Paylaş
Onlar gibi niceleri var. Her yaz sonu, özellikle yazlık yerlerde onlarca hayvan sokağa terk ediliyor. Sokaklarda yaşamaya alışık olmayan çoğu cins olan bu canlar, sokaktaki diğerleriyle birlikte kış şartlarında var olmaya çalışıyorlar. Bir de üstüne canice saldırılara maruz kalan bu hayvanlar için var gücüyle çalışan çok özel insanlar var. ÇESAL, yani Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvanseverler Derneği Başkanı Solmaz Örücü ve üyeleri gibi...
- Sokak hayvanlarının durumu ülkemizin dikkat çeken konularından biri. Bu konuda biraz bilgi verebilir misiniz?
- Ülkemizde sokakta yaşamak zorunda olan çok fazla sayıda can var. Üremenin önüne geçemediğimiz, kayıt altına almadığımız, pet shoplarda hayvan satışını önlemediğimiz ve üretim çiftliklerini kontrol altına almadığımız sürece bu sorun ne yazık ki büyüyerek gidecek. Biran önce bu konularla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bir takım çalışmalar var tabii ancak sonuçlanmadı. Sadece yasanın çıkması da yetmez, kontrol mekanizmaları kurulmalı ve takibi yapılmalı.
YAŞAM HAKLARINA SAYGI DUYMUYORUZ
- Bu konuda kimlere görev düşüyor?
- Sokaklarda yaşamak zorunda olan kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması, aşılanması, kayıt altına alınması konusu belediyelere verilmiş. Belediyeler bu konuya gereken önemi maalesef göstermiyor. Popülasyon artıkça şikayetler artıyor, şikayet sonucu ne yazık ki yasada olmamasına rağmen barınaklara toplanıyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre suç işleniyor ve bunu onları korumakla görevli belediyeler yapıyor.
- Sokak hayvanlarının yaşadığı sıkıntıların kaynağı sizce nedir? Nasıl bir bilinçlenmeye ihtiyacımız var?
- Sokak canlarının yaşadığı en büyük sıkıntı bana göre, onların tıpkı biz insanlar gibi canlı birer varlık olduklarının göz ardı edilmesi. Evren bir bütün oysa. Onlar da bu bütünün parçası, en az bizler kadar yaşama hakları var. Kısaca yaşam haklarına saygı duymuyoruz.
SOKAKTA EN FAZLA 3-5 YIL YAŞIYORLAR
- Barınaklar bu konuda ne kadar çözüm sağlıyor. Neler yapılmalı?
- Barınaklar insanlar açısından çözüm gibi görünüyor ancak değil. Barınakların şartları genellikle çok kötü. Yüzlerce hayvan bir arada hiç uygun olmayan şartlarda yaşamaya mahkum ediliyor. Yeterli beslenme, sağlık kontrolünden uzak ve hayvan sevgisinden yoksun insanların çalıştığı yerler. Bunları kimseyi suçlamak için söylemiyorum. Yapılması gereken en önemli konu kontrolsüz üremenin önüne geçmek için kısırlaştırmanın çok ciddiye alınması. Sokakta kalan hayvanlar zaten çok zor şartlarda oldukları için maksimum 3-5 yıl yaşıyorlar.
- ÇESAL nasıl çalışmalar yapıyor?
- ÇESAL olarak bizim hedefimiz Çeşme ilçesi sınırları içerisinde kısırlaşmamış, hasta ve aç susuz hayvan kalmaması, farkındalık çalışmaları ile onlara olan bakışın değişmesi, sayfiye yerlerinin çoğunda olduğu gibi ilçemizde yaz sonu tatilcilerin gelirken karne hediyesi olarak çocuklarına aldıkları hayvanların terk edilmemesi için bilboardlarla bilinçlenmeyi sağlamak. Her şeye rağmen terk edilen canlara yuva bulmak. Hayvanların hak ettikleri uygun şartlarda yaşaması.
GÖNÜLLÜLERE İHTİYACIMIZ VAR
- ÇESAL bünyesinde kaç kişi var, nasıl finansman sağlıyorsunuz?
- Derneğimizin 70 üyesi var. Aktif olarak çalışan dernek yönetimindeki 4 arkadaşımız ve 3 çalışanımız ile yürütmeye çalışıyoruz. Finansmanı yönetimdeki arkadaşların katkıları ve tabii gelen bağışlarla sağlamaya çalışıyoruz. En büyük giderimiz veteriner harcamaları ve mama. Maddi manevi her tür desteğe ihtiyacımız var. Geçici yuvalık yapmak isteyen aileleri ve gönüllü çalışacak herkesi sokak canlarına yardım için bekliyoruz.
- ÇESAL’a destek vermek bağış yapmak isteyeneler size nasıl ulaşacak?
- Bize www.cesal.org.tr ya da info@cesal.org.tr mail adresimizden ulaşabilirler.
Paylaş