VATANDAŞLARIN huzur ve güven içinde bir yaşam sürmesini sağlamak amacıyla “Polisin Asayiş Suçları İle Mücadele Stratejisinin Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Projesi” 81 ilde faaliyete geçti. Bu kapsamda kurulan “Güven Timleri ve Yıldırım Ekipleri”nin çalışmaları ile önemli başarılar elde edildi.
Emniyet teşkilatı suçla mücadele politikasını, suçu önlemeye öncelik veren, planlı, projeli, teşhis, analiz ve çözüm odaklı, çok yönlü bir güvenlik yaklaşımına yönlendirdi. Bu politika doğrultusunda uygulamaya konulan projeler ile sistematik ve planlı çalışmaların sonucu olarak suçla mücadelede önemli başarılar elde edildi ve asayiş suçlarında kayda değer düşüşler görüldü. Emniyet verilerine göre 2010 yılının ilk 10 ayında 63 ilde yapılan 123 planlı asayiş operasyonunda, bin 982 şahıs yakalanarak haklarında adli işlem yapıldı. Halkın gündelik yaşamını etkileyen asayiş suçlarıyla mücadelede geliştirilen bu yeni stratejiler ve projeler sayesinde, büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye’de suç oranlarında düşüşler yaşandı. Suçlarda düşüş var Son üç yılda meydana gelen asayiş olaylarında, kasten öldürme, oto hırsızlığı, gasp, insan ticareti gibi birçok asayiş suçunda önemli oranda düşüş olduğu görüldü. Örneğin Ankara’da 2007 yılında 143 cinayet olayı meydana gelirken, 2010 yılının ilk 10 ayında bu rakam 62 olarak tespit edildi. Gasp, yaralama, hırsızlık, dolandırıcılık gibi diğer suçlarda da genel anlamda düşüş olması dikkat çekti. Asayiş suçlarının azalmasındaki en büyük etkenler ise soruşturmalarda bilimsel metodların kullanımı, uzman personelin istihdamı ve performans yönetimi olarak sıralanabilir. Polisin son yıllarda yakaladığı bu performansın suç oranlarını daha da düşüreceği bir gerçek.
Kolluk güçlerine suç fişi
KOLLUK görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlar ve disiplin cezası gerektiren eylem ve davranışlarıyla ilgili “Kolluk Gözetim Komisyonu” kurulmasını öngören tasarı, TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Yani artık Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin disiplin cezasını gerektiren eylemleri bir sistemde kayıt altına alınacak. Ancak sistemde yer alan ceza soruşturması ve kovuşturmasıyla, disiplin soruşturmaları, rütbe terfilerine engel teşkil etmeyecek. Ancak, devletin güvenliğine, Anayasal düzene karşı suç işleyenler ile casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma suçlarından yargılananlar ve bir yıl veya daha fazla süreli hapis cezası gerektiren suçlardan dolayı kovuşturma altında bulunanların rütbe terfileri ertelenecek.