Paylaş
YAN ETKİLERİN BAZILARI
“Kemoterapi ilaçlarına karşı beklenen yan etkilerin çoğu bulantı, kusma, elde, ayakta, yüzde şişme ya da ciltte geçici, değişken döküntüler gibi yakınmalardır. Bu semptomlar hastayı sıkıntıya sokmakla birlikte, hayati tehdit eden durum yaratmamaktadır. Çoğu gerçek ilaç alerjisi olmayan bu geçici yan etkiler, kemoterapi sırasında onkoloji ve alerji uzmanlarının yakın desteğiyle tam kontrol edilebilir ve hastalar tedavilerine devam edebilir. Ancak söz konusu olan kemoterapi ilacına bağlı hayatı tehdit eden, solunum, kalp durması, entübe edilerek solunum cihazına bağlanma gibi gerçek ilaç alerjisi ile ilişkili olan çok daha ciddi reaksiyonlar olduğunda bu önemli sorunun çözümü ancak kemoterapi desensitizasyonu tedavisi ile olmaktadır. İlaç alerjisi tedavisi, kemoterapi ilaçlarına karşı alerji gelişen hastaların ihtiyaç halinde alerji gelişen ilacı yeniden alabilmelerini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Ancak konusunda özelleşmiş merkezlerde uygulanabilen bu tedavi yöntemiyle kanser ilaçlarıyla bu ilacı yeniden kullanmasına engel olacak düzeyde ciddi alerji gelişen, doktoru tarafından tedavisi kesilmek zorunda kalan ya da kendisi çok korktuğu için yeniden aynı ilacı almak istemeyen, ancak mevcut kanserinin tedavisi için de mutlaka alerji gelişen ilaçlara ihtiyaç duyan hastalar, ilaçlarını yeniden ve sorunsuz bir biçimde alabilme şansını elde edebilmektedirler.
EGE BU KONUDA GÜVENİLİR
Ege Üniversitesi Tıbbi Onkoloji, Göğüs Hastalıkları, İmmunoloji ve Allerji Uzmanlarından oluşan deneyimli Desensitizasyon Ekibi son 7 yılda 100’ün üzerinde yumurtalık, kolon ve benzeri farklı organ kanser türlerine sahip olan ve ciddi ilaç allerjisi gelişen hastada; 1000’i geçen başarılı kemoterapi kürü ile kanser hastalarının sorunsuz olarak ihtiyaç duydukları ilacı yeniden alabilmelerini sağlamıştır. Bu hastaların çoğu kullanılan kemoterapi ilaçlarına bağlı solunum, kalp durması, hipotansiyon, bilinç kaybı ile solunum cihazına bağlanma öyküsü olan hastalardır. Bölüm 2019 yılı itibari ile artık sadece bölgesinde değil, ülkemizin gelecek hedefi olan Sağlık Turizminin bir parçası olarak Bulgaristan gibi komşu ülkelerden üniversitemize refere edilen yabancı hastalara da hizmet vermeye başlamıştır.
Bölgesinde rutin hasta hizmeti veren tek merkez olan Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD, 2019 yılı itibari ile alanında yetiştirmeye başladığı İmmunoloji ve Allerji Yan Dal Uzmanları ile bu tedavi yönteminin tüm ülke genelinde ihtiyacı olan hastalar için yaygınlaşarak uygulanabilmesini hedeflemektedir.”
REFERANS MERKEZİ
Ege Üniversitesi Göğüs İmmunoloji ve Allerji Kliniği ağır ilaç allerjilerinde tüm Ege Bölgesi için referans merkezi konumunda. Tüm ağır ilaç allerjileri ama özellikle kanser hastaları bu klinikte rutin olarak uygulanan kemoterapi desensitizasyonu yöntemi ile ilaçlarını sorunsuz alıyor. Klinik sorumlu öğretim üyesi İmmunoloji ve Allerjik Hastalıklar Öğretim Üyesi Göksel ve uzmanları Dr. Meryem Demir ile Dr. Kasım Okan kliniklerine ayda en az 10 yeni hastanın refere edildiğini bildirdiler. Kanser tedavisi sırasında gelişen cilt ve solunum allerjileri çok yaygın ama hastalar çaresiz değiller, bu ekip sayesinde ilaçlarını sorunsuz alabilirler.
Paylaş