Paylaş
Günümüz Türkiye coğrafyasında Aksaray’ın Gülağaç ilçesinde, Hasan Dağı ile Melendiz Çayı arasında yer alan Aşıklı Höyük, Orta Anadolu’nun en eski köyü. 10 bin beş yüzyıllık tarihe sahip Aşıklı Höyük, avcı toplayıcı dönemden yerleşik tarım düzenine geçişin hemen her aşamasının izlenebildiği bir kazı alanı.
İlk beyin ameliyatının yapılması, koyun ve keçinin ilk kez evcilleştirilmesi gibi pek çok ilkin de yaşandığı bir arkeolojik yerleşim yeri olmasıyla dikkat çekiyor.
Kazı çalışmalarının 32 yıldır devam ettiği Aşıklı Höyük’ün tarihi henüz keşfedilmeyi beklerken, kazı çalışmalarını desteklemek, kültürel mirasın özellikle yerel halk tarafından benimsenmesini ve korunmasını sağlamak ve kazı alanının tanınırlığını artırmak için çalışan ‘Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin çabalarıyla 10 bin beş yüzyıllık tarih sanatla buluştu.
BEŞ ÜLKEDEN 13 SANATÇININ ESERİ
‘KAZI İzleri’ sergisinde Türkiye, İngiltere, İspanya, ABD ve Kolombiya’dan sanatçıların ürettiği eserler yer alıyor.
Fırat Arapoğlu ve Gary Sangster küratörlüğünde hazırlanan sergide yer alan eserler, sanatçıların Aşıklı Höyük kazı alanındaki deneyimlerinin izlerini taşıyor.
Sergideki sanatçılar:
Özgül Arslan (Türkiye/UK)
Eva Bosch (Katalonya/UK)
Şahin Domin (Türkiye)
Ahmet Rüstem Ekici (Türkiye)
Leyla Emadi (Türkiye)
Stephen Farthing (UK/ABD)
Murat Germen (Türkiye)
Osman Nuri İyem (Türkiye)
Blanco Moreno (Kolombiya)
Oillwyn Smith (UK)
Hakan Sorar (Türkiye)
Anita Taylor (UK)
Emre Zeytinoğlu (Türkiye)
Aşıklı Höyük Dostları Derneği Başkanı Ferhat Boratav sergi için şunları söylüyor: “Aşıklı Höyük’ü desteklemek için çalışıyoruz. Sanatçılar Aşıklı Köy’ü ziyaret ettiler, Aksaray Müzesi’ndeki bulguları gördüler, kazı çalışmalarını, araştırma yöntemlerini yerinde, konunun uzmanı arkeologlardan öğrendiler. Orta Anadolu’nun bu güzel yöresini tanıdılar.”
Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran da “Bu sergi aracılığıyla Aşıklı ilk kez çağdaş sanatla buluşuyor” diyor.
Umarım burası da Göbeklitepe’den sonra ilgi gören bir yer olur.
60 YILLIK HASRETİN TÜRKÜLERİ
‘UYKUDA Mısın Sevgili Yarim’, ‘Gurbet Treni’, ‘Alın Yazım’ şarkılarıyla gurbetçilerin özlemlerini paylaşan Gülcan Opel, ‘Alamanya Gurbet Türküleri’ projesiyle bu akşam saat 20.30’da İş Bankası İş Kuleleri Salonu’nda seyirci karşısına çıkacak.
İşgücü Anlaşması çerçevesinde Türkiye’den Almanya’ya çalışmaya gidenlerin gerçek hikâyelerinden yola çıkarak hazırlanan ‘Alamanya: Gurbet Türküleri’ konserine eşlik eden anılar Diaspora Türk tarafından derlendi.
Sahnede bu anıları Yiğit Sertdemir yönetmeliğinde tiyatro oyuncusu Şerif Erol ve Gülçin Kültür seslendirecek.
Konserde yer alan Neşet Ertaş, Ali Ekber Çiçek, Arif Sağ gibi Türk halk müziğinin usta isimlerin eserleri Gülcan Opel’in yanı sıra Coşkun Karademir ve Ayfer Vardar’ın sesiyle hayat bulacak. Konserde solistlere eşlik eden orkestra başında Cenk Erdoğan yer alıyor.
İNCESAZ’IN 25’İNCİ YILI
GELENEKSELDEN günümüze Türk müziği repertuvarından seçtikleri parçaları kendi anlayışlarına göre yorumlayarak büyük ilgi gören İncesaz, kuruluşunun 25. yılını, 15 Şubat akşamı Zorlu PSM Türkcell Platinum Sahnesi’nde özel bir konserle kutlayacak.
İncesaz tamburda Murat Aydemir, kemençede Derya Türkan ve gitarda Cengiz Onural tarafından 1997 yılında kuruldu, 1998’de Taner Sayacıoğlu gruba katıldı.
Çok dinlenen albümlerinden biri Dilek Türkan’ın okuduğu ‘Mazi Kalbimde’ albümüdür.
İncesaz 2008 yılında Türk Hava Yolları’nın 75. yıldönümü için yedi bölümden oluşan ve ‘Yollar’ adını taşıyan senfonik bir beste yaptı. Bu eser İncesaz solistleri ve Macar Radyo Senfoni Orkestrası ile Budapeşte’de kaydedildi.
Çalışmalarının devamını diliyorum.
Paylaş