İsrail, hastanelerdekiler de dahil olmak üzere kuzey Gazze’deki 1.1 milyon Filistinli’nin tamamına bölgeyi terk etme talimatı verdi. Bu rakam; şeridin nüfusunun yaklaşık yarısı kadar...
BM, İsrail’in tahliye planının “yıkıcı insani sonuçlar doğuracağı” konusunda uyardı. İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında 724’ü çocuk en az 2 bin 215 Filistinli öldürüldü, binlercesi de yaralandı. İsrail’de ölenlerin sayısı 1.300’ü aştı, 3.400’den fazlası da yaralandı.
Gazze hastanelerinin dolup taştığı ve ölenlerin yüzde 60’ının kadın ve çocuklar olduğu bildiriliyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail’i Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosforlu mühimmat kullanmakla suçladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bunun ‘sadece başlangıç’ olduğu konusunda uyardı.
Ajansların geçtiği haberlerden, fotoğraflardan durumun çok daha kötü olduğu anlaşılıyor.
CHP MYK, 38. Olağan Kurultayı’nın 4-5 Kasım’da düzenlenmesi kararını aldı. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in yarışacağı kurultayda delegeler, partinin yeni genel başkanını seçecek. Gerçi Örsan Kunter Öymen ve İlhan Cihaner de aday olduklarını açıklamıştı ancak kurultay delegelerinin yüzde 5’inden imza toplayabilmelerinin zor olduğu konuşuluyor.
Değişim tartışmalarının yaşandığı CHP’de tüzükte de değişikliğe gidilecek. Parti içi tartışmalardan etkilenmemesi için Tüzük Kurultayı’nın Olağan Kurultay’dan sonra yapılması görüşü MYK’da öne çıktı. Olağan Kurultay’dan yaklaşık 15 gün sonra Tüzük Kurultayı’nın düzenlenmesi bekleniyor.
Ama bu arada beklenmedik bir gelişme oldu.
İstanbul İl Kongresi’nde başkanlık yarışını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve Özgür Özel’in desteklediği Özgür Çelik kazandı. Özgür Çelik 342, Cemal Canpolat ise 310 oy aldı.
Dengelerin nasıl olacağı merak ediliyor.
Ama Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’a rağmen genel başkan seçilmesi bekleniyor.
1904 kurumun sıralandığı listede Türkiye’den 75 üniversite yer aldı. İlk 1000’e 11 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri ise ilk 500’e girmeyi başardı.
Bu yıl da dünyanın en iyi yükseköğretim kurumu 8 yıldır olduğu gibi Oxford Üniversitesi oldu. Dünya sıralamasında Oxford’u ABD’den Stanford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü izledi. Bu yıl da ilk 10 sırayı İngiltere ve ABD’deki üniversiteler paylaştı.
Turizm ve eğitim bir ülkenin anlatılmasında en önemli unsur...
ABD de, İngiltere de bunu çok iyi yapıyor.
Son yıllarda yükselen ülkeler var.
Örneğin İspanya ve Polonya giderek daha fazla gence evsahipliği yapıyor.
Ekonomide dışa açılma modelleri tartışılırken İzmir için de bir serbest şehir fikri gelişmişti. Şehrin belki tamamı değil ama Gaziemir’in kalbinde bir üretim üssü kuruldu.
Kaya Tuncer, üniversiteyi Amerika’da Berkeley’de okumuş, orada çalışmaya devam etmişti.
Ama Türkiye ve İzmir sevdası her zaman ağır basmıştı.
ESBAŞ’ın ihracatın önemli lokomotiflerinden biri olacağından emindi.
Bugün ESBAŞ, 25 binden fazla kişinin çalıştığı, 5 milyar dolardan fazla ihracat yapılan bir endüstri şehri haline dönüştüyse bunda Kaya Tuncer’in gelecek vizyonu olduğunu kabul etmek gerekir.
1989’da kurulurken ESBAŞ’ın kapladığı alan gözümüze büyük geldi ama bugün görüyoruz ki bir ESBAŞ kadar daha talep var.
Mevlana’nın o güzel sözlerinden sadece biri...
Vali Köşger devam etti; “Adana’nın en güzel özelliği bütün bu işleri yapan, bu harika işleri çıkaran, bu lezzetleri yapan insanların bunu güler yüzle sunmalarıdır. Her gittiğimiz yerde insanlar işlerini en güzel şekilde yaptıklarını ifade ederek o konuda da iddialarını sürdürerek, tevazu içinde mütevazı bir biçimde işlerini yapıyorlar. İşte Adana’nın farkı budur...”
Türkiye’nin her yerine gittim, Adana’ya da çeşitli vesilelerle birçok kez gittim.
Festivalleri bir kentin süsü gibi görüyorum.
Adana bu konuda çok mesafe aldı.
Bu yıl daha da organize olmuşlar; festival alanı büyümüş, etkinliklerin sayısı ve etkisi artmış.
O da İzmir’in terminal şehir olma fikri...
Ben de bu tezi beğeniyorum.
Uğur Yüce; Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın başkanlığını yaptı. Birçok sivil toplum örgütünün içinde görevler üstlendi.
Bölgeyi de, dünyayı da çok iyi bilir.
Dünya ekonomisinin ağırlığının uzun bir zamandır Doğu’ya kaydığını düşünüyor.
Çin’in önderliğinde kurulan Asya Pasifik Ekonomi İşbirliği APEC’in Avrupa ve Kuzey Afrika pazarlarına ulaşmak için Çin’in yoğun bir lojistik çalışma içinde olduğunu söylüyor.
İskeledeki her mekanı neredeyse bildiğim için sanki o an ben de oradaymışım gibi hissettim.
Yıllardır yazıyorum.
Ege’nin her yeri aslında doğal bir platodur.
Bugün film endüstrisi çok gelişti.
Ve Türkiye büyük bir atak içinde...
Dizilerimiz dünyanın her yerinde ilgi görüyor. Sanatçılarımız gittikleri yerlerde tanınıyor.
Ve diyor ki...
“Darbe anayasasından kurtulmalıyız. Vesayetçilerin, 27 Mayıs 1960 darbesiyle, 12 Eylül rejiminin perçinlediği prangaların sökülüp atılma vakti gelmiştir. Bu talebe siyaset kurumu başta olmak üzere sorumluluk makamında olan hiç kimsenin kulak tıkama yükümlülüğü yoktur. 85 milyonun tamamının kırmızı çizgileri haricinde her konuyu görüşmeye, tartışmaya açık olduğumuzu ifade ettik. Yeni dönemde sivil, kuşatıcı bir anayasayla buluşturmak olduğu açıktır. Uzun yıllar sonra ilk kez yeni anayasa konusunda müspet atmosferi bu bakımdan önemli gördüğümü belirtmek istiyorum.”
Mart 2024’te Türkiye yerel seçimlere gidiyor.
Sandığın göründüğü bir süreçte anayasa yapmak zordur.
Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan da çok iyi biliyor.
Ama sonrasında uzun süre seçimsiz bir döneme giriliyor.
Bu yasaların Türkiye’ye dar geldiği çok açık...