Bülent Katarcı

Yeni bir organ "Mikrobiyata"

10 Aralık 2017
VÜCUDUMUZDA bizimle birlikte yaşamını sürdüren, sayıları trilyonlarla ifade edilen kalabalık bir mikroskobik canlı nüfusu olduğunu biliyor muydunuz?

 İnsan vücudunda 100 trilyon hücre bulunduğu tahmin ediliyor. Bunun 10 katı kadar da yararlı bakterimiz var. Vücudun deri, üreme organları, solunum ve en çok bağırsak sistemi gibi değişik bölgelerine yerleşmiş bu yararlı bakterilere o bölgenin ‘mikrobiyotası’ deniyor. Bu mikrobiyata, koruma kalkanı gibi çalışıyor ve hastalık yapabilecek bakterilerin yerleşimine engel oluyor. İzmir Synevo Laboratuvarları’nın Direktörü Uzm. Dr. İlkay Zümrüt Algan mikrobiyatayı şöyle anlattı: “Vücudumuzun iç ekosistemi. Vücutta 18 ayrı yerde mikrobiyota bulunuyor.

Bağırsaklarımız, bakterilerin doğal olarak en kalabalık bulunduğu ortam... Bağırsak mikrobiyotası, biz ana rahmindeyken gelişiyor. Büyürken yediklerimizden, içtiklerimizden, çevremizden ve temas ettiğimiz kişilerden pek çok bakteri alıyoruz. Alınan mikroorganizmalar kimi zaman dost, kimi zaman düşman bakteriler, bazen de ikisinin karması olabilir. Sağlıklı bir insan vücudunda esasen dost bakterilerin sayısı ağır basıyor.

NEDEN ÖNEMLİ

Modern tıbbın babası sayılan Hipokrat, 2000 yıl kadar önce ‘Bütün hastalıklar bağırsakta başlar’ demişti. Onun ne kadar doğru düşündüğünü, bugün yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor. Birbiriyle ilgisiz görünen pek çok hastalığın altında bağırsak mikrobiyomuyla ilgili sorunların olabileceği, her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Başka bir deyişle, bağırsaklarımızın sağlık durumu bütün vücut sistemlerini etkiliyor. Bağırsakların sağlıklı olması, bizi hastalıklardan korur, obeziteye engel olur, yaşlanmayı geciktirir.

BAĞIRSAK İKİNCİ BEYİN

Bağırsak bakteri florasının ideal yapısı sağlıklı yaşamın ana unsurlarındandır. Beyin dışında en fazla sinir hücresi olan yer sindirim sistemidir. Bu nedenle bağırsaklarımız ikinci beyin olarak da bilinir. Bağırsak mikrobiyotasının, uyku düzeni, ruh hali ve diğer bazı davranışları etkilediği gösterilmiştir. Sonuç olarak sağlıklı bir bağırsak mikrobiyatası sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarıdır. Bu nedenle kişisel bağırsak mikrobiyota içeriğinin bilinmesinde sayısız yarar vardır.

DENGENİN BOZULMASI

Modern yaşam tarzı, çevre kirliliği, kimyasallar, alkol ve işlenmiş gıdalar bağırsak mikrobiyomunuzu olumsuz yönde etkileyerek iyi/kötü bakteri oranını kötüler lehine değiştirebilir. Bu da genel sağlık durumunuz üzerinde anlamlı etkiler gösterir. Yanlış beslenme, toksinlere maruziyet, uykusuzluk, kronik stres, çok fazla ilaç alınması mikrobiyomunuzun dengesini bozar. Sonuç olarak sindirim sistemi, immün sistem, hormonlardan düşünce ve duygularınıza kadar bütün vücudunuzu etkileyen problemler ortaya çıkabilir. Antibiyotiklerin de bağırsak florasını bozarak kilo aldırıcı özelliği mevcut. Bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

El rehabilitasyonu ve yaşam konforu

3 Aralık 2017
SON yıllarda önemi daha fazla farkedilen tıp dallarından biri fizik tedavi ve rehabilitasyon normal yaşama dönmeyi hızlandırıyor.


Ellerimiz çok önemli organlarımız. Yaşam aktivitelerimizi, beslenmemizden hijyenimizi sağlamaya kadar olan her şeyi onlarla yaparız. Eller beynimizin bir uzantısıdır, çünkü ellerimizin yaptığı her hareketin ve sahip olduğu tüm duyuların merkezleri beyindedir.
EMOT El Mikrocerrahi Ortopedi Travmatoloji Hastanesi’nin kurucu fizyoterapisti ve Yönetim Kurulu Üyesi Firdevs Kul, yılda yaklaşık 11 bin muayene, 3 bin ameliyat, bu ameliyatlara ilişkin toplam 15 bin kontrol ve pansuman yaptıklarını belirterek, şunları söyledi;


RAHATSIZLIKLAR
“El; kemik, sinir, damar ve tendonları içeren çok karmaşık bir anatomik yapıya sahip. Beceri gerektiren çok ince hareketlerden sorumludur. Yüzden fazla fonksiyonu vardır. Elin rehabilitasyonu sadece eli değil parmak ucundaki tırnak yaralanmasından omuza kadar olan bölgedeki sorunların rehabilitasyonunu kapsar. Ağrı, şişlik (ödem), hareket kaybı, kaslarda kısmi ya da tam felç sonucu güçsüzlük, duyu kaybı ve eklem sertlikleri olabilir. Bunlarla karşılaştığımızda yaşam kalitemiz düşer. Ellerimizin cerrahisi ve rehabilitasyonu hassasiyet ve dikkat gerektiren bir tedavidir. Örneğin kopan bir parmağın mikroskop altında saç telinden ince iplerle dikilmesi sonrasında, fizyoterapistin gözetimi altında dokuların iyileşmesine göre yaptırılan özel hareketler ve duyu eğitimi gibi.”


Yazının Devamını Oku

Kadınların derdi varis

26 Kasım 2017
VARİS, kadınlara sorsanız ciddi ve kabuslar yaşatan bir hastalık iken, erkekler acısından ileri boyutta olmadıkça hastalık bile sayılmayan bir rahatsızlık. Latince adıyla ‘varix’, yani ‘kıvrımlı damar’ anlamına gelen varis, bacaklarda cilt altında seyreden toplardamarların genişlemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık.


Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp-Damar Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hasan Reyhanoğlu varis hastalığı hakkında şunları söyledi:
“Varis, bacaklarda kirli kanın kalbe taşınmasında görev alan toplardamarların hastalığıdır. Bu damarlarda valf görevi gören kapakçıkların yapısının bozulması sonucu kalbe olan kan akışı zorlanır, venoz yetmezlik dediğimiz durum meydana gelir. Bu bozulma sonucunda varis dediğimiz damar genişlemeleri oluşur. Genellikle ayak bileğinin iç kısmından kasığa kadar giden büyük dış toplardamar (safen veni) ve dallarının genişlemesi ile başlar. Bu genişleme sonucunda sadece görsel açıdan sorun olacak şekilde örümcek ağı tarzında; bazen de uzaktan rahatça görülecek şekilde parmak kalınlığında varisler ortaya çıkar. Toplumda her dört kişiden biri bu hastalığa adaydır.”

KİMLERDE GÖRÜLÜYOR
Sıklıkla ayakta çalışan kişilerin hastalığı olduğunu belirten Reyhanoğlu, “Kuaförler, aşçılar, tezgahtarlar, diş hekimleri, trafik polisleri, garsonlar, cerrah, öğretmenler bu hastalığın başlıca adayları. Bunun dışında hamilelik, kilo artışı gibi bacaklara binen yükün arttığı durumlar diğer sebepler. Hastalar ya kozmetik rahatsızlık ya da ağrı, şişlik, renk değişikliği, kaşıntı gibi dolaşım bozukluğuna bağlı şikayetler nedeniyle hekime başvurur. Muayenede varislerin cilt altında görülmesi ve toplardamar yetmezliğin saptanması ile tanı konur. Toplardamar yetmezliğinin derecesi bu ultrasonografi sonucunda tespit edilir ve tedavi planlaması yapılır.”

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Yazının Devamını Oku

Önyargıyı bırakın: Tanıyı doktor koysun

19 Kasım 2017
TÜRKİYE’deki kanser türleri içinde ilk üç sırada yer alan kalın bağırsak kanserinin erken teşhisinde dikkat edilmesi gereken hususları aktaran Kent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Berkhan Savaşçın, özellikle makattan kanama konusunda herkesin aklına ilk olarak bu hastalığın geldiğini, ancak bu belirtileri gösteren hastalıklar arasında dördüncü sırada geldiğini söyledi.

Buna karşın makattan kanamaların hemoroit veya basur denilerek üzerinde durulmamasının da büyük hata olduğunu vurgulayan Dr. Savaşçın, “Dolayısıyla makattan kanamalar ne basur ve benzeri isimlerle geçiştirilmeli ne de kanser oldum ön yargısı ile hareket edilmelidir. Doğru olan makattan kanama görüldüğünde kanama nedeninin bir doktor tarafından tanınmasıdır. Kanamalarda ilk sırada hemoroitler neden olarak bilinse de kanser riskini ortadan kaldırmak gerekmektedir” dedi.

Kalın bağırsak ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumdan kaynaklanan kanserlere ‘kolorektal kanserler’ dendiğini aktaran Dr. Savaşçın, İzmir’de 15 yılı aşkın süredir genel cerrahi uzmanı olarak çalışıyor. Kendisi, özellikle kapalı ameliyatlar, kanserler ve kalın bağırsak hastalıkları konusunda çalışmalarıyla tanınıyor. Kanser konusunda da önceliği kalın bağırsak kanserleri. Kalın bağırsak hastalıkları ve kanserleri konusunda çalışmaları ve kanser hastalarına yaklaşımı çok takdir edilen Dr. Savaşçın, stapler ile hemoroit ameliyatı konusunda da Türkiye’nin önde gelen serisine sahip.

MUTLAKA KOLONOSKOPİ

Dr. Savaşçın, makattan kanama sonrasında hemoroit görülse bile mutlaka kolonoskopi istenmesi gerektiğini, erken tedavinin yaşam oranını yükselttiğini vurgulayarak, şöyle dedi: “Bu kanserlerin en önemli belirtisi taze, parlak kırmızı veya daha koyu renkte olan kanlı dışkılamadır. Kanama nedeninin başka bir hastalık olması yüksek ihtimal olabilir ama bu konuda kararı doktor vermeli. Bunun dışında dışkılamada alışılagelmiş düzende değişiklikler önemli. Bu kabızlık veya ishal şeklinde görülebilir. Rektum dediğimiz makata yakın bölgenin kanserlerinde dışkıda incelme, devamlı dışkılama hissi, tuvalet sonrası rahatlayamama gibi belirtiler olabilir. Bu belirtiler önemli. Çünkü rektum bölgesi kanserleri kalın bağırsak kanserleri içinde yüzde 50 oranında görülüyor. Karın ağrısı, kısa sürede hızlı kilo kaybı, kansızlık, bu kanserler için sayılacak diğer belirtiler. 50 yaşın üzerinde açıklanamayan kansızlık durumunda sindirim sistemine yönelik araştırma yapılması tartışmasız kuraldır.”

Yazının Devamını Oku

Kalp yetersizliğine kapsamlı bakış

12 Kasım 2017
ÜLKEMİZDE kardiyovasküler hastalıklar alanında pek çok klinik araştırma yapılmış olmasına rağmen halen yeterince ulusal verilere sahip değiliz. Kalp yetersizliği bu hastalık gruplarından biri. Zira kalp yetersizliği dünyada olduğu gibi Türkiye’de de erişkinlerde hastane yatışı ve ölümlerin önemli bir nedenini oluşturmaktadır.



2023’TE 15 MİLYON OLACAK
Kalp Yetersizliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehdi Zoghi’nin verdiği bilgilere göre; kalbin kasılma ve/veya gevşeme gücünün azalmakla birlikte nefes darlığı ve/veya ayaklarda şişlik gibi durumların ortaya çıktığında kalp yetersizliği (KY) olarak tanımlanıyor. Kalp yetersizliğinin görülme sıklığındaki artışın başlıca nedeni yaş ortalamalarının artması ve KY’e neden olan kalp damar hastalıklarının ve risk faktörlerindeki artış. Bu durum Türkiye için de geçerli olmakla birlikte önümüzdeki yıllar içinde 2-3 kat artacağı, yani 2023 yılında 14-15 milyon olacağı öngörülüyor. Kalp yetersizliği konusunda diğer endişe verici tablo ise pek çok kanser çeşitlerinde daha ölümcül olması. Dolayısıyla KY’den korunma ve etkin tedavisi son derece önem arz ediyor.

YÜZDE 24 DİKKATSİZLİK
Kardiyovasküler Akademi Derneğinin genç araştırmacı ekibiyle Türkiye’de yapılan en büyük çalışmalardan birine imza attıklarını dile getiren Prof. Dr. Mehdi Zoghi, Journey HF-TR (Kalp yetersizliği hastaların hastane içi yolculuğu) başlıklı çalışmaya bin 606 hasta ve 37 merkezin katıldığını aktardı. Çalışmada diğer Avrupa ülkeleri ve ABD’ye göre farklılıklar tespit ettiklerini anlatan Zoghi’nin verdiği bilgiler şöyle:

Yazının Devamını Oku

Glokom tedavisinde ‘Jel Implant’ yöntemi

5 Kasım 2017
GLOKOM, görme sinirini tahrip eden, yaygın ancak sinsi ve belirtisiz bir hastalık. Göz içi sıvısının oluşturduğu basınç (göz tansiyonu) kişinin görme sinirini sinsice tahrip ederek kalıcı görme yaratmakta.

 

Halen dünyada 70 milyon insan glokom hastası ve glokom körlük nedenleri arasında ikinci sırada. Ancak “gözün sinsi hırsızı” diye tanımlanan glokom hastalığı bu kadar yaygın olmasına rağmen hastaların neredeyse yarısı tanı almamış durumda. Bunun sebebi de çoğu kez hiçbir öncü belirtisinin olmaması, genellikle ağrısız olması ve ileri dönemlere varmadıkça hastaların hissedebileceği belirtilerin olmayışıdır.
Karşıyaka Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Esin Başer, glokom tedavisinde yeni yöntemin ‘Jel Implant’ olduğunu belirterek, şöyle anlattı:


15 DAKİKALIK UYGULAMA
“Glokom cerrahisinde en güncel gelişme ‘minimal invaziv glokom cerrahisi’dir. Bunun anlamı geleneksel yöntemlerin aksine, göz dokularında kesi yapmaksızın veya çok küçük bir kesiden minimal travma ve minimal diseksiyonu uygulanmasıdır. Bu yöntemlerden ülkemizde yeni uygulanmaya başlanmış olan jel implant, halen ABD ve Avrupa ülkelerinde, avantajları nedeniyle hızla popüler hale gelmiştir. Kollajen türevi olan jel implant yaklaşık bir saç teli kalınlığındadır. Bu yumuşak jel implant korneada kendiliğinden kapanan çok küçük bir kesiden özel enjektörü vasıtasıyla göze yerleştirilmektedir. Operasyon süresi yaklaşık 15 dakika olup uygulama günü birlik ve ayaktandır; güvenilirlik profili yüksektir. Diğer glokom ameliyatlarının aksine, dikiş vb kullanılmamaktadır ve iyileşme çok daha hızlı olmaktadır. Özellikle glokom damlalarının yetmediği veya yan etkiler nedeniyle tolere edilemediği durumlarda tercih edilmektedir. Gerekli olgularda jel implantın katarakt ameliyatı ile birlikte (aynı seansta) göze yerleştirilmesi de münkündür.”

Yazının Devamını Oku

Obezite tedavisiyle yeniden doğuş

29 Ekim 2017
GÜNÜMÜZÜN en büyük sağlık problemlerinden biri haline gelen obezitenin artmasında pek çok faktör bulunuyor.

Teknolojinin gelişmesiyle insanların işlerinin kolaylaşması, buna bağlı olarak hareketsiz yaşamın artması ve fast food tarzı yiyeceklerin yaygınlaşması obeziteye davetiye çıkarıyor. Obezite, fazlasıyla ciddiye almamız gereken bir problem. Pek çok yetişkinin korkulu rüyası olan aşırı şişmanlık hastalığı olan obezite, günümüzde dünya nüfusunun yarısından fazlasını tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi durumu” olarak tanımlıyor. Obezite tedavi edilmediği takdirde yol açtığı sağlık sorunları ile yaşam süresini 10-15 yıl kısaltıyor.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op. Dr. Meltem Kılıç, Obezite tedavisi ile ‘Yeniden doğuş’u anlattı:

ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR
“Obezite kişinin yağ oranının fazla olması demektir. Bu oran toplam vücut oranının kadınlarda yüzde 30, erkeklerde ise yüzde 25’inden fazla olması durumunda kabaca şişmanlıktan söz edilmektedir. Daha bilimsel hesaplama ise vücut kitle indeksi hesaplanarak bulunur. Bu oran boyun karesinin kiloya bölünmesiyle elde edilir. Bu oran 30’un zerindeyse kişi obez sayılır. Bu sayı yüzde 35-40 oranında ise morbid obez sayılmaktadır. Morbid obezite sağlığa zarar verecek dereceye varmış şişmanlık demektir. Şişmanlık vücuda her anlamda zarar veren bir durumdur. Kan şeker düzeyinin artması, şeker hastalığı, reflü, safra kesesi problemleri, uyku apnesi ve horlama, eklem sorunları, fıtıklar vs gibi sağlık sorunları görülür.

OPERASYON NE ZAMAN
Kilo verilmesi bazı kişilerde uygun diyet ve egzersiz programı ile mümkünken bazı kişilerde daha kapsamlı tedaviler gerekmektedir. Bu uygulamalara rağmen kilo veremeyen veya kaybettiği kiloyu hızla geri alan hastalarda daha ileri tedaviler düşünülmelidir. Vücut kitle indeksi yüzde 35-40 üzerinde olan kişilerde ya da obezite birden fazla hastalıkla birlikteyse operasyon planlanır. Şu anda en sık tüp mide operasyonu yapılmakla beraber birkaç çeşit daha operasyon vardır. Hastalar operasyondan sonra hastanede birkaç gün kalıp taburcu olurlar ve kilo verme süreci başlar. Beden görünümü tamamen değişmiş olan hasta artık yeni bir hayata başlamaktadır deyim yerindeyse.

SARKAN DERİLER İÇİN

Yazının Devamını Oku

Atakalp 20 yaşında

24 Ekim 2017
İZMİR’de 1998 yılında kurulan Atakalp Hastanesi, son dönemde yaptığı yatırım ve atılımlarla Avrupa Birliği ülkelerindeki rakamları yakaladı. ‘İzmirli’nin Kalbinde Hizmette 20’nci yıl’ı geride bırakan Atakalp’in Başhekimi Uzm. Dr. Hasan Yılmaz, geçen süreci değerlendirdi.


“İzmir’in tam ortasında sadece kalp ve damar hastalıkları için tedavi sunmaktayız. Kurulduğu günden bu yana yaklaşık 65 bin koroner anjiyografiyle birlikte girişimsel işlemler (balon-stent-kalp pili), 10 binin üstünde açık kalp cerrahisi ve 15 bin tıbbi yatış yapıldı.
2014 yılında kurulduğu binaya ilave yapılarak hizmet alanı iki katına çıkarılmıştır. Günün şartlarına göre yeni cihazların alımı ve kullanılması sağlanmış, yenilikler takip edilmiştir.

ALANINDA EKSİKSİZ HİZMET
Poliklinik hizmeti, koroner anjiyo ve ameliyatlar yeni metotlar kullanılarak devam etmektedir. Amacımız kalp hastalıkları alanında eksiksiz hizmeti anında verebilmektir. 7/24 hizmet veren acil servisimiz vardır. Uzman kardiyoloji ekibimiz acil vakalarda erken müdahale edebilmektedir. Akut kalp krizlerinde derhal anjiyo ile tıkalı damarın açılabilmesi yapılabilmektedir. 4 uzman tarafından sürekli poliklinik yapılmaktadır. Muayene hizmeti yanında başka merkezde yapılmış işlemler için danışmanlık hizmeti de verilmektedir. Sabah erken saatlerde başlayan koroner anjiyo işlemleri gün boyu sürer, acil vakalarda gece de hizmet verilir.

ÇALIŞIRKEN AMELİYAT
Ritim bozukluklarının tanısı ve tedavisi için Elektrofizyolojik çalışmalar (EPS) ve ablasyon işlemleri yapılabilmektedir. Her türlü kalp pili, İCD (şok cihazı), CRT işlemleri uzman hekimlerce yapılır.

Yazının Devamını Oku