PaylaÅŸ
MALZEMELER
Tavuk budu           6 adet
Havuç               2 adet
Kuru soğan           1 adet
Maydanoz sapı       1 demet          Â
Tuzlu yoÄŸurt       5 çorba kaşığı      Â
Pırasa               2 adet
Patates           750 gram, soyulmuş
Tereyağı           2 çorba kaşığı
Kimyon           1 çay kaşığı
Acı biber salçası       1 tatlı kaşığı
Kırmızı pul biber       1 çay kaşığı
Karabiber          Â
Tuz
YAPILIÅžI
Havuçları soyup gelişigüzel doğrayın. Kuru soğanları da doğrayıp havuç ve maydanoz saplarıyla beraber tencereye alın. Tavuk butlarını da katıp üstünü kapatacak kadar su ve yeterince tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyin, ateşin altını açın.
Kaynayınca ateşi kısın ve tencerenin içindekileri, kapak kapalı olarak, butlar iyice yumuşayana kadar pişirin.
Pırasaları güzelce yıkayın ve ince ince dilimleyin.
Tereyağının yarısını sos tavasında eritin ve yağ kızdığında pırasaları ekleyin. Kısık ateşte pişirdiğiniz pırasalar iyice yumuşadığında kimyon, acı biber salçası ve tuzlu yoğurdu ilave edin. Bir dakika ocakta tutup kenara alın.
Pişmiş olan tavuk butlarını suyundan çıkartıp soğutun. İyice lezzetlenmiş olan tavuk suyundan bir çay bardağı kadarını yoğurtlu karışıma yedirin. Tavukları tiftikleyin ve onları da yoğurtlu sosa ekleyin.
Bu aşamadan sonra patatesleri soyup ikişer santimlik küpler halinde doğrayın.
Fırını 200 dereceye kurun. Patatesleri bir tencereye alın, üstünü iki parmak geçecek kadar su ekleyin, tuzunu katın ve orta ateşte pişirin. Sonra patatesin suyunu süzün, tereyağının kalanını ekleyin, hepsini çırpma teliyle karıştırıp bir krema torbasına alın. Torbanız yoksa buzdolabı poşeti de kullanabilirsiniz.
Tavuklu karışımı ısıya dayanıklı bir kaba güzelce döşeyin. Üstüne, fındık büyüklüğünde parçalar halinde patates püresini sıkın. Ne kadar engebeli bir yüzey elde ederseniz payınız fırından çıktığında o kadar gevrek olur.
Yüzeyini tamamen püreyle kapladığınız kabı fırına koyun ve üstü renk alana kadar (yaklaşık yarım saat) piÅŸirin.Â
Sıcak sıcak servis edin.    Â
Siyah tahin
Kendisini takip eden helva ya da pekmez gibi isimler bulamayan ve baÅŸka yiyeceklerle eÅŸleÅŸtirildiÄŸinde, insana tek gözü kısık zihin muhasebesi yaptıran bir malzeme kavrulmuÅŸ susam ezmesi. Tahin dediÄŸimiz bu malzemenin benzerleri UzakdoÄŸu mutfağında yemeklerde karşımıza çıkar. Susamı kavurup havanda ezerek birçok sos için baz olarak kullanan Japonların siyah susam ezmesi elime geçti bu hafta. Odun ateÅŸinde kavrulduÄŸundan ya da kendine has aromasından olmalı, yalnızca siyah susamdan elde edilen bu tahin denebilecek ezmenin tadı dayanılmaz lezzette bir yer fıstığı ezmesini andırıyor. Â
PaylaÅŸ