Sağlıksız beslenme ve mide şişkinliği

Yemek sonrası karın bölgesinde doluluk ve gerginlik hissi, şişkinlik, sertlik ya da hazımsızlık gibi belirtilerle karşılaşıyor musunuz? Cevabınız “Evet” ise siz de yaygın bir rahatsızlık olan mide şişkinliği sorunuyla karşı karşıyasınız demektir.

Haberin Devamı

Mide şişkinliği, mide veya bağırsaklarda biriken gaz, sıvı veya katı maddeler nedeniyle karın bölgesinde rahatsızlık hissi oluşmasıyla kendini belli eder. Çoğunlukla bu şikâyetlerin normal olduğu düşünülse de mide şişkinliği sorunu uzun süre devam ettiği zamanlarda dikkatli olmakta fayda vardır. Çünkü ciddi sağlık sorunlarının da ön habercisi olabilir. Ancak altta herhangi bir sağlık sorunu olmadan yaşanan mide şişkinliklerinin nedeni, çoğunlukla sindirim sisteminin tolere edemediği gıdalar nedeniyle yaşanır. Genellikle geçici bir rahatsızlıktır. Ancak yanlış beslenme alışkanlıklarınız devam ettiği sürece de kolay kolay peşinizi bırakmaz.

Sağlıksız beslenme ve mide şişkinliği

Haberin Devamı

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide şişkinliği sorunuyla hemen hemen herkes hayatının belli bir döneminde karşılaşır. Çünkü yanlış beslenme alışkanlıkları, bu durumu tetikleyen en önemli etkenlerden biridir. Hızlı yemek yeme, gaz yapan gıdaların tüketimi ve lif açısından yetersiz bir diyet gibi faktörler, mide şişkinliği sorunu yaşamanıza ve yaşam kalitenizin düşmesine neden olur. Genellikle sindirim sistemi sorunları veya gaz birikimi sonucu karın bölgesinde dolgunluk, basınç veya rahatsızlık hissiyle kendini gösterir. Karnın şişmesi, geğirme veya gaz çıkarma ihtiyacı, kramplar ve bazen mide bulantısı gibi günlük hayatınızı olumsuz etkileyen belirtilerle de rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bu şikâyetler, çoğunlukla ağır ve yağlı yemekler tüketildikten sonra görülür. Ayrıca bağırsak hareketlerinin yavaşlaması gibi bir sorun da ortaya çıkar. Karın bölgesinde gerginlik hissi, sertlik, hazımsızlık, midede guruldamalar veya bağırsak seslerinin artması, hafif mide ağrısı, kabızlık, göğüs kafesinde baskı veya rahatsızlık hissi de diğer önemli belirtileridir.

BESLENME ALIŞKANLIĞINDA KÖKLÜ DEĞİŞİM ŞART

Şişkinlik sorunu genellikle zararsız bir durum gibi görünse de kronik hale geldiğinde yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir sorun haline dönüşebilir. Ayrıca altta yatan daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceği için uzun süren şişkinlik durumunda bir doktora başvurmakta fayda vardır. Gelelim, gün içerisinde belirtileriyle sıkıntı yaratan mide şişkinliği ile nasıl mücadele edeceğimize... Öncelikle bu sorunun beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalardan ortaya çıktığını bilmemiz gerek. Nedir bu hatalar? İlki hızlı yemek yeme alışkanlığı. Hızlı yemek yendiği zaman ağızda yeterince çiğnenmeden yutulan gıdalar, sindirim sistemini zorlar ve gaz oluşumuna yol açar. İkinci hata ise lahana, brokoli, karnabahar gibi sebzeler ile fasulye ve mercimek gibi gaz yapan gıdaları tüketmek. Üçüncü hatamız da lifli gıdaların yetersiz tüketimi. Bu durum, sindirim sisteminin düzgün çalışmamasına ve kabızlığa yol açarak şişkinliği artırabilir. Ayrıca ağır ve yağlı gıdalar, sindirimi zorlaştırır ve mide şişkinliğine neden olabilir. Ayrıca laktoz intoleransı olan bireyler, süt ürünlerini sindirmekte zorluk çektikleri için şişkinlik yaşayabilirler. Beslenme hatalarının yanı sıra stres gibi psikolojiyi olumsuz etkileyen faktörler, hormon değişiklikleri ve hareketsiz yaşam da mide şişkinliği sorunlarını tetikler.

Haberin Devamı

MİDE ŞİŞKİNLİĞİNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

Mide şişkinliğinizin nedeni başka bir hastalığın belirtisi değil ise alacağınız basit tedbirler ile bu sorundan kurtulmanız mümkün. Peki, neler yapmamız gerek? İşte detaylar...

-Öğünlerinizde porsiyonlarınızı küçültün ve şişkinliğe neden olan hızlı yemekten vazgeçin.

-Lokmalarınızı iyice çiğneyin ve küçük lokmalar şeklinde yemeğinizi tüketin. Bu şekilde yutulan hava miktarı azalacağından şişkinliğe dönüşmeyecektir.

-Midedeki şişkinliğe karşı bitki çaylarından yararlanın. Bitki çayları, sindirimi destekleyerek, gaz birikimini azaltır ve rahatlama sağlar. Rezene, nane, zencefil, papatya, anason, kakule, kimyon, melisa ve tarçın bitkileri bu konuda size yardımcı olacaktır. Bu arada gazlı ve şekerli içeceklerden kesinlikle uzak durun.

Haberin Devamı

Sağlıksız beslenme ve mide şişkinliği

MİDE ŞİŞKİNLİĞİNE İYİ GELEN BESİNLER

Mide şişkinliğine iyi gelen besinler tüketmek, bu sorunun kronikleşmesinin de önüne geçer. Mesela probiyotik açısından zengin olan yoğurt ve kefir, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca bağırsak florasını dengeler ve gaz oluşumunu azaltır. Doğal bir anti-inflamatuar ve sindirim sistemi destekleyicisi olan zencefil, şişkinlik ve mide rahatsızlıklarını hafifletir. Salatalık da yüksek su içeriği sayesinde sindirimi destekler ve vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Doğal bir gaz giderici olan rezene tohumu bağırsakları rahatlatır ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Ananas ve papaya gibi meyveler de sindirim enzimleri içerdikleri için mide şişkinliğini hafifletebilir. Avokado ise lif ve sağlıklı yağlar bakımından zengin olduğu için sindirimi destekler. Ispanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, lif ve magnezyum içerikleri sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve gaz birikimini engeller. Unutmayın sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimseyerek, hem mide sağlığınızı koruyabilir hem de genel yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sağlıksız beslenme ve mide şişkinliği

 

Yazarın Tüm Yazıları