Spor yararlı da...

SPORUN insan hayatındaki yararları tartışılmaz. Ancak bazen gazetelerde jogging yaparken ölen kişilerle ilgili haberlerle de karşılaşılabiliyor. Böyle olunca okuyanların kafası karışabiliyor. Acaba spor yapmak yararlı değil mi?

Çağdaşlaşmanın getirdiği hareketsiz yaşamın, kalp ve damar başta olmak üzere sağlık alanında olumsuz etkiler yarattığının belirlenmesi üzerine, herkese spor yapma önerisinde bulunulmaya başlandı.

Jogging adı verilen spor türü de bu öneriler üzerine başladı. İzin günü ya da benzeri nedenle olanak bulan, spor ayakkabılarını giyip koşmaya başladı.

Ancak bir süre sonra, jogging yapanlar arasında ani kalp ölümlerinin sık görülmesi üzerine olayın doğruluğu sorgulanmaya başlandı. Bunun üzerine geniş çaplı araştırmalar başladı. Bu araştırmaların sonucunda jogging yapanlar arasındaki ani kalp ölümlerinin sık görüldüğü de belirlendi.

Jogging yapanlarda kalp ölümlerinin sık görülme nedeni, bu tür bir sporun vücut için stres yaratması. Stres, her ne kadar dilimizde ruhsal zorlanma karşılığında daha yaygın olarak kullanılıyorsa da, bedensel zorlanmalar da aslında stres tanımına uyar.

Şimdi bir insan düşünün ki, bütün hafta boyunca hareketsiz bir yaşam sürüyor. Kapıdan arabaya binip işe gidiyor, asansörle yukarı çıkıyor, televizyonu bile uzaktan kumandayla açıp kapatıyor. Belki alkol ve sigara da içiyor. Bu insan izin gününde lastik ayakkabılarını giyip koşuya çıkıyor ve toksin atıyor(!). Bütün hafta boyunca belirli limitlerde çalışmaya alışmış bünye koşuya zorlandığında, nabzı hızlanıyor, tansiyonu çıkıyor, geçici olarak kanında şeker ve yağlar artıyor. Bütün bu hazırlıklar, zorlandığı koşu sırasında gerekli enerjiyi sağlamak amaçlı olarak yapılıyor. İşte bütün bu zorlanma ya da diğer deyişle stres, damar içindeki henüz sorun yaratmayan damar sertliği plaklarının yırtılıp ani damar tıkanmalarının görülmesine yol açıyor.

Konunun ilginç olan tarafı, jogging yapanlarda koşu sırasında değil, koşu bitip dinlenmeye geçildiği sıralarda kalp krizlerinin daha sık görülmesi.

VÜCUDU ALIŞTIRMAK GEREKİR

İnsan bünyesindeki her türlü zorlanma yeni bazı sorunların çıkmasını kolaylaştırır. Spor yapmak adına bünyeyi alışmadığı derecede zorlamak da bazı riskleri göze almak demektir. Bütün sporcuların düzenli olarak antrenman yaptığını görürsünüz. Bunun amacı bünyede mevcut olan limitleri aşma çabasıdır. Bünyeyi limitlerinin üzerine, fazla zorlanmadan yavaş yavaş alıştırmak gerekir. Spora başlarken ısınma da bu limitlere yaklaştırma açısından önemlidir. Aynı şekilde yoğun sporlardan sonra dinlenmeye birden geçmek yerine sporun temposunu azaltıp vücudu yavaş yavaş soğutmak da öneriliyor.

Alışkanlığı olmayan, haftada birkaç gün düzenli egzersiz yapmayan kişilerde jogging doğru bir spor değil. Tempolu yürüme, yüzme ya da bisiklet gibi fazla zorlamayan sporlar tercih edilmeli.
Yazarın Tüm Yazıları