YÖK tartışması zıvanadan çıktı

YÖK Yasası'nın değişmesi gerektiği konusunda aksini düşünen yok. Üniversite yönetimi dışında her türlü işi yapan ve mahallenin namusundan sorumlu Naciye edasında Kemal'lerin korunmasından sorumlu bazı rektörler de artık gına getirdiler.

Ülkenin önünü tıkayan statükonun son zabitleri sıktılar.

Hele hele bazı rektörlerin makam kavgası verdikleri o kadar ayan beyan ki, onların ar damarının çatladığını düşünüyorum.

* * *

Ancak, sarkacın hiçbir konuda bir türlü ortalamanın etrafında sallanamadığı, hep bir uçtan öbür uca fırladığı ülkemizde haklı gerekçelerle YÖK Yasası'nı değiştirmeye çalışan hükümet üyeleri de giderek çabalarını bir intikam eylemine çevirmeye başladılar.

Başbakan'ın üniversite yöneticilerini ‘‘edebe’’ davet eden salvoları makama hiç yakışmıyor.

* * *

‘‘Cahil Bakan’’, ‘‘haddini bil‘‘, ‘‘mahkemede görüşürüz’’ salvoları arasında zat-ı muhteremler giderek bir konuyu unuttular.

YÖK Yasası'nın kendisini!

Allah aşkına aranızda; Başbakan'dan Bakan'a, Müsteşar'dan ilgili Genel Müdür'e, yasayı değiştirmek isteyenlerin cari yasasının hangi maddelerine hangi gerekçelerle karşı olduklarını; taslağa karşı çıkanların da Cumhurbaşkanı'ndan tutun, YÖK Başkanı'na, rektörlerden tutun ana muhalefet liderine, öneri kanunda hangi maddelere, hangi gerekçelerle karşı çıktıklarını anlayan, kavrayan var mı?

* * *

Her şeyi bir kenara bırakın; üniversitelerde kalite sorununu tartışan var mı?

Vergileriyle üniversiteleri finase eden sizler, üniversitelerimizin verdikleri eğitimin seviyesinden memnun musunuz?

Ülkemizde üniversite hocaları giderek birer devlet memuru, eğitim felsefesi biat etmeyi öğrenme eğitimi, öğrenci psikolojisi de emir kulu seviyesine düşmüştür.

Böyle bir eğitim anlayışı artık Batı ülkelerinin orta eğitim kurumlarından bile koparılıp atılmıştır.

* * *

YÖK'ten rica ediyorum.

Üniversitelerin uluslararası rekabet gücünü ölçen şu kriter sorgulamalarına cevap versinler.

İleri ülkelerden vazgeçtim, sorularım sadece Yunanistan, İsrail, Rusya, İspanya, İrlandalı üniversite ve bilim adamları ile kıyaslanarak cevaplansın:

1) Türkiye'de çalışan bilim adamlarının uluslararası akademik dergilerde makale yayınlama seviyesi ne durumdadır?

2) Keza Türk blim adamlarının bilimsel çalışmalarının referans gösterilme seviyesi nedir?

3) (Türki cumhuriyetlerden burslu gelenler hariç) Üniversitelerimizde okumak isteyen yabancı öğrenci oranı nedir?

4) Uluslararası üniversiteler tarafından ders verme, araştırma yapma amaçlı talep edilen bilim adamlarımızın seviyesi nedir?
Yazarın Tüm Yazıları