Prof. Akın, “Türk kadını egzersiz yapmıyor, şişman, sigara içiyor, erken menopoza giriyor, kan basıncı ve kan yağları yüksek, stresli, çok doğum yapıyor” dedi.
Kadınların kilolardan ve sigaradan kurtulması, aynı zamanda egzersiz yapıp, stresten uzak durması, kontrollere önem vermeli, şeker, kan basıncı ve kan yağı değerlerini düşürülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Akın şunları söyledi:
“Akdeniz mutfağına göre beslenin. Her yıl mutlaka chek-up yaptırın. Kemik taramaları ve tiroid tetkiklerini ihmal etmeyin. Kolesterol ekoları ve elektrotlarınıza düzenli olarak baktırın. Hastalanınca değil, şikayetiniz olmasa da kardiyo tetkiklerinizi mutlaka yapıtırın.”
Türkiye’de 2 milyon civarında koroner kalp hastası olduğunu belirten Prof. Mustafa Akın, “Her yıl yaklaşık 180 bin kişi kaybediliyor. Kadınlarda Avrupa’da birinci, erkeklerde üçüncü sıradayız. Genetik miras önemli, tansiyon, diabet, şişmanlık, beslenme düzensizliği, egzersiz yapmama, sigara ve alkol tüketimi, stresli yaşam, normal kalp hastalıklarını artırdığı gibi koroner kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin oranını da arttırmakta. Şeker ve aşırı kilodan kaçınmalıyız. Düzenli beslenmeli ve egzersiz yapmalıyız. Yaşam kalitemizi artırmalıyız” diye konuştu.
Dr. Uran emekli oldu
BEHÇET Uz Çocuk Hastanesi’nin çocuk nöroloğu Dr. Nedret Uran emekli oldu. 31 yıllık meslek hayatının 23 yılını Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde geçiren Dr. Uran, veda töreni düzenlendi. Başhekim Prof. Dr. Nurettin Ünal, “Behçet Uz Çocuk Hastanesi bir ailedir. Biz sizi emekli olmuş değil, izne çıkmış kabul ediyoruz. Her zaman aramızda olacaksınız” dedi. 1979 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, evli ve 2 çocuk annesi Dr. Nedret Uran, “Yıllar zaman tünelinde rüzgar gibi geçti” diyerek duygularını özetledi.
Prof. Kaşkaloğlu’na Bosna Hersek ödülü
Prof. Dr. Öztekin, “Varisi, yüzeyel venlerin genişleyerek uzaması, kıvrımlı bir görünüm alması ciltten dışarıya doğru belirginleşmesi olarak tanımlayabiliriz. Varis iki nedenle oluşabilir. Ya ven sistemindeki kapak fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak ya da derin ven sistemindeki tıkanıklığa bağlı olarak kendini gösterir” dedi.
Tedavisi mümkün
İyi bir fizik muayeneyle kişide varis olup olmadığının belirlendiğini belirten Oto, “Varisin tipi ne olursa olsun, diğer hastalıklara oranla tedavisi kolay ve her zaman mümkündür. Ağrısız, kısa, ve iz bırakmayan hassas cerrahi teknik, iri ve büklümlü varislerde kesin tedavi yöntemidir.
Retiküler ve ipliksi varislerde ışın tedavileri tek başına veya iğneyle beraber uygulanır” diye konuştu.
Derneğin önümüzdeki 5 yıldaki hedefinin MS Hastanesi ve MS Köyü olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Egemen İdiman, “Dünyadaki benzerlerinden örnek alınan bu proje Urla Kekliktepe mevkiinde derneğimize ait 13 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek” dedi. Multiple Skleroz’un (MS) çoğunlukla gençlerde görülen, beyin ve omurilikte mesajları taşıyan sinir hücrelerinin etrafındaki koruyucu klıfın (miyelin) hastalığı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İdiman, şunları söyledi:
Kişiden kişiye değişir
“MS, gençlerde trafik kazalarından sonra nörolojik hastalıklara bağlı özürlülüğün en sık nedenidir. Hastalığın seyri ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Hastalık ataklar halinde arka arkaya ortaya çıkabilir ve daha sonra tam ya da kısmi iyileşme olabilir. Ülkemizde çok az tanınan bu hastalık, dernek aracılığıyla topluma anlatılmaktadır. Rehabilitasyon merkezimizde tamamen gönüllülük esasına dayalı çalışmalarla hastalara psikoterapi, fizyoterapi ve hidroterapi havuzu gibi hizmetler ücretsiz verilmekte, hastaların ve yakınlarının MS hakkında bilgilendirilmesi ve eğitilmesi amacıyla seminerler düzenlenmektedir.”
MS Haftası bugün bitiyor
Geçen hafta MS Haftası idi. Türkiye Multipli Skleroz Haftası etkinlikleri İzmir’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler, İzmir Multiple Skleroz Derneği’nde bugün saat 13.00’de Avukat İbrahim Sökmen’in engelli hakları konulu konferansıyla sona erecek. MS Derneği’ne “www.izmirmsder.org” adresinden ulaşabilirsiniz.
Desteğe teşekkür
Alzheimer Derneği’nden plaket
İZMİR Alzheimer Derneği’nin hastalığın toplumda tanınması ve bakım sürecinin iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yaptığını söyleyen Başkan Dr. Aysel Gürsoy, Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi’yi, alzheimer gönüllüleriyle ziyaret etti, verdikleri destekten dolayı teşekkür plaketi sundu.
Evde bakım projesi Eşrefpaşa’ya ödül getirdi
İZMİR Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, 2 yıl içinde metropolde 950 bireyle ön görüşme yaptı. Kimsesiz, yaşlı, engelli, kronik hasta ve ameliyat olmuş 941 bireye hizmet verdi. Bu çalışma bu yılki Hemşirelik Haftası etkinliklerinde Prof. Dr. Leman Birol, Prof. Dr. İnci Erefe Poster ödülü yarışmasında ikinci oldu. Birinciliği Dokuz Eylül Üniversitesi, üçüncülüğü Özel Ege Sağlık Hastanesi aldı. Evde Bakım projesinde görev alan hemşireler Ayşe Koçyiğit, Jülide Gülizar Yıldırım, Meltem Günaydın, Sevgi Karacan, “Bu ödül bir ekip anlayışının ürünüdür” dedi.
Ekipler oluşmalı
Teşhis, tedavi veya bakım sürecinde ihtiyaç sahibi bireylere kendi ortamlarında sağlık hizmetinin verilmesi onların desteklenerek, yaşam kalitelerini artırmalarında önemli olduğunu belirten Eşrefpaşa Hastanesi Başhemşiresi Meltem Günaydın proje hakkında şu bilgileri verdi:
“Evde bakımda fizyolojik, psikososyal ve tıbbi destek sağlanıyor. En fazla ameliyat olmuş bireylere danışmanlık hizmeti verdik. Diğer bireyler çoğunlukla engelli ve kimsesizdi. Evde bakım hizmetinden toplumun ihtiyacı olan kesimlerin yararlanması için geri ödeme sisteminin olması gerekir. Ayrıca, özel ekipler oluşturulmalı ve bu ekiplere süpervizyon verilerek de tükenmişlik sendromu yaşamalarının önlenmelidir. Evde bakım programının sağlıklı yürütülüp ve değerlendirilerek standart bir model oluşturulmalıdır.”
Hipertansif hastalar kalbinize dikkat edin
İzmir’de sayıları 10 bini bulan Alzheimer hastalarının dernek binasının satışa çıktı. Dernek Başkanı Dr. Aysel Gürsoy, “Tüm İzmirliler’den destek bekliyoruz” dedi.
Dernek binasının kirada olduğunu ve sahibi tarafından internette satışa çıkarıldığını belirten Dr. Gürsoy, “Kendisinden rica ettik, bize 3 ay süre tanıdı. Dernek olarak binayı biz satın alalım istiyoruz. Üç ay içinde 100 bin TL’yi bulamazsak binamız satılacak ve biz de zor durumda kalacağız. Dernek olarak bizim bütçemiz şu anda ancak 6 aylık kira giderini karşılayabilecek kadar. 5 yıldır çok zor şartlarda topladığımız bağışlarımız kira gideri olarak uçup gitti. Eğer, Alzheimer Dayanışma Evimiz için bir yerimiz olursa, hizmetlerimiz gelişerek sürekli olabilecektir. Bunun için hayırsever bir kişi bize 20 bin TL’nin sözünü verdi, kalan 80 bin TL’yi üç ay içinde temin edebilirsek binayı satın alıp, İzmir Alzheimer Dayanışma Evimiz olacaktır. Değerli hayırseverlerin, yerel yöneticilerin bizlere destek vereceğine inanıyor, güveniyor ve umut ediyoruz” dedi.
Kalp deliğinin anjiyo ile kapatılması tekrar başladı
DOĞUŞTAN kalp deliklerinin ameliyatsız anjio ile kapatılmasına Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği’nde tekrar başladı. Cihaz alımı ve bürokratik işlerden dolayı 4 aydır ara vermek zorunda kaldıkları işleme yeniden başladıklarını belirten Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azem Akıllı, bu konuda tecrübeli olduklarını söyledi. Erişkin yaşlara kadar gelen ve en sık doğuştan kalp hastalıklarından olan Atriyal Septal Defekt’in (ASD) (Kalp kulakçıkları arasında doğuştan delik) ilk kez 1991’de ameliyat dışında kalp anjiosu ile kapatıldığını vurgulayan Prof. Dr. Akıllı, şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar 50’den fazla hastayı tedavi ettik. Anjio ile kapatma işlemi (halk arasında şemsiye yöntemi ile kapatma bilinir) yaklaşık yarım saat kadar sürmektedir. Kasıktan kalp anjiosu gibi girilir, eko eşiliğinde ve kısa anestezi yapılır. Özel bir cihaz kalp deliğine yerleştirilir. Hasta 2 gün içinde evine, 1-2 gün içinde de işine döner. Özellikle gençlerde ameliyat izi olmaması, göğüs kafesinin açılmaması, hem sağlık hem de estetik açıdan bu yöntemi cazip hale getirmektedir. Kısa hastane kalış süresi de yöntemin bir başka avantajıdır.
Hemşirelere 25. yıl plaketi
TÜRK Hemşireler Derneği İzmir Şubesi, hemşirelik ve sağlık yüksekokulları ile İzmir’deki hastanelerin katkılarıyla, Hemşirelik Haftası kutlamalarında meslekte 25 yılını dolduranlara anı plaketi verdi. Plaket alan hemşireler, Kezban Öztürk, Melahat Öztürk, Nurcihan Akkuş, Fidan Bölükbaşı, Gülcan Ersoy, Nuriye Çakmak, Hatice Nalbant, Ayfer Aydemir, Sevgi İktüeren, Hafize Dilek Atındiş, Nadire Eren, Milkibar Koçyiğit, İkbal Erdoğan, Çiğdem Özçam, Gülbahar Murat, Nesrin Ergül Gök, Birsen Peksoy Önem, Tülin Katarcı, Ayşe KOçak ile Şermin Everest ve Nurgül Özcan da 40. yıl plaketi aldı.
Ersoy’un çifte mutluluğu
DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis Anabilim
Diyet yapıp sigara içen bir kişinin uyguladığı diyetin vücuda hiç bir zaman yararlı olmadığını belirten Prof. Dr. Nissen, “60 değil de 90 yaşına kadar yaşamak istiyorsanız, aşağıdaki
5 maddeyi uygulamanız gerekiyor” dedi.
1- Sigara içilmemesi.
2- İdeal kilonun sağlanmaya çalışılması.
3- Haftada üç kez 20-30 dakika süren ve kalp hızını orta duzeyde artıracak egzersiz yapılması.
4- Tuz ve doymuş yağ tüketiminin azaltılması.
5- Şimdiye kadar kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi kanıtlanmış tek diyet olan Akdeniz tipi diyetin uygulanması.
Şekere de dikkat
TABİB ODASI SEÇİMİNDE İKİ LİSTE ÇEKİŞİYOR
İZMİR Tabip Odası’nın genel kurulu bugün Dokuz Eylül Üniversitesi DESEM Salonu’nda başladı. İki listenin çekiştiği, yarın Alsancak Salih İşgören İlköğretim Okulu’nda yapılacak seçimde hekimler yeni yönetimlerini belirleyecek. “Demokratik Katılımcı Hekimler” ve “Hekim Güçbirliği”ni temsil eden başkan adayları ve yönetim kurulu üyeleri Hürriyet İzmir’de bir araya geldi. Her iki ekip de “Kazanan İzmir” olsun mesajı verdi.
HEKİM GÜÇBİRLİĞİ
“Hekim Güçbirliği” listesinden yönetime aday olan Prof. Dr. Erdener Özer, “Ses verin, sesiniz olalım, güç verin gücünüz olalım” sloganıyla yola çıktıklarını belirtti. Saygın ve bilimsel bir tabip odası, güçlü bir hukuk bürosu kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Özer, “24 saat hekimlere hizmet veren, sorunlara çözüm arayan ve bulan hukuk sadece İzmir’e değil, Van’dan Edirne’ye herkese yardımcı olduk. Binlerce cep ve e-posta mesajı ile anında haberleşme, sosyal dayanışma fırsatları, hekime yakışır sıcak bir lokal hizmeti, arkeolojik ve bilimsel geziler, sıfır borçlu bir oda, geçmiş dönemlerin bütün borçlarını ödedik. Mali durumumuzu güçlendirdik. İzmir Tabip Odası’nı, kaynaklarını ve enerjisini hekimlerin hak ve çıkarlarına ayıran bir meslek örgütü yaptık. Güleryüzlü bir büro hizmeti, çünkü burası İzmir Tabip Odası, İzmir hekimleri farklılığımızın farkında. Sıra TTB Merkez konseyini de değiştirmekte”dedi.
“Hekim Güçbirliği”nin yönetim kurulu adayları:
Prof. Dr. Erdener Özer, Opr. Dr. Ceyhun Balcı, Dr. Ali Gül, Doç. Dr. Taşkın Altay, Opr. Dr. Ertan Can, Prof. Dr. Sibel Alper, Doç. Dr. Ercüment Tarcan.
DEMOKRATİK KATILIMCI HEKİMLER
Kongrede özellikle, kardiyovasküler cerrahide ve kardiyolojideki son yenilikler anlatıldı, tecrübeler aktarıldı. Toplantıya katılan uzmanlar, “Avrupa kardiyoloji kongrelerini Türkiye’ye taşımak büyük bir başarı, geniş bir uluslararası ilgi ağı gerektiriyor. Türkiye’nin de bu konuda yetişmiş ilişkileri kuvvetli değerli bilimadamları var. Bunlardan biri de Prof. Dr. Öztekin Oto’dur. Türkiye’nin bilim alanındaki kuvvetli seslerinden biri oluyor bu kongreler” diyerek övgülerini ilettiler.
“Dünyanın kalbi Çeşme’de attı. Güzel İzmir’in gülen yüzünü bu kongrede herkese gösterdik” diyen Prof. Dr. Oto, kongrenin amacına ulaştığını söyledi. Prof. Dr. Öztekin Oto, “Yoğun ilgi yapılanların ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Bu kongrede yeni literatürleri sergileme imkanı bulduk. Ayrıca, hastanemize de kongrede canlı yayınla bağlandık ve verimliliği artırma gayreti içinde Avrupalı cerrahlara yeni ameliyatları gösterdik” dedi.
Müzikle hayatın keşfi
DOKUZ Eylül Hastanesi çalışanları müzik dinletisiyle stres attı. İstanbul Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olduktan sonra uzun seneler turizm sektöründe çalışan Neslihan Yavuzer Behmuaras, gerek hayatın arada dürtüklemesi, gerekse ailesinin ilgisi ile üniversite yıllarında başlayan kendini arayış ve hayatı sorgulama süreci içersinde tesadüfen hayatına giren, müziğin şiirsel ve büyülü türü olan “New Age” ile tanışmış. Hastane personeline, Müzik eşliğinde görsel ve işitsel sunum yapan Behmuaras, “Dinlenmek, eğlenmek, hoş vakit geçirmek için dinlediğimiz, müziğin aslında çok daha etkili, sihirli bir gücü olduğunu, müzik ve bu güç doğru anlaşılıp, kullanıldığı durumlarda insana sağlık, mutluluk, huzur verir, hayat kalitesini, farkındalığı ve dolayısıyla başarıyı yükseltir” dedi.
Aşırı kilo hasta eder
İNSAN vücudu sağlıklı ve güçlü yaşayabilmek için iç salgı bezlerini kullanır. 65 kilo olması gereken bir insan, şişmanlayıp 90 kiloya çıkarsa iç salgı bezleri vücuda yetmez. Vücut gerekli hormonları imal edemezse yediklerini yakamaz ve biriktirir.
“Yenilen gıda maddeleri yağa çevrilerek vücuda depo edilir, iç salgı bezleri iyice yetersiz kalır” diyen Akapunktur Uzmanı Dr. Alpaslan Bilen, şunları söyledi: