GLOBALİZASYON her alanda olduğu gibi sağlık alanında da kendini gösteriyor. Bir ülkede başlayan bir hastalık, kısa bir zaman içinde birçok ülkeye yayılıyor.
Kısa bir süre Uzakdoğu'da başlayan ve kısaca SARS olarak adlandırılan bir zatürree türü, birkaç ay içinde dünyanın değişik ülkelerinde 306 kişinin hastalanmasına, bunlardan şimdilik 10'unun ölümüne yol açtı. SARS adı, Severe Acute Respiratory Sendrom'un kısaltılmış şeklidir. İngilizce bilenlerin hemen anladığı gibi ani başlayan, ciddi solunum sorunu yaratan bir tablo. Bu hastalıkta, akciğer dokusu iltihapla doluyor, hastalanan bölüm solunum görevine katılamıyor. Yapılan araştırmalar bu hastalığın paramyxovirus grubundan, ‘‘kuş gribi’’ etkeni bir virüsle oluştuğunu ortaya koymuştur.
BELİRTİLER
Soğukalgınlığı ve grip seyri sırasında da görülen öksürük, kırıklık, halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra, nefes darlığı, nefes alırken batma tarzında ağrı, 38 derecenin üzerinde yüksek ateş, vücutta oksijen eksikliğini gösteren morarma gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu kişilerin radyolojik tetkikleri pnömoni tanısını kesinleştirir.
Eğer bu kişiler, yakın bir zaman içinde SARS tanısı konulmuş bir hasta ile temasta bulunduysa ya da hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat ettiyse sorunun SARS olduğu düşünülür. Hastalık ilk olarak 2002 yılı sonunda Çin'in Guangdong bölgesinde görüldü. Birkaç ay içinde Vietnam, Singapur, Hong Kong, Tayvan, Kanada, ABD, İngiltere, İsviçre gibi ülkelere yayıldı. Uzmanlar özellikle bu ülkelere seyahat edecek kişilerin dikkatli olmalarını öneriyorlar.
KORUNMAK GEREKİYOR
Çünkü, hastalıktan korunmak için etkili bir yöntem henüz yok. Yapacak en etkili şey, hasta kişilerden uzak durmaktır. Bu nedenle hastaların karantinaya alınması gerekmektedir. Hastalık virüslerle oluştuğu için etkili bir antibiyotik yok. Çok ileri durumlarda bazı virüslere karşı etkili olabilen antiviral ilaç Ribavirin, kortizonla birlikte kullanılmaktadır. Yazının başında belirttiğimiz rakamlardan görüleceği gibi, 306 hasta içinden 10 tanesinin ölmüş olması, hastaların bir kısmının henüz başlangıç halinde olduğu da dikkate alınınca, çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hastalığı yakından takip ediyor. İyice yayılmadan önce başa çıkabilmek için gerekli önlemleri almaya çalışıyor. Ancak şu aşamada dikkatli olup, hastalarla temastan kaçınmakta yarar var.