Hükümetin Kıbrıs politikası yok

59. hükümet ekonomi, AB ilişkileri ve uyum paketleri, yerel yönetimler ve tarım reformu alanlarında atak ve ne istediğini bilen bir görüntü veriyor.

Ancak, aynı hükümetin Irak ve Kıbrıs meselelerinde kafası karışık. Her iki konuda da iki arada bir derede bir görünüm veriyor.

* * *

Hükümetin AB konusunda samimi arzusunu ve derin gayretini gözledikten sonra AB önünde en büyük engellerden birisi olan Kıbrıs meselesinde ne dediği ve ne yapmak istediği anlaşılmayan bir görüntü vermesi kendi hesabına büyük bir çelişki oluşturuyor.

Uluslararası kurumlara saygı duymayan Rauf Denktaş sayesinde Kıbrıs'ta inisiyatif Aralık 2002'den beri büyük çapta Rum tarafının eline geçmiş ve müzakereler için tek ama tek platform Annan Planı haline gelmiştir.

İlgili taraflar olarak artık Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İngiltere ve giderek BM ve AB için Kıbrıs meselesi ancak ve ancak Annan Planı çerçevesinde müzakere edilebilir.

Her zaman olduğu gibi Kıbrıs meselesinde Türkiye dünyada yapayalnızdır.

* * *

Bundan böyle Rauf Denktaş ve Türkiye'deki statüko karşı tarafa olağanüstü, tahminler fevkinde tavizler veren ‘‘sürprizler‘‘ yapsalar dahi, dünyada kimse bu teklifleri kaale almayacaktır.

Kıbrıs topu, önce Aralık 2003'te KKTC'deki genel seçimlerinde kale direğine çarpacak, sonra da Mayıs 2004'te Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB üyeliği olarak kalemize iptal edilemez bir gol olarak girecektir. Bu golün göz göre göre kalesine girmesine müsaade eden ülkemiz de Aralık 2004'te AB'den müzakere almak isterken avucunu yalayacaktır.

Bundan böyle her AB oylamasında Türkiye; Yunanistan dışında Kıbrıs Cumhuriyeti'ni de ikna etmek zorunda kalacaktır.

Kıbrıs meselesine Kıbrıs halkının gözü ile dahi bakmayan Rauf Denktaş'ı Türkiye açısından yaşanacak bu tragedya katiyen ilgilendirmemektedir.

* * *

Ancak, AB meselesini onur meselesi haline getirmiş bir görünüm veren 59. hükümetin bu tehlikeyi görmezden gelmesi, Kıbrıs politikasında devamlı yalpalaması akıl ile izah edilecek bir durum değil.

* * *

59. hükümetin tek Kıbrıs politikası, Aralık 2003'teki KKTC seçimlerini muhalefetin kazanmasını beklemektir.

Hükümetin mantığına göre, Denktaş ve Ankara'daki statükonun kolunun böyle büküleceği varsayılmaktadır.

* * *

Kıbrıs'ta ne şiş yansın ne kebap politikası son aylarda Türkiye'yi iki konuda dünyaya hayli mahcup etmiştir.

1) Yıllar sonra akıl edip, Rumların KKTC'deki mülklerinin tazminatının takibi için Kıbrıs'ta tazminat mahkemeleri kurmaya kalkan Türkiye, AİHM'nin bu itirazını, Dışişleri'nin aksine iddiasına rağmen, ‘‘şimdiye dek aklın nerede idi’’ diyerek gündeme dahi almamıştır.

2) Olmaz böyle zırva diye tepki verilmesine rağmen, KKTC ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı imzalayan Türk bakanlar, AB, hükümetimizi ‘‘önceki imzalarına sahip çık’’ diye uyardıktan sonra, hükümet anlaşmadan çark edince, elerinde imzaları, orta yerde kalmışlardır.

Hükümetin Kıbrıs politikası hiç yok!
Yazarın Tüm Yazıları