Paylaş
Adaçayı
Akdeniz ülkelerine has bir bitkinin yaprakları olan adaçayı, dal olarak da kullanılabilir ve kendine has bir kokusu vardır. Sosta pişen etlerde, kebaplarda, soslarda ve spagetti soslarında kullanılır.
Ada Çayı Faydaları
Beyin gelişiminde büyük faydası olduğu belirtilen ada çayını faydaları arasında vücut içerisinde yer alan kanın temizlenmesi, böbrek taşlarının düşürülmesinde etkisi yer almaktadır. Aşırı terleyen insanların bu durumdan korunmasını da sağlamaktadır.
Biberiye
Akdeniz Bölgesi’nde yetişen ve kışın yaprak dökmeyen biberiye, 1-2 metre yüksekliğinde çalı görünümlü bir bitkidir. Kuşdili de denir. Taze veya kuru olarak çok kuvvetli bir koku ve lezzeti vardır. Zeytinyağı elde edilir. Rostolarda, ızgaralarda ve balıklarda lezzet tamamlayıcıdır. Çorba ve salatalarda çok kullanılmaz.
Biberiyenin Faydaları
Biberiye faydaları arasında, kilo vermek, kanseri önlemek, beyni geliştirmek, vücudun bağışıklık sistemini geliştirmek ve vücutta yer alan ağrıların ortadan kaldırılmasını sağmak gibi birçok faydası yer almaktadır. Saç problemi yaşayan insanlar için de saçları güçlendirici etkisi yer almaktadır.
Chive(Çayv)
Bir çeşit soğan olan chive, ince uzun yapraklara sahiptir. Çiçekleri gül kokusunu anımsatır. Yaprağın lezzeti sarımsağı andırır. Çorbalarda, omletlerde, soslarda kullanılır.
Chive Faydaları
Chive otu içerdiği karotenler sayesinde göz sağlığına faydalıdır. Katarakt oluşumunu önler. Tansiyonu dengeler. Kansere karşı koruyucudur. Kemik yapısının korunmasına fayda sağlar. Vücuttan toksin atılımını sağlar. Soğuk algınlığına karşı koruyucudur.
Çemen
Sarımsı beyaz çiçekli 20-40 cm boyutlarında olan bu bitki, Orta ve Güney Anadolu’da yetişir. Tohumları kavrulur ve yemeğe çeşni katmak için toz halinde kullanılır. Taze yaprakları da salata ve garnitür olarak kullanılabilmektedir. Poyotu da denir.
Çemen Otu Faydaları
Çemen otu faydaları arasında en bilindiği besleyici ve lezzet düzenleyici olmasıdır. Bunun yanı sıra balgam söktürücü özelliğiyle de dikkat çeken çemen otu süt arttırıcı faydası da bulunmaktadır.
Defne Yaprağı
Et yemekleri, soslar, sebze yemekleri, çorbalar ve balıklarda kullanılan Akdeniz Bölgesi’nde yetişen defne ağacının yapraklarıdır.
Defne Yaprağı Faydaları
Soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarının önlenmesine yardım eder. Balgam sökücü özelliği vardır. İdrar söktürücüdür. Astım gibi solunum hastalıklarına fayda sağlar. Uzmanların açıklamalara göre bu yaprağın yaraları kısa sürede iyileştirdiği, açık yaraların çabuk kapanmasını sağladığı sonucuna varıldı.
Dereotu
Maydanozdan sonra en çok kullanılan ottur. Zeytinyağlı Türk yemeklerinde, dolmalarda, çeşitli sebze yemeklerinde ve daha birçok yerde kullanılır.
Dereotu Faydaları
Uykusuzluğun giderilmesinde etkisi bulunan dereotunun aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesinde, kemik etinin güçlenmesinde, aşırı gaz sorunun çözümünde ve diyabet hastalıklarında büyük faydaları yer almaktadır.
Fesleğen
Hindistan’dan yayılan fesleğen, Akdeniz yemeklerinde ve İtalyan yemeklerinde çok kullanılır. Reyhan da denir. Tazesi daima tercih edilir. Yöresel yemeklerde, dolmalarda, salatalarda, soğuk çorbalarda, soslarda, pastada sık sık kullanılır.
Fesleğenin Faydaları
Fesleğenin faydaları arasında sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri ortadan kaldırır. Bunların yan ısıra mide bulantısının geçirilmesine ve bağırsak parazitlerinin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
Frenk Maydanozu
Fransız mutfağında çok kullanılır. Dolmalarda, çorbalarda, salatalarda, garnitürlerde ve süslemelerde sıkça kullanılır.
Frenk Maydanozu Faydaları
Frenk maydanozu ile hazırlanan lapa, çocuk emziren kadınların göğüs uçlarında meydana gelen iltihaba karşı kullanılır. Frenk maydanozu karabaş otu gibi merhem yapılarak egzama yaralarına sürülür. Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan yaralanmalarda da kullanılan merhem yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Maydanoz
En çok kullanılan otlardan biridir. Salataların, dolmaların, zeytinyağlı yemeklerin, kızartma sebzelerinin ve çorbaların vazgeçilmez tamamlayıcısı olan maydanozun sapı da kullanılabilir.
Maydanoz Faydaları
Maydanoz faydaları arasında iyi bir A ve C vitamini kaynağı olma özelliği taşımaktadır. Önemli miktarda beta karoten de içerir. Düzenli tüketilmesiyle eklem ağrılarına iyi gelir. Kokusu ve lezzeti ile iştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Ağız kokularını giderici etkisi vardır.
Mercanköşk Otu
Kekiğe benzeyen bu bitki, küçük boylu ve narin bir bitkidir. Soslar, et yemekleri, salatalar, patates garnitürleri ve çorbalarda sık sık kullanılır.
Mercan Köşk Faydaları
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hazımsızlığa iyi gelir. Kuru öksürüğü geçirir. Sindirime yardımcı olur. Mide gazına iyi gelir. Astıma iyi gelir.
Melisa Otu
Kokusu ve lezzeti limona benzediği için limon otu da denir. Sebze ve meyve salatalarında, içkilerde, çorbalarda, soslarda kullanılır.
Melisa Otu Faydaları
Sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici özellikleri vardır. Gerginliği azaltarak kişilerin günün yorgunluğundan ve güçsüzlüğünden uzaklaşmasını sağlar. Erken yaşlanmayı önler, ciltte kırışıklık olmasını geciktirir. Böcek ısırıklarına karşı kullanılır.
Kadife Çiçeği
Bazı peynirlerin, şekerlemelerin ve keklerin renklendirilmesinde de kullanılan kadife çiçeğinin yapraklarının ve çiçeğinin özel kokusu vardır. Yöresel yemeklerde, pilavlarda, et ve balık yemeklerinde, çorba ve salatalarda kullanılır.
Kadife Çiçeği Faydaları
Cilt yaralarını ve tahrişlerini rahatlatır. Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ağızdan alındığında maküler dejenerasyonunu azaltıcı etkileri vardır. Gözü koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir. Kadife çiçeğinden elde edilen yağ arı ve böcek sokmalarına iyi geldiği bilinmektedir.
Kişniş Otu
Çin pazarlarında Çin maydanozu diye satılan kişniş otu, bizde daha çok yöresel yemeklerde kullanılır. Tohumları baharat olarak kullanıldığı gibi kökleri de bazı baharat karışımlarına konulur.
Kişniş Otu Faydaları
Çok güçlü antioksidan özelliği olan kişnişte kuarsetin, apigenin gibi flavonoidler bulunur. Bu baharatın, kalbi koruduğu ve pek çok kanser türüne karşı vücudu koruduğu çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Ayrıca glikoz mekanizmasına etki ederek, diyabeti önlediği ileri sürülmüştür.
Mesine Otu
Genellikle salatalarda kullanılan mesine otu, çorbalarda, çeşitli yemeklerde ve kokteyllerde de kullanılır.
Mesine Otu Faydaları
Saponin acı lezzetiyle iştah açıcı, ayrıca idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür.
Nane
Dolmadan çorbaya ve salataya kadar çoğu yerde kullanılan nane, ferahlatıcı bir kokuya sahiptir.
Nanenin Faydaları
Nane, baş ağrısını giderici bir özelliği sahipken, aynı zamanda sindirim sisteminin dengelenmesinde de etkilidir. solunum yollarının açılmasında ve tedavisinde de yararlı olan nane, beynin hafıza kabiliyetinin güçlenmesinde de oldukça etkilidir.
Misk Otu
Naneyi anımsatan misk otu, salatalarda, çorbalarda, dolmalarda, tencere yemeklerinde, yahnilerde kullanılır ve tarhun otunun yapraklarına benzer.
Misk Otu Faydaları
Misk otu vücuda kuvvet verirken aynı zamanda sinirleri de uyarmaktadır. Bunun yanı ay başı tutukluğunun ortadan kaldırılmasında ve iştah açılmasında da etkilidir. Safra ifrazatını artırır.
Rezene Otu
Anason kokulu bir ot olan rezene otu, dereotunu anımsatır ve balık için sık sık kullanılır. Aynı zamanda salatalarda, dolmalarda, flambe(alevli) yapılan etlerde de kullanılır.
Rezene Otu Faydaları
Rezene otu faydaları arasında iştah açıcı özelliği yer almaktadır. Gözlere ve kansızlığa iyi gelen Rezene otu cinsel gücü arttırırken aynı zamanda sinirleri de yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır.
Hodan
Orta Doğu’dan çıkan bu ot, sirke ile lezzetlendirilerek de kullanılabilir. Soslarda, salatalarda, kanepelerde(krem peynire katılarak), yoğurda katılarak dip olarak kullanılabilir.
Hodan Otu Faydaları
İçinde bolca kalsiyum barındırdığından kemik sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Yine içinde bolca potasyum bulunduğundan kalp ve damar sağlığını korumaktadır. İçindeki potasyum sayesinde tansiyonun da normal seviyelerde seyretmesine yardımcı olmaktadır. İdrar söktürücü özelliği bulunduğundan vücutta oluşan ödemle baş etmede önemli yardımları dokunmaktadır.
Tarhun Otu
Acımsı bir lezzeti olan tarhun otu, tarin veya dua otu olarak da bilinir. Bearnaise(bernez) sosta mutlaka kullanılır.
Tarhun Otu Faydaları
Yemekten sonra oluşan şişkinliklere iyi geliyor, hazmı kolaylaştırırken, sindirimi kolaylaştırdığı için de midede oluşan ağrıların önüne geçmede etkili olmaktadır. Sinir sisteminin sağlıklı işlemesine destek olduğu için stres, uykusuzluk gibi sorunların çözümünde yardımcı oluyor.
Köri
Özellikle Hint yemeklerinde çok kullanılır.
Paylaş