Paylaş
Yalıkavak’ta rutubet yok ama sıcağına da diyecek yok. Birden başımın üstüne bulut boyutunu aratmayacak bir gölge düşüyor. Gözlerimi açıyorum, karşımda orta yaşlı bir kadın, çift parçalı mayosu karın nahiyesinden dışarı taşmış. Arkadaşlarıyla bu plajda buluşacağını söyleyerek yandaki şezlonga ilişiyor.
İri yapılı kadın hayli kilolu, tanımı şişman ile obez arası olmalı. İngiltere’de fen dersleri öğretmenliğinden emekliye ayrılmış. Yıllardır geldiği Bodrum için ‘’Aşığım bu yere ben.’’ Artık burada yaşayacağım,diyor. Margot iki yıl önce Yalıkavak’ta gördüğü bir evi satın almayı planlıyor: ‘’Zaten bu maksatla geldim bu sefer.’’ Emekli hoca, yakın arkadaşlarının da beğenisini aldığı takdirde Yalıkavak’ta şahane manzaralı bir eve sahip olacak. Bir araştırmadan Türkiye’de en fazla konut sahibi olan yabancıların İngiliz olduklarını öğrenmiş.
Margot geçiş hazırlığında yeni vatanı hakkında araştırmalarda ilginç buluşlarla karşılaşmış. ‘’Türkiye, yabancı kadınları baştan çıkarıyor.’’ Nasıl yani, çapkın Türk erkeklerinden mi bahsediyor?’ Hayır, erkek değil, ekmekten söz ediyor.’’ İlk geldiğimde elbiselerim 8 beden idi, şimdi 14. Artık eski kıyafetlerim içine sığamıyorum. Nedeni ise hamur işleri ve özellikle ekmek. Taze fırın ekmeği, francala, pide, simit ve hamur işlerine aşırı merak saldım. Londra’daki evime de minik bir fırın yaptırdım. Yalıkavak’taki mutfağımda da taş fırını olacak. Türk mutfağı enfes, ama benim tutkum ekmek. İştah açıcı kokusu dahi ekmeğe bağlılık için yeterli. Ekmek gurmesiyim ben.’’
Giyecek ölçülerinin tırmanışı Türk gıda ürünlerinin, Türk mutfağının cazibesinden caydırmıyor mu? Dudak bükerek yanıtlıyor:‘’Mutfak değil ekmek, beni baştan çıkaran. Artık eski kiloma dönüş yapmam kolay olmayacak. Buna rağmen pişman değilim.’’yanıtını veriyor.
Değişik açıdan bakarsak Türk insanının ekmek bağımlılığı gözardı edilmeyecek ölçüde gıda ihtiyacımızın temeline girmiş. 70 milyon nüfuslu ülkemizde günde 101 milyon somun ekmek üretiliyor. Türkiye’de günde 6 milyon, yılda 2.1 milyar somun ekmek harcanıyor. Yüzde 5.9’u hayvanlara gıda olarak veriliyor, gerisi çöpe atılıyor. Bu meblağ para değeriyle yılda 860 milyon dolar. Tüketim miktarı ise günde 95 milyon.
Dünyada gıda artıklarının dörtte biri önlense 870 milyon yoksul insan açlığın sebeb olduğu hastalıklardan kurtulur. Dünyada en çok ekmek tüketen ırk, kişi başına düşen ekmek hesabıyla Almanlar. Çinliler 80 kilo ile ikinci sırada.
Paylaş