Deniz Bayramoğlu

Piyasalar için AB: ?

20 Ekim 2004
Önce müsaadelerinizle fikirlerimize değer verip yazılarımızı takip eden okuyucularımıza küçük bir özür hatırlatması...

Yaklaşık üç yıl önceydi ve CNN Türk’te çalışmaya başlayalı henüz 1 yıl olmuştu. O dönem CNN Türk’ün borsa muhabiriydim. Bir gün o dönemki bölüm müdürümüz Enis Berberoğlu beni çağırdı ve Hürriyetim’de piyasa yorumları yazmak isteyip istemeyeceğimi sordu. Keyifle kabul ettim...

Günümün neredeyse tamamı İstinye’deki İMKB binasında geçiyordu. Bu zamanın önemli bir kısmı da mini stüdyomuzun kurulu olduğu, seans salonuna bakan balkonumsu odada...
Size bir sır vereyim mi? Aslında piyasayı takip etmek için hiç de seans salonuna gitmenize gerek yok. Bütün işi önünüzdeki bilgi ekranlarından halledebilirsiniz. Tabii ki bir de işi yukardan gören profesyonellerin telefonlarını sık sık çaldırarak... Çünkü yaptığınız iş, yapmanız gereken iş temelde haberciliktir. Alanınızsa sermaye piyasasıdır. İşiniz, İMKB 100 Endeksi, bu endeks kapsamındaki sektörler ve şirket hisse senetleri fiyatlarının hangi yöne gideceği konusundaki beklentiyi aktarmak ya da bu gidişi etkileyecek olayları deşifre etmektir. İnsanlara taze ve doğru bilgi aktarmaktır... Bu da seans salonu içinde olmaktan, borsacı gibi görünmekten ya da borsacı olmaktan çok daha farklı bir iştir.
Üç yıldır da Hürriyetim okuyucuları için bunu yapmaya çalışıyorum. Gerçi iki hafta önce CNN Türk ekonomi servisindeki görevimi bırakıp Haber Merkezi’ne geçtim. Artık CNN Türk’ün sabah programı “Yenigün”ün editörlüğünü ve Pelin Çift ile birlikte sunuculuğunu yapıyorum. Ama insan gün boyu süren yayın telaşından uzaklaşıp daha geniş bir çalışma zamanına  (artık günüm sabah 02:00’da başlayıp, 20:00 gibi bitiyor. Arada iki saatlik bir göz dinlendirme de eksik olmuyor) sahip olunca hem piyasaları hem de ekonomiyi daha rahat izleyebilir hale geldim. Yani daha rahat değerlendirme yapma imkanına kavuştum.

Ama geçiş dönemi ve intibak çalışmalarının yoğunluğu nedeniyle burayı bir süre ihmal ettim. Hatta yazdığım bazı yazılar da asıl meramımı yansıtmaktan uzak kaldı. Günlük piyasa yorumundan öteye geçmedi. Ama bugünden itibaren durumu değiştiriyoruz.

***   

Piyasalarda, Salı günkü 3 yıllık yabancılara özel sipariş tahvil ihracını saymazsak, yaprak kımıldamıyor. Bu da Türkiye’nin -ekonomi açısından da- içinde bulunduğu muhteşem halle tezat bir durum. O halde neler oluyor? Nedir satır aralarında gizlenen, ayrıntılarına boğulduğumuz ama para para sahiplerinin yani yatırımcıların özel durumlar hariç ellerini ceplerine atmalarının önüne geçen durum?

Yazının Devamını Oku

AB ve faiz indirimi beklentisi

19 Ekim 2004
Hazine bugün uzun zamandan bu yana yapmaya çesaret edemediği bir şeyi yapıyor. 2001 krizinden bu yana ilk kez üç yıllık üstelik Türk Lirası cinsi bir borçlanma ile bankaların karşısına çıkıyor. Ve işin ilginç yanı bankalar da bu ihracı büyük bir iştahla bekliyor. Hem de piyasanın gösterge faizi yüzde 22,2 seviyelerine kadar inmişken... Sadece bankalar değil üstelik. 6 Ekim’de açıklanan İlerleme Raporu’nun ardından yabancı yatırımcılardan da Türkiye bono piyasasına yönelik ciddi bir akım başladı.

Türkiye’nin AB beklentilerinin böyle bir yatırımcı iştahı doğurmasını anlamak zor değil. Ama işin bir de mikro boyutu var. Piyasada Merkez Bankası’ndan en geç kasım ayı başlarında bir faiz indirimi geleceğine yönelik beklenti iyice yükselmiş durumda..
Geçen hafta gelen makro ekonomik veriler, bütçenin 2005 yılında başlayacak IMF destekli yeni ekonomik programla ilgili ilk adım olması ve 2005 yılına yönelik makro ekonomik beklentilerin de sağlamlığını koruması bu beklentinin arkasındaki diğer destek noktaları.

Buradan hareketle Merkez Bankası’nın kısa vadeli faiz oranını yüzde 20’den yüzde 18’e çekmesi bekleniyor.
Bu kadar mı peki?
Hayır. Bu beklentiler geçen yıl ciddi biçimde gördüğümüz TL ve TL enstrümanlara yatırım eğilimini de artıracağından piyasada ciddi bir döviz bolluğu yaşanması muhtemel. Yani piyasa dövize boğulacak. Bu fırsatı gözden kaçırmayacak olan Merkez Bankası da Kasım ayından itibaren “döviz alım ihalelerine” yeniden başlayabilir. Hatta iddialı konuşalım; başlayacak.

Bugüne kadar sadece borsa ile ilgili beklentileri yazdık. Peki ya bono ve dövizde nasıl bir hareket yaşanabilir. Temelde bakıldığında borsada yaşanmasını tahmin ettiğimiz hareketin diğer piyasalara neredeyse birebir yansıyacağı bir döneme giriyoruz. Bu yansıma kuru 1 milyon 450 binli seviyelere doğru çekebilir. Faizde ise yüzde 20’ler seviyesinin görülmesi büyük bir olasılık.

Ama 17 Aralık sonrası için bir şey söylemek zor. Çünkü AB içinde Türkiye ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Ve hala İlerleme Raporu’ndaki görüşmelerin “ucu açık” sözü hiç bir AB üyesi ülke lideri tarafından düzeltilmedi. Yani 10 yıl sonrası için bugünden konuşmaya çalışan Avrupalı liderler “siz uğraşın ama belli olmaz” demeyi sürdürüyor. Eğer Avrupa Parlamentosu da müzakere tarihi verse bile açık uç konusunda diretirse işler tersine dönebilir.

NOT:

Yazının Devamını Oku

Petrol ve Çukurova piyasayı baskılıyor

18 Ekim 2004
Uzunca bir aradan sonra yeniden merhaba. Aradan geçen zaman uzun ama en azından piyasa hakkında bugüne kadar söylediklerimizin doğru çıkmış olmasının verdiği rahatlıkla yeniden karşınıza çıkabiliyoruz. 6 Ekim’de açıklanacak olan Türkiye’nin İlerleme Raporu’nun hemen ardından Piyasada kar realizasyonlarının gelmeye başlayacağı yönündeki tahminimiz doğru çıktı. Gerçi endeks bu arada 21 bin bandını aşıp 22 bin 500’ler seviyesine çıktı ama bu seviyeleri aşamadı.

Şimdi kısa vadede önümüzde neler olduğunu kısa vadeli gündemi başlıklar halinde bir sıralayalım:
Petrol fiyatlarında yükselişler sürüyor. ABD’de kış mevsimi öncesinde petrol stoklarının beklentilerden daha hızlı düşmesinin de  etkisiyle ham petrolün varil fiyatı bugün US$55.33 ile yeni rekor seviyeye ulaştı. Brent petrol de US$50 ile yüksek seviyelerini koruyor. Petrol fiyatlarının seyrinde bu hafta açıklanacak olan ABD’deki petrol stokları verilerinin etkili olması bekleniyor. Petroldeki yükselişin devam etmesi piyasaları olumsuz etkileyebileceğinden fiyatlar yakından takip ediliyor. Yeni bir rekor seviyeye daha ulaşan petrol fiyatlarının çok çok daha yükselmesini veya rakor seviyelerde kalmasını beklemiyoruz ama görünen o ki Türkiye’nin de kullandığı Brent türü hampetrol 40 doların üzerinde, ABD petrolü de 45 doların üzerinde bir seviye ile bu yılı tamamlayacak.

Türkiye’nin 17 Aralık’taki zirve öncesinde AB nezdindeki diploması atağı ise sürüyor. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Gül’den Almanya’da... Gül, Türkiye’nin AB üyeliğine destek aramak ve İlerleme Raporu’nda yer alan müzakerelerin ucunun açık olması ve tarama süreci gibi konulardaki rahatsızlıklarını dile getirmek amacıyla Almanya’da temaslarda bulunacak. Almanya’nın ise raporda yer alan ifadelerden rahatsızlık duyulmaması gerektiğini belirtmesi ve Türkiye’nin üyeliğini destekler nitelikte mesajlar vermesi bekleniyor...

Ve Çukurova... TMSF Başkanı Ertürk, Çukurova Grubu’nun ilk iki taksidi 31 Ekim’e kadar ödemesi gerektiğini, aksi takdirde ilk sözleşmeye dönüleceğini açıkladı. Çukurova’nın ilk taksit ödemesini zamanında gerçekleştirememesi nedeniyle, TMSF bu iki protokol hala yürürlükte iken, yeni bir ödeme planı alternatifine sıcak bakmıyor. Piyasalar endişe yaratan Çukurova Grubu ödemesinin gerçekleşip gerçekleşmediğini takip etmeye devam edecek.

Yükselen petrol fiyatları ve Çukurova Grubu ödemesi ile ilgili devam eden belirsizlik piyasada sııkıntı yaratıyor. Ama Türkiye’nin Ab üyeliği ile iglili devam eden orta vadeli olumlu beklentiler nedeniyle hareketin biraz dengeleneceğini ve kısa vadede endeksin yatay hatta dalgalı bir seyir izleyebileceğini söyleyebiliriz..
Ama hatırlatalım kasım ortalarından itibaren borsada yeni bir ralli daha yaşanabilir. Bu konu hakkındaki beklentileri ise yarına bırakalım...

Yazının Devamını Oku

Ekşi Sözlük İlerleme Raporu

6 Ekim 2004
Bugün Avrupa Birliği komisyonu Türkiye’ye ilişkin ilerleme raporunu açıklayacak. Uzun zamadır devam eden bir koşunun son 100 metresine girildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu rapor koşuya daha yeni başladığımızı gösteren bir işaret. Eğer müzakereler başlayacaksa bugüne kadar harcadığımız çabanın onlarca kat fazlasını harcamak zorunda kalacağız.Gazeteciler ve köşe yazarları AB ve ilerleme raporu konusunu yaza yaza bitiremedi ve hala söylenecek söz var. Ama bir de Ekşi Sözlük yazarlarının “6 Ekim AB Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu” başlığının altına yazdıklarını görün istedik. Buyrun:1. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başlayıp başlamaması konusunda Avrupa Birliği Komisyonu'nun görüşünü içereceği için diğerlerinden ayrılan ilerleme raporu. Aslında Komisyon'un, her yıl aday ülkeler için hazırladığı ve ekim ayı içinde yayınladığı rutin raporlardan biridir. Ancak bu yıl yayınlanacak rapor, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin 17 Aralık günü yapacakları zirve öncesinde önemi büyüktür. Çünkü ülkelerin önemli bir kısmı, "Türkiye'ye ilişkin kararımızı Komisyon'un raporuna göre vereceğiz" diyerek kendilerini bağlamıştır. Velhasıl kelam, raporun Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını önereceği hemen hemen kesin gibidir. Yine de bir ihtiyat payı bırakmakta fayda vardır. Fakat, dikkati çeken bir başka nokta vardır. Komisyon'un, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını önermesi yanında, Komisyon'un, "müzakereleri askıya alma hakkını elinde tutacağı" yönünde ön bilgiler gelmektedir. Bu durum, Türk sinemasının bir "senaryo klişesi"ni akla getirmektedir: Eğer birinci sahnede, duvarda tüfek asılı ise, o tüfek ilerleyen sahnelerde mutlaka kullanılacaktır. (sardine, 04.10.2004 09:28 ~ 09:30)2. Aslında içeriğinin ne olacağı çok da bilinen bir rapor olacak. Ne Avrupa kamuoyunu darlandıralım ne Türkiye'yi zıplatalım şeklinde birşeyler yazılacak. "Evet Türkiye çok iyi yolda, ama eksiklikler var" teranesi tekrar edilecek ve müzakere başlayabilir ama şöyle şöyle şartlarla denilecek. (civilmechanic, 04.10.2004 09:49)3. O rapor 25-30 senedir otobüslerimizde yazmaktadır. Arkaya doğru ilerleyiniz. şeklinde : (delikan76, 04.10.2004 09:51)4. Kopenhag kriterlerini yerine getirme konusunda Türkiye'nin üyeliğine karşı olan kesimler yüzünden en kötü ihtimalle "Türkiye Kopenhag siyasi kriterlerini üyelik yolunda *yeterli* düzeyde yerine getirmiştir" denileceği rapor olacaktır ve bu yolla müzakerelere tavsiyenin yanında Türkiye'ye ikna olmayan bazı ülkeleri ikna edin mesajı gönderilecektir. Türkiye'nin yaptıkları yine bu şüpheli kesimler tarafından olumsuz değerlendirilirse yine en kötü ihtimalle top Avrupa Konseyine atılacak ve "Avrupa Konseyi uygun görürse Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini öneriyoruz" denecektir. Komisyon her halükarda müzakereleri askıya alma hakkına sahiptir Fakat ilerleme raporunda bunun ne biçimde olacağı çok önemlidir.. müzakere süreci "durdurulur" çok ciddi bir ifade olacağı gibi Avrupa Birliği'ni gelecek 10 yılda çok zor durumda bırakabilecektir. Müzakerelerin herhangi bir aşamasında bu "durdurma" işlemi Türkiye üyelik politikasında fazla riskli olacağı için AB buna cesaret edemeyecektir, askıya alma söz konusu olmadığı içinde müzakere süreci türkiye lehinde "fazla" iyi gelişebilecektir bu yüzden "durdurma" söylemi pek olası değil. Türkiye'nin herhangi bir aşamada istenileni yapmaması durumunda müzakerelerin durdurulması yerine "askıya alınması" bu sebeple daha kabul edilebilir görünüyor. Medyanın gündemde yer alması gereken durum budur. Ciddi olan, Türkiye'nin müzakerelerde başarısız olması durumunda süreç "iptal edilebilir" yada "askıya alınabilir" ifadesinin hangisinde olacağıdır. Bu arada komisyonun müzakereleri -tek taraflı- askıya alabileceği sözü gündemde yer aldığı kadar önemli birşey değildir, bu olsa da olmasa da zaten AB Türkiye'nin yapması gereken birşeyi yapmadığı takdirde "yapmadınız kardeşim bunu diğerlerine geçemeyiz" diyebilme hakkı olacaktır, müzakerelerde ilgili maddelerin yerine getirilip getirilmediğini tespit edecek taraf Türkiye değil AB'dir çünkü. Türkiye'nin rızası olmadan müzakereler askıya alınamaz söylemi bu yüzden saçma olacaktır, hiçbir devlet AB'ye zorla üye olmamıştır. (dashing, 04.10.2004 09:54 ~ 09:58)5. Medyanın gazına gelmeden, doğru bir şekilde değerlendirebilmek için internet üzerinde ücretsiz olarak yayınlanmasını canı gönülden beklediğim ve okumak için can attığım rapor. En paralı müvekkilin sözleşmesini inceler gibi ıncığına, cıncığına kadar incelemezsem şerefisizim. (aegeus, 04.10.2004 16:28)
Yazının Devamını Oku

İlerleme Raporu öncesi

5 Ekim 2004
Valeri Giscard D’Estaing “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınması Birliğin sonu anlamına gelir’ derken haklıydı galiba. Daha İlerleme Raporu açıklanmadı bile ama Avrupa’da aylardır devam eden Türkiye tartışması raporun açıklanma tarihi yaklaştıkça alevlenmeye başladı.Avrupa ikiye bölünmüş durumda. Avrupa kamuoyunun önemli bir kısmı Türkiye’nin AB üyesi olmasına karşı. Almanya’da sosyal demokratlar üyeliği destekliyor ama gelecek seçimlerde iktidarı Türkiye karşıtı Hristiyan Demokratlara bırakacakları kesin gibi. Fransa’da değil kamuoyu hükümet bile kendi içinde bölünmüş durumda. Aslında durumu şöyle özetlemek lazım: Avrupa’daki Türkiye karşıtları önümüzdeki dönemde seslerini daha da yükseletecek, eleştirilerinin dozunu daha da artıracak gibi görünüyor. Bu durumda da AB’li politikacıların açıkça Türkiye’yi desteklemesi olanaksız. Bu durumun ilk etki yaptığı alan ise İlerleme Raporu’nun bizzat kendisi olmuş gibi görünüyor. Şöyle ki: “Komisyonun 6 Ekim'de Türkiye ile ilgili açıklayacağı İlerleme Raporu’nda Türkiye'nin Avrupa Birliği kriterlerine uyum konusunda gösterdiği başarı övülüyor. Ama bir yandan da "kuvvetlendirilmiş siyasi diyalog ve Kopenhag kriterleri konusunda bazı eksikler bulunmaktadır" ifadesi yer alıyor. Komisyon raporunda işkenceyle mücadele konusunda “önemli ve olumlu gelişmeler sağlanmıştır, sistematik işkence bulunmamakla beraber konu halen sorun olmaya devam etmektedir” ifadesi yeralıyor.. Raporda temel hürriyetler alanında önemli gelişmeler sağlandığı, kadın erkek eşitliğinin kuvvetlendirildiği ve basın hürriyetinin güçlendirildiği belirtiliyor. Buna karşın Müslüman olmayan cemaatlerin mal mülk ve dini eğitim konularında sorunların devam ettiği belirtiliyor. Buna örnek olarak Heybeliada Ruhban Okulu gösteriliyor. Raporda “aleviler resmen bir dini cemaat olarak tanınmıyor ve ibadet yeri açmakta zorlukla karşılaşabiliyorlar” cümleleri de yeralıyor.Bunun yanında, MGK’nın sivilleşmesi, kürtçenin kullanımı, gibi alanlarda da olumlu gelişmeler olduğu vurgulanırken yine bazı eksiklikler olduğuna işaret ediliyor. İlerleme Raporu'nun Türkiye'nin ekonomi alanında katettiği gelişmelerle ilgili kısmındaysa..Kısa vadeli ekonomik kriterlerin bir kısmının karşılandığı, enflasyonla mücadele ve finans sektöründe reform sürecinin devam ettiği, yabancı yatırımı kolaylaştırmak için çıkarılan yasaların yerinde olduğu ve özelleştirme konusunda ek gayret gerektiği vurgulanıyor.”Yani her iyi gelişmenin yanına ihtiyati bir “uygulama eksiği var” cümlesi yerleştirilerek gerekirse Türkiye’nin üyelik görüşmelerini askıya almak için emniyet sübabı olarak kullanılıyor. Türkiye’nin önündeki bu süreç olumlu olarak algılandığı anlarda piyasalara ne kadar olumlu bir etki yapıyor hepimiz geri bıraktığımız günler içinde gördük. Ama tüm bu iyi seyir daha çok algılamanın olumlu olması ile ilgiliydi. Ama işler ciddileşirken algının olumsuza dönmesine neden olacak türden açıklamalar gelirse o zaman da piyasaların düşüşünü kimse engelleyemez. Çünkü her şey güven sorununa endekslenmiş durumda...
Yazının Devamını Oku

AB ve IMF beklenirken

16 Eylül 2004
Piyasaların dün borsada yaşanılan 22 bin puanı aşma denemesi bir yana bırakılırsa pek hareketsiz. Beklemeyi tercih eden bir piyasa var karşımızda. Neyi beklediklerini ise zaten biliyorsunuz. Hemen bir bakalım bugün IMF ve AB yolculuklarında geçtiğimiz konaklar nelermiş:

- IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, 2005 - 2007 döneminde uygulanması öngörülen yeni ekonomik programda temel amacı, Türkiye’nin borç stokunun mevcuttan daha hızlı biçimde azaltılması olarak tanımladı. IMF borcunun ertelenmesinde sınırlı imkanlar olduğunu belirten Bredenkamp, 2006 borcunun küçük bir kısmının 2007’ye ertelenebileceğini belirtti. 

- Görüşmelerine bugün özel sektör temsilcileriyle başlayacak olan IMF heyeti, IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları nedeniyle 29 Eylül'e kadar çalışmalarını sürdürecek. Devlet Bakanı Babacan'ın da katılacağı bu toplantılarda programın şekillenmesi, ayrıntıların ise 17 Ekim'e kadar verilmesi bekleniyor.
 
- AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan TCK tasarısının meclisteki görüşmeleri devam ediyor. AB Komisyonu sözcülerinden Jean Christophe Filori, AB'nin zina önergesi konusunda varılan uzlaşmadan memnun oldugunu açıkladı.

- AB Komisyonu sözcüsü Jean-Christophe Filori, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın sistematik işkencenin sürdüğü yönündeki iddialarını araştırmak üzere Komisyon’un bu hafta içinde Türkiye’ye bir ekip göndereceğini açıkladı.

- Avrupa Parlamentosu (AP), Hollandalı Hristiyan Demokrat Camiel Eurlings’i Türkiye Raportörü olarak atadı. Eurlings, Avrupa Seçimleri sırasında Türkiye karşıtı söylemleriyle dikkat çekmişti. Eurlings, 17 Aralık’taki AB Zirvesi öncesinde AP’nin Türkiye konusunda görüşünü yansıtacağı raporu da hazırlama görevini üstlenecek.

Bu gelişmeleri aktarıyoruz, çünkü gelecek dönemde AB içinde de Türkiye karşıtları ve taraftarlarının açıklamaları gelmeye  devam edecek. Üstelik her iki cephede de, özellikle karşı çıkanlarda üslup sertleşecek.

Her ters açıklamanın kar satışı getireceğini unutmayın.

Yazının Devamını Oku

IMF ile kredisiz anlaşma olursa

15 Eylül 2004
Yeni Türk Ceza Kanunu Tasarısı’nda zinanın suç sayılmasıyla ilgili önergenin geri çekilmesi ve bu yönde verilecek herhangi bir önergenin de kabul edilmeyeceğinin açıklanmasıyla borsanın önündeki önemli engellerden biri kalkmış oldu.

Böylelikle dün kapanışta 21 bin 700 puan seviyesinin üzerinde kapanarak tarihi zirveye ulaşan İMKB 100 endeksi bugün de 22 bin puan seviyesinin üzerine çıkma çabasında olduğunu gösteriyor. 21 bin 981 puan seviyesine kadar yükselen yani 21 bin puana sadece 19 puan kala kar satışlarıyla karşılaşan endeksin bugün içerisinde bu seviyenin üzerine çıkması çok büyük bir olasılık. 

22 bin seviyesinin üzerine çıkılması durumunda endeksle ilgili beklentilerinizin çok fazla değişmesine gerek olmadığını söyleyelim. Çünkü 6 Ekim’de ilerleme raporunun açıklanmasının ardından çok büyük bir olasılıkla kar satışları gelecek.

Ama bu aşamadan sonra önümüzde tartışmamız gereken yeni bir beklenti oluştu. Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan 16 Ekim’de İstanbul’da olacak ve 20 Ekim’de de Ankara’da temaslarına başlayacak olan IMF heyetinin gündeminde 9. ve 10. gözden geçirmelerin bulunmayacağını söyledi. Yani bu görüşmeler tamamen yeni ekonomik programa yönelik olacak.

Ayrıca Babacan tam olarak ne demek istediği anlaşılmasa da yeni ekonomik programda kaynak kullanımının yer almayabileceği yorumlarına neden olan açıklamalarda bulundu. En azından bazı aracı kurumlar Babacan’ın sözlerini bu şekilde yorumladı.

Eğer böyle bir durum varsa bunun çok ama çok tehlikeli olacağını şimdiden söylemek gerek. Çünkü piyasalar gizliden gizliye “cari açık sorun değil” derken IMF’den gelecek bir kaynak ile cari açığını finanse edileceğini düşünüyordu. Şimdi bu kaynağın gelmemesi sözkonusu olursa bırakın borsada yükselişi, yeni bir kriz yaşamamak için dua etmemiz gerekecek.

Yazının Devamını Oku

21 bin 600 aşılamıyor

10 Eylül 2004
Borsa 21 bin 600 puan seviyesini aşmakta zorlanıyor. Bu yükselişin iki temel nedeni var. Birincisi AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Günter Verheugen Türkiye’de temaslarını tamamladı ve bu temaslar sırasında verdiği olumlu mesajlar piyasalara moral verdi. İkincisi ise hükümetin IMF heyetinin geliş tarihine ilişkin yaptığı açıklamalardı. Tarih net olmasa da eylül ayı sonunda heyetin Türkiye’ye gelerek yeni ekonomik programın ayrıntılarını görüşmeye başlayacağını biliyoruz.

Son olarak da IMF Sözcüsü Thomas Dawson 2-3 Ekim’de yapılacak Sonbahar toplantıları öncesinde heyetin çalışmalarını tamamlayacağını belirtti. Tarihin net olmadığını söyleyen Dawson kesinleşir kesinleşmez de kamuoyuna açıklama yapacaklarını belirtti.
Ama piyasalarda IMF’nin temaslarına 20 Eylül’den sonra başlayacağı tahmini ağırlık kazanıyor. Bu temasların yaklaşık iki hafta süreceğini düşünürsek ayrıntılarla ilgili açıklamanın Ekim başında geleceğini düşünebiliriz. Yine aynı tarihlerde Verheugen de türkiye raporunu açıklayacak.

Bu takvim planından hareketle borsanın yönünü tahmin etmek daha kolay. Bugün karşımızda hızlı yükselip önemli psikolojik seviyeleri aşan bir endeks var. Bu tarz hareketler sonrası endeksin kar satışlarıyla karşılaşması ve bir miktar bu yükselişi hazmetmeye başlaması piyasanın temel trendi anlamında önemli ve gerekli. Ama eylül ayının ikinci yrısından itibaren borsada yeni bir yükseliş beklememiz gerek.

Tahminimizce 6 Ekim’e kadar sürecek olan bu yükseliş raporun açıklanması ile birlikte yeni bir düzeltme ve kar realizasyonu sürecine girecek. Ekimin ikinci yarısı ve kasım’ın önemli bir bölümünde de yatay seyretmesi olası olan endeksin aralık başından itibaren yeniden yükselişe geçeceğini tahhmin ediyoruz.

17 Aralık’taki AB toplantısı sonrasını ise tahmin etmek çok zor. 18 Aralık sabahı herşey çok farklı olabilir.

Yazının Devamını Oku