Yaz kahvaltılarında mutlaka elma yiyin

Bu sıcak yaz günlerinde çoğumuz yorgunluktan, enerjimizin kalmadığından yakınıyoruz.

Enerji kaynağımız karbonhidratları kullanılabilir enerjiye çevirebilmek için protein, mineral ve vitaminlere ihtiyacımız var. Bunları almanın yolu bol bol sebze ve meyve yemekten geçiyor.

Her yiyeceğin kendine göre enerji potansiyeli var, ancak bu konuda en faydalı olan taze, az pişmiş ya da çiğ yenen sebze ve meyveler. Bunlardaki enzim, vitamin, mineral, aminoasit, antioksidan, lif ve faydalı yağ asitleri bize zihinsel ve fiziksel enerji sağlıyorlar.

Her meyve sebzenin etkisi farklı. Kalorisi en yüksek meyveler avokado ve hindistan cevizi. Yağ oranlarının yüksekliği beyin hücreleri arasındaki iletişimi güçlendiriyor ve vücudun dayanıklılığını arttırıyor. Karbonhidratı yüksekler ise muz, üzüm, mısır, patates, bezelye ve kuru incir. Bunların çoğu vücudun biyolojik fonksiyonlarında etkili olan ve enerji üretiminde rol oynayan B vitamini içeriyor.

ZİHİNSEL ENERJİ VERİYOR

Kahvaltıda yenen meyvelerin vitaminlere ek olarak bir de temizleyici etkisi var. Meyvelerin çoğunun asiditesi dokulardaki artık maddeleri çözerek vücuttan atılmalarını sağlıyor. Sabah saatlerinde metabolizmayı harekete geçirecek olan en iyi meyve elmadan başkası değil. Dünya üzerinde 7.000 farklı türü bulunan elmada bulunan pektin maddesi, yediğimiz yiyeceklerin vücut tarafından en faydalı şekilde değerlendirilmesini sağlıyor.

Kahvaltıda meyve yemek zihinsel enerji de veriyor. Tüm gecenin açlığı ile kan şekeri düşen vücut, doğal şekeri hemen enerjiye dönüşen meyve tüketimiyle, hemen kendini toparlıyor.

Yaşamın farklı dönemlerinde farklı meyve yemek gerekebiliyor. Örneğin ağır bir adet dönemi geçiren kadınlardaki demir eksikliğine karşı, yapraklı yeşil sebzeler ve kurutulmuş meyveler tavsiye ediliyor.

NASIL YEMELİ?

Meyve ve sebze yeme konusunda en önemli kriterlerden biri de taze olmaları. Raflarda uzun süre ve satın alındıktan sonra da buzdolabında bekletilen sebze ve meyvelerin faydadan çok zararı oluyor.

Sebzeler söz konusu olduğunda pişirme yöntemleri de önem kazanıyor. Pişirme sırasında sebzelerin yapısı bozulmaya başlıyor. Yumuşamalarının nedeni de bu zaten. Bitki özündeki su ve diğer çözünürlerin kaybı nedeniyle besin değeri düşüyor. Örneğin brokoli pişirildiğinde folik asit kayboluyor. Her sebzeyi çiğ tüketmek gibi bir şey söz konusu olamayacağından günlük öğünlere birkaç çiğ sebze eklemekte fayda var. Bunların en besleyici olanları hiç kuşkusuz çiğ yenen filizler. Güneşin enerjisini saklayan ve onu klorofile çeviren filizler vücudun her hücresi için son derece besleyici oluyor. Filizler gelişme dönemindeki bitkiler olarak yüksek miktarlarda protein, vitamin, mineral, enzim, RNA, DNA ve T hücresi içeriyorlar. Kaba yonca (alfalfa), soya filizi ve turp otu gibi çiğ sebzeler tam birer enerji kaynağı.

Derleyen: Ömür GEDİK
Yazarın Tüm Yazıları