HABER

Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Marmara açıklarında incelemelerde bulundu

MARMARA Denizi'nde müsilajın yeniden görülmeye başlaması sebebiyle alanında uzman akademisyenlerden oluşan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, ODTÜ'ye ait Bilim-2 Araştırma Gemisi ile denize açılarak inceleme yaptı. Yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Barış Salihoğlu, ""Oksijensizlik durumu devam ediyor. Yani müsilaj oluşumuna elverişli koşulların sürdüğünü görüyoruz. Kirlilik baskısı da devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde müsilajın ne şekilde görüleceği biraz da iklim koşullarına bağlı olacak. 2021'deki yoğun müsilajla henüz karşılaşmadık. Ama yaza doğru bir yoğunlaşma olma olasılığı var" dedi.

Marmara Denizi'nde müsilajın yeniden görülmeye başlaması sonrasında alanında uzman akademisyenlerden oluşan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu üyeleri, Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi Projesi(MARMOD) kapsamında ODTÜ'ye ait Bilim-2 Araştırma Gemisi ile denize açıldı. Çeşitli incelemelerde bulunan uzmanlar, suyun farklı derinliklerinden numuneler alarak müsilajın yayılımını ve oksijen seviyelerini ölçtü. Gözlemler müsilajın özellikle 20-30 metre derinliklerde yoğunlaştığını ortaya koyarken, uzmanlar 2021 yılına benzer bir krizin yeniden yaşanabileceği uyarısında bulundu.

'ÇALIŞTIĞIMIZ BÜTÜN İSTASYONLARDA MÜSİLAJ VARLIĞI GÖRDÜK'

Denizden alınan müsilaj örneğini gösteren ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Araştırmacısı Dr. Mustafa Mantıkcı ise, "Yaklaşık 60 metre derinliğinde olan bir istasyonda çalıştık. Yaklaşık 18-19 metrede sensörlerimizden müsilajın varlığına dair bir sinyal aldık. Onun akabinde hemen plankton ağımızı attık ve gördüğünüz gibi müsilaj örneği çıktı. Şu an yaptığımız çalışmada, Çanakkale'den İstanbul Boğazı çıkışına kadar çalıştığımız bütün istasyonlarda yaklaşık olarak 15-25 metre arası müsilaj varlığı gördük. Şu an müsilaj var" ifadelerini kullandı

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler