Deniz Gürel

Önce inşaat sonra plan

6 Ocak 2017
Oya Armutçu, Şehir Hukuku köşesinde geçtiğimiz günlerde Balgat’taki Ankara Adliyesi’yle ilgili Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran’ın açıklamalarına yer vermişti. 

Canduran, “Altında bir sucuk restoranı var. Üstelik o binaya aylık 370 bin lira kira ödüyorlar” demişti.
Canduran, geçmişte de binanın 13. katının kaçak olduğunu iddia etmişti.
Tam da bu gelişmelerin üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi Balgat’taki Adliye Ek Binası’yla ilgili çarpıcı bir karar aldı.
Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyesi BBP’li Meclis Üyesi İbrahim Uyar kararı anlattı, önemli iddialarda bulundu:

BİLİRKİŞİ RAPORU OLUMSUZ

“9 bin 5 metrekare inşaat alanına sahip olan bu parsel 2015 yılına Adliye Ek Binası olarak kiralandı ama 16 bin 40 metrekare olarak yapıldı.

Yazının Devamını Oku

Üçleme bitti sıra yenilerinde

4 Ocak 2017
Ankara’nın yılan hikâyesine dönen üçlemesi, Çayyolu-Sincan-Keçiören metrolarının sonuna geldik.Çayyolu ve Sincan hatları açılmıştı, Keçiören Metrosu ise yarın hizmete girecek.

1 milyona yaklaşan nüfusuyla Keçiören için raylı sistem elzemdi.

Şehir içinde otobüs-dolmuş taşımacılığının yoğun olduğu bir güzergâh olan Keçiören’e yapılan metro, kent trafiğine de olumlu etki edecek.

* * *

Ankara raylı sistem konusunda olması gerekenin gerisinde. Başkent’in mesafeyi kapatması lazım. Büyük eksiklik olan Esenboğa Havalimanı-merkez bağlantısı Keçiören’den sonraki ilk hat olacak gibi gözüküyor. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan “Bu yıl ihalesini yapacağız. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın talimatları var” diyerek havalimanına metro konusunda ‘üst düzey takip’ olduğu mesajını da veriyor.

* * *

Pek çok konuda olduğu gibi raylı sistem konusunda da İstanbul’un gölgesinde kalan Ankara için hazır kamuoyu oluşmuş, ülke yöneticilerinin dikkati Başkent’e yönelmişken; havalimanının yanı sıra bir kaç hattın daha sözünü almak lazım.
Ankara kontrol edilmez şekilde büyüyor, araç sayısı neredeyse 2 milyonu buldu. Kişi başına düşen araç sayısında ilk sıradayız. Böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda Ankara trafiğinin İstanbul’la yarışması kaçınılmaz olacak.

* * *

Yazının Devamını Oku

Bir gün değil her gün olsa

30 Aralık 2016
Tunalı Hilmi Caddesi, Bahçelievler 7. Cadde ve 5 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nın yayalaştırılmasını yıllardır savunanlardanım.

Yapılması, söylemesi kadar kolay olmayan bir düzenleme.

Şehrin trafik düzeni, toplu taşıma ve o bölgedeki yerleşimler gerekçe gösterilip; bunun mümkün olmayacağı söylenebilir.
‘Peki imkânsız mı’ derseniz, elbette değil.
Kentin trafik akışı ele alınıp, merkezin yayalaştırılması pek tabi ki mümkün.

* * *

Merkezin ve işlek iki caddesinin(Tunalı ve Bahçeli) trafiğe kapatılmasının kente getireceklerine gelince...
* İnsanların rahatlıkla yürüyebileceği bir kent meydanı ve yaşayan caddelerin keyfi paha biçilemez.

Yazının Devamını Oku

Etkin aktörlerin karar zamanı

27 Aralık 2016
Ankara Ticaret Odası seçimleri bitti, tartışması bitmedi. Seçimin ardından ilk yazımda “Osman Gökçek sessiz olsa da, yakın çalışma ekibi özellikle sosyal medyadan sert paylaşımlar yapıyor. Melih Gökçek’in ise seçim sonucuyla ilgili bir açıklaması ya da hamlesi ‘şimdilik’ olmadı” demiştim. Gökçek sessizliğini bozdu ve iddialarının hedefine TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu koydu.

Hisarcıklıoğlu’nu, ‘Osman Gökçek’e karşı ATO’yu organize etmekle, istikbal kaygısıyla FETÖ’cülerle işbirliği yapıp Gökçek’i seçtirmemekle’ suçladı.

* * *

2013’te Salih Bezci’nin başkanlığı kazandığı seçimle ilgili de ilk kez bu kadar net iddialar dile getirdi Gökçek: “Aslında kaybediyordu, bir gece önce 40 kişiyi ben arayarak seçimi kazandırdım.”
Kulislerde o dönem ‘Gökçek etkisi’ konuşulsa da, böyle bir ifade hiç kullanılmamıştı.
Gökçek’e yakın kulislere göre, bu kez Hisarcıklıoğlu Gürsel Baran için görüşme trafiğinde bulundu.
Seçimden bir gün sonra sosyal medyada servis edilen ve Gökçek’in bu açıklamalarına benzer ifadeler yer alan videonun nedeni buydu.

* * *

Bu gerilime kadar ‘iyi dost’ olarak nitelenen Gökçek ile Hisarcıklıoğlu’nun pek çok ortak yol arkadaşı da mevcut.

Yazının Devamını Oku

Hafriyat eleştirisi siyasi mi ticari mi

23 Aralık 2016
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu bu yılın başında, Ankara’daki hafriyat meselesini, “Keyfekeder para alınıyor, otopark meselesine dönmesin” sözleriyle eleştirmişti.

Tellioğlu önceki gün de, “Bu paranın da affınıza sığınarak söylüyorum uyduruk spor kulüplerinin değil, İstanbul’da olduğu gibi belediyenin veya maliyenin kasasına girmesini talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.
* * *
Tellioğlu’nun konuştuğu çalıştayda; Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanı sıra TOBB, ATO, MÜSİAD başkanları da vardı.
Hafriyat meselesi yıllardır muhalefetin eleştirdiği bir durum.
Bu kez konu ‘siyasi’ eleştiriden ‘ticari’ boyuta sıçradı.
Tellioğlu’nun ‘para uyduruk spor kulüplerine’ gidiyor ifadesi ise hayli ağır. Tellioğlu’nun bu spor kulüplerini, dönen ekonomiyi ve bu paranın nasıl değerlendirdiği açıklayıp açıklamayacağı merak konusu.
Aksi takdirde eleştirisi ‘ticari’den ‘siyasi’ye dönüşmüş demektir.

Yazının Devamını Oku

Tepki güzel ama yetmez

13 Aralık 2016
Son dönemde kiminle konuşsam ‘2016 bir bitse’ diyorum.

2017’nin güzel geçeceğinin bir garantisi olmasa da bu yılın hep kötü hatıraları var.
Şubat ayında Merasim Sokak’ta teröristler askerimize sivilimize bombalı saldırıda bulundu.
Mart’ta Güvenpark’ta, Başkent’in göbeğinde terör kanlı yüzünü gösterdi.
15 Temmuz’da hainler bu kez ülkeyi ele geçirmeye çalıştı.
Bu süreçte terörle mücadelede, dağlarda, sınır ötesinde şehit düşen, gazi olan onlarca vatanda evladı...
Ve yılın son günlerinde İstanbul’un göbeğinde polisimize, hepimize yönelik son saldırı...

* * *

İstanbul’daki patlamanın ardından oluşan tepki ve birlik mesajları sürecin tek tesellisi. Daha bir gün öncesinde birbirine bilenen Beşiktaş ve Bursaspor taraftarları bugün kol kola yürüyor.

Yazının Devamını Oku

Sadece ATO seçimi miydi

9 Aralık 2016
ATO seçimlerinin üzerinden 6 gün geçti. Türkiye’de normal bir dönem yaşanıyor olsaydı, bu sonuç günlerce konuşulurdu. Hem ışık hızıyla değişen gündem hem de yarışan iki ismin aynı cenahtan olması seçim değerlendirmelerinin kapalı kapılar ardında yapılmasına neden oldu. 

Gürsel Baran ile Osman Gökçek arasındaki seçim yarışı, pek çok tahminin ötesinde Baran lehine sonuçlandı.
Gökçek’in son ana kadar 142 meclis üyesinin imzalı desteğiyle seçime gittiğini açıklaması, o cephede, ‘Fire 10 olur 20 olur bilemedin 30 olur. Seçimde sorun yok’ düşüncesini oluşturmuştu.
Ama olmadı.
Ankara’nın 1 gecede değişebilen seçim iklimi ATO’da da etkili oldu.

* * *

Ankara’nın seçim ikliminde geçmişe saplanıp kalmak, gelecekte oluşacak tabloyu yanlış değerlendirmeye neden olabilir.
Ankara kent siyasetini ve ticaretini şekillendirecek, belki de ‘kartların yeniden dağıtılmasıyla’ sonuçlanacak cevabı merakla beklenen soruları şöyle sıralayabiliriz:

Yazının Devamını Oku

Başkanlar ‘park’ diyor

3 Aralık 2016
15 Temmuz’daki hain darbe girişimi sonrası, askeri alanların şehir dışına taşınması kararı alınmıştı.

Hemen ardından başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki olmak üzere pek çok kişi kent içindeki askeri alanların büyük bölümünün yeşil alan olacağıyla ilgili açıklama yapmıştı.
Bu köşeden Keçiören’de Samsun Yolu’nun hemen yanında Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ile ilgili alanda yeni bir plan yapıldığını duyurmuştum.
Özetle hatırlatmak gerekirse...
300 dönümlük alana 2 emsal verilerek 600 bin metrekarelik yapılaşmaya izin verildiğini okumuştunuz.
Sonrasında, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin planla ilgili ‘olumsuz görüş’ aldığı haberini ise muhabirimiz Murat Yılmaz yazmıştı.

* * *
300 bin metrekarelik bu devasa alanla ilgili görüştüğüm Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın düşüncesi net.

Yazının Devamını Oku