Korkmayın, löseminin tedavisi artık mümkün

LÖSEV (Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı) nın düzenlediği II. Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası 26 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında gerçekleşiyor. Tüm dünyada bilhassa çocuklar üzerinde etkili olan bu hastalığın tedavisi artık mümkün.

TIP dünyasındaki adı lösemi ama halk arasında kan kanseri olarak biliniyor. Aslında lösemiyi kan hastalıkları arasında saymak bir bakıma yanlış. Gerçekte hastalık, kan yapan kemik ilikleriyle ilgilidir. Ancak hastalığın belirtileri, kanın akyuvarlarında yani lökositlerde kendini belli eder. Lökositlerin sayıca artmalarına karşın olgunlaşamamaları, lösemi dediğimiz hastalığı ortaya çıkarır. Kanda akyuvarların sayısı giderek artarken, alyuvarlar ve kanın pıhtılaşmasına yardım eden trombositlerin miktarı azalır. Kansızlık başlar ve enfeksiyonlara, kanamalara yatkınlık artar.

Löseminin bir kaç türü var. Genelde, akyuvarların durumuna göre akut ve kronik olmak üzere belli başlı iki tür lösemiden söz edilebilir. Kronik lösemide akyuvarlar daha olgundur ve olgun hücreler gibi faaliyetlerini bir süre devam ettirirler. Akut lösemide ise akyuvarlar olgunlaşamazlar ve enfeksiyonlara karşı etkisiz kalırlar.

Lösemi türleri bu kadarla da sınırlı değil. Bir de hastalığa yakalanan akyuvar hücrelerinin türlerine göre bir sınıflandırma yapmak mümkün. Örneğin lenfositler, monositler ve de miyelositler. Löseminin değişik türleri, farklı yaş gruplarında görülür. Akut lenfosit lösemi, genellikle küçük çocuklarda görülen bir hastalıktır. Lenfoid löseminin kronik türü, orta yaşı geçmiş olan kişiler için tehlike oluşturur. Akut miyolositik lösemi genelde gençleri etkiler ve bu hastalığın kronik türü 30-50 yaş gruplarını etkiler.

Özellikle çocuklar için tehlike oluşturan löseminin kesin nedenleri bilinmiyor. Fakat radyasyon almak, benzinin benzen maddesi, virüsler, kalıtım gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Tek yumurta ikizlerinden biri hastalığa yakalanırsa, diğer kardeşin de hastalanması olasılığı çok fazla. Bu da kalıtsal yatkınlığı düşündüren bir bulgu.

Lösemi türlerinin habercileri olan başlıca belirtiler yüksek ateş, eklemlerde ağrılar ve lenf bezlerinin şişmesi, çabuk yorulmak, kanamanın durmaması ve deri altına kanamalar olmasıdır. Hastalığın tedavisi, türüne göre değişir, fakat genelde kan nakli, ilik nakli, kemoterapi ve radyasyon tedavisi uygulanır. İlik nakilleri bazı akut lösemi hastaları için gerekli oluyor. Hastalar çok çabuk yoruldukları için bol bol dinlenmek zorundalar. Ayrıca, kanamaya neden olacak kazalardan da sakınmalılar. Lösemi hastaları ısıya karşı aşırı derecede duyarlı oldukları için vücutlarını sıcak tutacak giyecekleri kullanmalılar. Lösemi, bir zamanlar ölüm emriyle eş anlam taşıyordu. Fakat bugün geliştirilen tedavi yöntemleri lösemiyi ölümcül bir hastalık olmaktan büyük ölçüde kurtarıyor. Her hastalıkta olduğu gibi lösemide de erken teşhisin önem taşıdığını bir kez daha hatırlatalım.


HAFTANIN KİTABI


Beslenme, doğru olduğu takdirde insanın sadece sağlıklı kalmasını sağlamıyor, aynı zamanda yılların ilerlemesinin insan bünyesinde yaratacağı yıpranmaları da önlüyor.Montignac'ın Dengeli Beslenme ile İkinci Gençlik isimli bu kitabında sağlıklı ve zinde yaşlılar olabilmenin ipuçları veriliyor.


Bu kitap bir hafta boyunca tüm D&R mağazalarında yüzde 15 indirimli
Yazarın Tüm Yazıları