKALAR MEVDUATTAN DEĞİL, ÇÜRÜK VARLIKTAN BATAR
Güney Kıbrıs’ta patlayan krizden sonra, ortaya “Kıbrıs’ın Milli Geliri 18 milyar Euro iken bankalarında 68 milyar Euro gibi çok büyük mevduat vardı, bunun da 31 milyarı Ruslara aitti, onun için battılar” gibi deli saçması bir söylem ortaya çıktı. 68 değil 168 milyar mevduat olsa ve tamamı Alman tahvillerine yatırılsaydı, bu bankalar hiç batar mıydı? Ama bu sıcak para, Yunan tahvillerine yatırılmış veya ödeme imkânı kısıtlı kişi veya kurumlara kredi diye verilmişse; batardı.
Son Söz: Sıcak para, ekonomiyi baştan çıkarır.
Paylaş