BEN yurtdışında bir öğrenciyim. Beni çok derinden üzen bir konu hakkında yardımınızı rica ediyorum. Annemin sağ böbrek alt polünde 9 cm. çapında bir tümör görüldü ve böbrek ile beraber tümör alındı.
Doktorlar çok başarılı bir ameliyat olduğunu söylediler. Aldığımız patoloji sonucuna göre tümör kapsülle sınırlıymış. Doktorumuz bize ‘‘Çok şanslısınız, görünen tümörü aldık, görünmeyen tümörler için her şeyi zaman gösterecek’’ dedi ve bir takip planı verdi. Şimdi benim sorularım şunlar:
1- Neye göre biz altı ayda bir kontrole geliyoruz? Bu süre neden mesela 2 ay ya da 10 ayda bir değil?
2- Biz bu tahlilleri ne zamana kadar yaptırmalıyız? Hayatı boyunca her 6 ayda bir yapacak mıyız bu tomografiyi? Çünkü tomografi biliyorsunuz ki çok radyasyon içeriyor. Onun için de endişeleniyorum.
3- Habis tümörün kötücül anlama geldiğini öğrendim. Ancak tümör kapsülde sınırlıymış. Annem için hálá tehlike devam ediyor mu? Yoksa annem %99 iyileşti diyebilir miyiz?
4- Bu durumda annemin rahatsızlığının aynı yerde ya da farklı yerde tekrar nüksetme olasılığı var mı? Sormaktan en çok korktuğum sorumu şu an size soruyorum. Annem kaç yıl aramızda kalacak. Lütfen doktor bey beni bu konularda aydınlatırsanız çok sevinirim. Anlatamayacağım kadar çok üzgünüm. Bu hastalık kanser mi?
Rumuz:Öğrenci
Tümörler habis veya selim olarak ikiye ayrılırlar. Habis olanlar başka dokuları istila etme ve hızla gelişme özelliği gösterdiği için tehlikelidirler. Habis tümörler de kaynaklandıkları dokuya göre kanser, sarkom vb. isimler alırlar. Sonuçta hepsi habis özellik göstermelerine rağmen, büyüklükleri, organın neresinde yer aldıkları, hücre karakterleri gibi özelliklere göre tehlike derecesi her hastada farklı olarak ortaya çıkar. Annenizin tümörü habis olmakla beraber, kapsülle sınırlı olduğu, etrafa yayılmadan önce tedbir olarak böbrekle beraber alındığı için, şanslı bir vaka olarak kabul edilir. Kontroller, ameliyat öncesi tohum saçılması gibi, çevre dokulara ulaşmış ama henüz gelişme fırsatı bulmamış tümör hücrelerinin bulunması ihtimaline karşı yapılmaktadır. Kontrol sıklığı, bilgi ve deneyimlerin ışığında hastanın durumunu ele alarak, her vakada hekim tarafından belirlenir. Tomografi sırasında kullanılan röntgen ışını nedeniyle alınan radyasyon çok düşüktür, anneniz için bir risk oluşturmaz, kaygılanmayın. Kontroller normal bulundukça sıklıkları azaltılır. Genellikle 5 yıl geçince hastalığın tamamen iyileştiği kabul edilir. Tıpta çok kesin konuşmak pek mümkün değildir ama ben de annenizin şanslı olduğunu kabul ediyorum. Tedbirli olun, kontrolleri aksatmayın ama kaygılanmayın.