Paylaş
Dengeli ve sağlıklı beslenme çocuklarımızın hem bedensel hem de zihinsel gelişimi açısından oldukça önemli bir konu. Geçtiğimiz hafta okulların açılmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci de yoğun bir ders maratonuna başladı. Ancak yaz tatilinden yeni çıkan birçok öğrenci maalesef ki konsantrasyon eksikliği ile karşı karşıya kalacak ve bu durum da okul başarılarını olumsuz etkileyecek. Ayrıca yetersiz beslenen ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi besinler yoluyla alamayan öğrencileri bir de halsizlik, yorgunluk ve performans düşüklüğü gibi sorunlar bekliyor. Bu sağlık sorunları da beraberinde elbette ki, konsantrasyon ve dikkat eksikliğini getiriyor. Bu nedenle çocukların okul dönemi boyunca doğru bir şekilde beslenmesi ayrı bir önem teşkil ediyor. Peki, ders çalışırken odaklanmayı arttıracak, hafızayı güçlendirecek besinler nelerdir? Gelin hadi, çocuklarımızı bu istenmeyen durumlardan kurtaracak besinlere bir göz gezdirelim. Bu listeyi siz de mutlaka not alarak mutfağınızda görebileceğiniz bir yere asın. Çünkü bu liste sayesinde çocuklarınız daha verimli bir şekilde ders çalışabilecek.
ÇOCUKLARDA ZİHİN AÇAN BESİNLER
Zihin açmaya destek olan besinler, çocuklarınızın hızlı karar verme becerisi ile algı yeteneğinin gelişmesine yardımcı olurken, hafızalarının da güçlenmesini sağlar. Bu besinlerin başında ise tam bir protein kaynağı olan yumurta gelir. İyi protein tüketmek, aynı zamanda beyni güçlendirmek demektir. Özellikle yumurta sarısında beyin dostu kolin, fosfolipidler ve Omega 3 yağları bol bol bulunur. İçeriğinde ayrıca A, D ve B grubu vitaminler de yer alır. Bu vitamin grubunun da hafızayı güçlendirme özelliği vardır. Bu nedenle çocukların kahvaltısında her gün bir haşlanmış veya omlet mutlaka bulunmalıdır.
OMEGA 3 İÇEREN BALIKLAR
İçeriğinde yüksek oranda Omega 3 yağ asitlerini içeren yağlı balıklar, beyin gelişimi ve hafızayı güçlendirme açısından çok önemli besin kaynağıdır. Doğal yağlı balıklar, ayrıca iyi bir D vitamini deposudur. Çocuklarınızı bilişsel gerilemeye karşı koruyabilmek için özellikle Omega 3 bakımından zengin olan somon, ton balığı ve sardalye gibi balıkları tercih edebilirsiniz.
PROTEİN VE DEMİR KAYNAĞI ETLER
Kırmızı et ve tavuk, yüksek protein içeriği ile çocukların zekâ gelişiminde ve okul başarısını arttırmakta çok etkili olan iki besindir. Demir kaynağı da olan et, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel besinler arasında yer alır. Ette ayrıca belleğe yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri de bulunur. Bu nedenle çocukların beslenme düzeninde mutlaka yer almalıdır.
YAĞLI TOHUMLARI UNUTMAYIN
Badem, fındık, ceviz ve fıstık gibi yağlı tohumlar, beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle ceviz, çocuklarda zihni açan, okul başarısını destekleyen en yararlı besinlerdendir. İçeriğinde bulunan çeşitli antioksidanlar, vitaminler ve mineraller, algının açık olmasını sağladığı için öğrenmeyi kolaylaştırır. Bu nedenle çocuklarınıza günde 2 veya 3 ceviz yedirmenizi öneririm.
MUTFAKLARIN VAZGEÇİLMEZİ KURU BAKLAGİLLER
Türk mutfağının ve kış sofralarının vazgeçilmezleri olan kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla ve kuru barbunya gibi baklagiller hem oldukça besleyicidir hem de çocukların beyin gelişimine olumlu katkı sağlarlar. İyi birer lif deposu olan baklagiller, bol miktarda vitamin ve mineral içerdiklerinden özellikle öğle yemeğinde tüketildiğinde çocukların öğleden sonra da konsantrasyonlarını korumalarına destek olur.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Folik asit ile A ve K vitaminleri bakımından zengin olan ıspanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, yüksek antioksidan içerikleriyle sadece beyni değil, bağırsak sağlığını da destekler. Aynı zamanda C vitamini deposu ve lif kaynağı da olan yeşil yapraklı sebzeler, anti-inflamatuar özellikleriyle beyni hasarlara karşı da korurlar. Bu nedenle çocuklarınızın öğünlerinde mutlaka bir kaseyi yeşil yapraklı sebzelerle doldurmayı ihmal etmeyin.
BEYİN SAĞLIĞININ BİR NUMARALI KORUYUCUSU
Her zaman söylediğim gibi doğru teknikle hazırlanan kemik suyu, çocuklarınızın hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de beyin sağlığını korur. Kolojen ve hiyalüronik asit içeriğiyle stresin azalmasına yardımcı olan kemik suyu, prolin ve grisin amino asitleriyle de beynin ve bağ dokunun iyileştirilmesine katkı sağlar. Peki, sağlıklı bir kemik suyunu nasıl pişireceğiz? İşte tarifi...
SAĞLIKLI KEMİK SUYU TARİFİ
Öncelikle etli kemikleri bir suyun içine koyun ve kilosuna göre suyunu ayarlayın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı mum alevi kıvamına alıp 6 saat pişirin. Hiçbir aşamada düdüklü tencere kullanmayın. 6 saatin ardından etleri ve ilikleri kemiklerden ayırın. Suyun içine tekrar kemikleri koyup, bir bardak sirke ekleyin. Kaynamaya başladığında mum alevinde bu kez 18 saat kaynatın. Bu işlemler sonrasında kemik suyumuz hazır. Buzdolabında 1 hafta, derin dondurucuda ortalama 3 ay muhafaza edebilirsiniz. Bu kemik suyunu günde bir bardak çocuklarınıza içirebilir ya da yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Paylaş