Vitaminin fazlası zarar mı

Vitamin kullanımı abartılıyor mu? Amerikalıların yüzde 70'i daha sağlıklı olabilmek için vitaminlere başvuruyor. Türkiye'de de vitamin takviyesi yapanların sayısı her geçen gün artıyor.

Vitamin kullanımındaki artışı bir süredir izleyen bazı uzmanlar şimdilerde bunun sakıncalarından söz etmeye başladılar. Vitaminlerin şimdiye dek hiçbir hastalığı tedavi etmediğini söyleyen uzmanlar, belli vitamin ve minerallerde doz aşımının hastalık riskini artırdığından bahsediyorlar. Eskiden vitamin eksikliğinden endişe edilirdi, şimdilerde ise vitamin fazlası endişe konusu oldu.

Örneğin A vitamininde tehlike sınırını aşmak çok kolay. Tahıllı besinler alıp, süt içip üstüne de multivitamin alanlar bu sınırı zorluyor olabilirler. Aynı endişeler demir, E ve C vitaminleri için de geçerli.

Araştırmacılar sağlıklı insanlar tarafından alınan multivitaminlerin bir faydasının olmadığı görüşünde. Belli ihtiyaçları karşılamak için alınan özel vitaminler bu uyarıların dışında kalıyor. Yaşlılarda B12 eksiklikliği görülmesi doğal, çünkü yaş ilerledikçe bu vitamini yiyeceklerden karşılamak zorlaşıyor. Açık havaya çıkmayan insanlar ise D vitamini eksikliği çekebiliyor. Yaşlılar güneşe çıksa bile bu vitamini alamayabiliyorlar.

Meyve ve sebzelerde bulunan bir vitamin olan folik asit ise özellikle hamile kadınlar için son derece gerekli. Folik asit özellikle hamilileğin ilk dönemlerinde gerekli olduğundan, hamile kalmayı düşünenlerin bu vitamini alması öneriliyor.

İşte böyle durumlarda vitamin almak kaçınılmaz oluyor. Oysa pek çok insan gerekli olmadığı durumlarda da vitamin almayı tercih ediyor. Eskiden C ve E vitaminlerinin kanser ve kalp hastalıklarını önlediği sanılırdı. Oysa hiçbir çalışmada bunu destekleyecek bir bulguya rastlanmadı.

Hatta şimdi alınan E vitaminin kalp krizi ve inme riskini artırabileceği söyleniyor. C vitamininin ise faydalı bir etkisi yok gibi görünüyor. Bu en az ihtiyaç duyulan iki vitamin ne yazık ki insanlar tarafından en çok alınanların başında geliyor. C vitaminin fazlası idrarla atılıyor. Oysa diğer bazı vitaminlar vücutta depolanarak zararlı hale geliyor.

Kanında A vitamini fazlası olanlarda osteoporoz riski artıyor. Vitamin takviyesi yapan insanlar, bir anda önerilen dozun 5 katına çıkabiliyorlar. Bazı popüler vitaminlerin bir hapında 1.500 mikrogram A vitamini bulunuyor. Ki bu önerilen günlük dozun iki katı ve kemik kırılma riskini iki katına çıkarıyor. Bazı haplarda bu miktar 4.500'e kadar çıkabiliyor. Multivitamin üreticileri ürünlerindeki A vitamini miktarını düşürmeye başladılar. Ancak yeniden formüle edilmiş vitaminlerin piyasaya çıkmasının bir yılı alabileceği söyleniyor.

HAFTANIN KİTABI

Düşmanımız kanser

Düşmanınızı ne kadar iyi tanıyorsanız onunla o kadar iyi mücadele edersiniz.

Kanser de bilinçli mücadeleyle çoğu zaman alt edilebilen bir hastalıktır.

Sorular ve Cevaplarla KANSER isimli bu kitap kansere yakalanmış bir hastanın ya da yakınlarının karşılaşabileceği tüm sorunlar ve sorulara cevap veriyor.

Tedaviler, tedavi sırasında dikkat edilecekler, alternatif tedaviler, hastaların bakımları gibi tüm konular bu kitapta yer almış.
Yazarın Tüm Yazıları