Yok aslında birbirimizden farkımız

ABD şahinlerinin gafları

‘‘IRAK'a asker göndermeyi savunan’’ görüşlerimi açıklamaya devam ediyorum.

Dün ‘‘Irak Savaşı’’ çerçevesinde Türk şahinlerin gaflarını ve ülkeyi nasıl politikasız bıraktıklarını yazmıştım.

Bugün sıra ABD şahinlerinin gaflarında!

* * *

Kafalar karışmasın:

Şahinler savaş çıkararak gaf yaptılar demiyorum.

Ben Irak Savaşı'nın, 21. yüzyılın yeni dünya düzenini kurmak adına, ABD ile Kıta Avrupası arasında cereyan eden ve güç/enerji paylaşımı açısından kaçınılmaz bir savaş olduğunu, coğrafi konumumuz gereği de bu savaşta aktif rol almamız gerektiğini başından beri savunuyorum.

ABD'li şahinler, her ülkede haddini aşan şahinlerin yaptığı gibi, siyasal düzen kurmaya kalkıştıklarında gaf üzerine gaf yapıyorlar.

İşte Irak'ı yüzlerine gözlerine bulaştırdılar.

ABD'deki diğer unsurları da bir kenara iten şahinler, sadece fiziki güçten anladıkları için, ellerindeki muazzam silahlarla yürüttükleri dijital savaşı kazandılar ama siyasal savaşı bir türlü tamamlayamıyorlar.

Neden? Zerre kadar sosyoloji bilmiyorlar da ondan! Sosyolojinin önemini kavrayamıyorlar da ondan! Üstelik sosyolojiyi aşağılıyorlar da ondan!

Üstelik, şahinler sadece Irak'ta kaybetmiyorlar. Maşallah Türkiye gibi müttefik bir ülkede, tüm ABD karşıtı güçlerin son 20 yılda beceremediği anti-Amerikan duyguları bir çırpıda şahikasına çıkarmayı becerdiler!

* * *

Devamlı yazıyorum; sadece monolotik ve ben-merkezli düşünen statükocu şahin aklı, çok değişkenli ve karşıt-merkezli (oyun teorisi!) düşünmeyi öneren sosyolojiye ayak uyduramıyor.

Halbuki, ABD savaş sonrası düzen kurmaya çalıştığı her denemede böyle sığ akıllı davranmamış.

Örneğin, ABD Savaş Bilgileri Merkezi, 1945'in ilkbaharında, ünlü kültür antropoloğu Ruth Benedict'ten ‘‘Bu Japonlar neyin nesidir?’’ konusunda bir rapor istemiş.

Benedict Hanım, Japonya'ya gidemediği için ABD'de yerleşik Japonlar üzerine çalışmış ve ortaya ‘‘Japonların Davranış Biçimleri’’ adlı bir rapor çıkmış.

Ruth Benedict, ABD'nin tersine, Japonya'nın bir suçluluk kültürü değil (doğru-yanlış), utanç kültürü (şeref-şerefsizlik) üzerine kurulduğunu tespit etmiş.

Japonya'da savaş sonrası yeni düzen kurulurken Benedict'in önerdiği politikalar takip edilmiş.

Ruth Benedict ‘‘Japonya'yı sadece kendi değer sistematiğine, kültürel geleneğine sahip çıkarak değiştirebilirsiniz, bunları yıkarak değil’’ diyor.

Benedict, Japonya hakkındaki görüşleri ile sadece ABD'de değil, Japonya'da da büyük ilgi görmüş, 1946'da Japonca'ya ‘‘Krizantem ve Kılıç’’ adı ile çevrilen raporu bu ülkede best-seller olmuş! (Alexander Stille: ‘‘Uzmanlar Bir Ülkenin Yeniden Kuruluşuna Yardımcı Olabilirler’’. New York Times, 19.07.2003)

* * *

ABD'nin Irak'ta ‘‘saha sosyologluğunu’’ ancak ve ancak Türkiye yapabilir!

Cumartesi neden ve hangi şartlarda Irak'a asker göndermemiz gerektiği üzerine görüşlerimi tamamlayacağım.
Yazarın Tüm Yazıları