Paylaş
Ekim ayı Marmara denizi için fazlasıyla bereketli bir dönemdir. Bu dönemde Karadeniz'de beslenen balıklar Marmara denizine dönemeye başlamışlardır. Böylece denizlerde balık yönünden bolluk başlamıştır. Örneğin, bu ayda Palamut balığı büyümeye başlamıştır ve artık yakalanabilecek boyuttadır. Aynı zamanda Lüfer, Hamsi ve İstavrit çeşitliliği de denizlerde oldukça fazladır.
Aylara Göre Hangi Balık Balık Ne Zaman Avlanır?
Balıkçılık ülkemizde oldukça gelişmiş bir faaliyettir. Balıkçılık faaliyeti amatör balıkçılar tarafından hobi olarak tercih edilirken, profesyonel balıkçılar tarafından da, geçim kaynağı olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Bu faaliyeti gerçekleştirirken, göz önünde bulundurmanız gereken çok önemli bir detay vardır. Bu detay ise balığın hangi mevsimde, nerelerde tutulacağıdır. Çünkü her bölgede mevsimden dolayı istenilen balıklar tutulmayabilir. Bu nedenle balık avlarken mutlaka balık tutulacak bölgeye ve bulunduğunuz mevsime dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde istenilen balık tutamaz. İşte bu yüzden amatör ve profesyonel balıkçılara rehberlik edeceğini düşündüğümüz, “Aylara Göre Hangi Balık Ne Zaman Avlanır?” bölgenizde hangi mevsimlerde, hangi balıkların tutacağını öğrenebilirsiniz. Hepinize LEZİZZ keyifli okumalar dileriz.
Bölgelere Göre Hangi Balık Ne Zaman Avlanır?
Türkiye’nin 4 bir bölgesi balıkçılık yönünden oldukça zengindir. Hem tatlı su balıkçılığının hemde tuzlu su balıkçılığının gelişmiş olduğu ülkemizde, tutulan balık çeşidi bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Bu sebeple her bölgedeki aylara göre balık çeşitlerini inceleyerek balık tutmanızı öneririz. Böylelikle daha verimli bir balık avlanma deneyimi yaşamış olursunuz.
Ocak
Ocak ayı ülkemiz balık avlama açısından oldukça verimli bir aydır. Bu ayda birbirinden lezzetli balıklar avlanabilir. Örneğin ocak ayında, lüfer, mezgit, kefal avlamanız olasıdır. Bunun yanı sıra Uskumru, Palamut, İstavrit, Kefal tutulabilir. Bu dönemde midye de yavaş yavaş ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda ocak ayında hamsi balığı krallığını yaşamaktadır.
Şubat
Bu ayda ocak ayına göre değişik balık türleri görmek olasıdır. Denizin verimli olduğu bu aylarda en çok Çinekop ve Tekir avlayabilirsiniz. Çünkü şubat ayında denizler çinekop yönünden bolca zengindir. Bunun yanı sıra mezgit balığı henüz çoğalma ve büyüme dönemindedir. Ayrıca bu dönemde sofraların en pahalı gözdesi olan Kalkan balığı tezgahlarda yerini yeni yeni almıştır VE mayıs sonuna kadar da rahatlıkla yakalanabilir. Şubat ayında genel olarak Uskumru, Lüfer ve Palamut yakalamanızı önermemekteyiz çünkü bu balıklar mevsim dolayısıyla yağ kaybetmektedir. Bu durumda balığın tadını etkilemektedir.
Mart
Mart ayında en birincil yakalayabileceğiniz balık türü şüphesiz Kefal, Levrek ve Kalkan ve Deniz Levreği balıklarıdır. Kesinlikle bu balıkları avlayabilirsiniz. Çünkü mart ayı en leziz olduğu dönemlerdir. Buna ek olarak Hamsi, Mezgit ve Tekir balıklarını da avlamanız olasıdır. Son olarak Çinekop balığını bu mevsimde avlamanız mümkün değildir çünkü bu dönemde çinekoplar oldukça azalmaktadır.
Nisan
Bu dönem denizlerde en çok rastlanabilecek balık türü şüphesiz Levrek, Kalkan ve Barbun’dur. Nisan ayı bu 3 balık açısından oldukça verimlidir ve lezzetlidir. Yeni yeni çıkmaya başlayan Mercan, Levrek, Kılıç ve Kırlangıç yine bu ayda tutulabilir. Bir genelleme yapmak gerekirse balık yönünden nisan ayı diğer aylara göre daha bereketli geçebilmektedir.
Mayıs
Mayıs ayında havaların ısınmasıyla birlikte, balık çeşitliliği de baş göstermektedir. Bu dönem de Istakoz başta olmak üzere, Levrek, Barbunya, Dil balığı, Kılıç, Kırlangıç, Pavurya, Karides ve İskorpit denizlerde bolca mevcuttur. Bunun yanı sıra, Kalkan yavrusu ve Gelincik balığı ise bu mevsimde ağlara yeni yeni gelmektedir.
Haziran
Bu dönem denizlerin verimsiz olduğu dönemdir. Bu nedenle çok fazla balık çeşidi olmamaktadır. Bunun nedeni dip balıkları yumurtalıklarını döktüğü için dağınık gezerler bu durumda denizin verimsizleşmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda balık avlama yasağınında olması, avlamanın zorlaşmasına neden olmaktadır.
Temmuz
Temmuz ayı denizlerin tekrardan yavaş yavaş verimleşmeye başladığı dönemdir. Bu ayda Sardalya balığı denizlerde yavaş yavaş yüzünü göstermektedir ve ekim ayına kadar da varlığını sürdürmektedir. Ayrıyetten Tekir ve Barbun balıkları halen avlanabilmektedir. Son olarak bu ayda Istakoz, pavurya, böcek balıkları da bol miktarda denizler de bulunmaktadır.
Ağustos
Ağustos mevsimin yeni yeni balık türleri gün yüzüne çıkmaya başlar bunların başında ise, çingene balığı gelmektedir. Aynı zamanda Sardalya, Kılıç, Mercan, Sinarit, Istakoz ve Pavurya gibi balıkları da yakalamanız mümkündür.
Eylül
Bu mevsimde yine denizin bereketliliği devam etmektedir. Hasat Palamut balığının çoğalmasıyla anlaşılabilir. Bu mevsimde bolca Palamut balığı avlayabilirsiniz. Ayrıca yine bu ayda denizde Lüfer, Kolyoz, İzmarit ve Kırlangıç balıkları çok fazla bulunmaktadır. Son olarak eylül ayında İzmarit, Sardalya ve Kılıç balığını da rahatlıkla tutabilirsiniz.
Ekim
Ekim ayı Marmara denizi için fazlasıyla bereketli bir dönemdir. Bu dönemde Karadeniz'de beslenen balıklar Marmara denizine dönemeye başlamışlardır. Böylece denizlerde balık yönünden bolluk başlamıştır. Örneğin, bu ayda Palamut balığı büyümeye başlamıştır ve artık yakalanabilecek boyuttadır. Aynı zamanda Lüfer, Hamsi ve İstavrit çeşitliliği de denizlerde oldukça fazladır.
Kasım
Kasım ayında önceki aylarda denizde olmayan balık türleri ortaya çıkmaktadır. Bu balık türlerinin başında Pisi ve Torik balığı gelmektedir. Kasım ayında denizlerde oldukça fazla rastlayacağınız bu balık türleri lezzet açısından da fazlasıyla lezzetlidir.Yine bu ayda İstavrit balığı tutulabilir. Bunun yanında Uskumru balığı içinde denizin en verimli olduğu dönem diyebiliriz.
Aralık
Kış ayının bolca yüzünü gösterdiği bu aylarda, Hamsi balığını bolca avlayabilirsiniz. Aynı zamanda Tekir balığını da oldukça bereketlidir. Fakat Uskumru ve Palamut balıkları bu mevsimde pek tutulması mümkün değildir.
Marmara denizi genel olarak balıkçılığa elverişli sulardır. Bu sularda;
Ocak, Şubat ayları Marmara denizi açısından çok fazla bereketli sayılmamaktadır. Balık çeşitliliği oldukça azdır.
Mart, Nisan, Mayıs: İlkbaharda çipura, lüfer, mezgit, kalkan ve istavrit balıkları avlanabilir.
Haziran, Temmuz, Ağustos: Yaz aylarında barbunya, çipura, mercan, iskorpit ve zargana gibi balıklar avlanabilir.
Eylül, Ekim, Kasım: Sonbaharda hamsi, istavrit, mezgit, uskumru, lüfer ve çinekop balıkları avlanabilir.
Marmara denizinde balık avlamayı planlıyorsanız mutlaka dönemlere dikkat etmelisiniz.Böylece hedeflediğiniz balıkları zamanında yakalamak daha uygun olacaktır.
Karadeniz’de Hangi Ayda Hangi Balık Tutulur?
Karadeniz genel yapısı itibariyle balığın ana vatanıdır desek yanlış olmaz. Çünkü Karadeniz balık çeşitliliği açısından oldukça çeşitlidir. İçerisinde birçok balık türü yaşamaktadır. Bu balıklar yılın farklı dönemlerinden tutulmaktadır.
Ocak, Şubat, Mart: Kışın en soğuk aylarında hamsi, istavrit, mezgit, uskumru, karagöz ve kefal balıkları avlanabilir.
Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda mezgit, lüfer, çipura, barbunya ve palamut gibi balıklar avlanabilir.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında istavrit, lüfer, çinekop, mezgit, hamsi, barbunya ve torik balıkları avlanabilir.
Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda palamut, hamsi, çinekop, mezgit, lüfer ve uskumru gibi balıklar avlanabilir.
Bu aylara dikkat ederek balık tutmanız daha iyi olacaktır. Böylelikle Balık avlamadan maksimum verimi elde edebilirsiniz.
Ege’de Hangi Ayda Hangi Balık Avlanır?
Ege denizini incelediğimizde balık çeşitliliği açısından belki de Karadeniz’den sonraki en eketli denizlerdendir. Bu sebeple her ay oldukça bereketli geçmektedir.
Ocak, Şubat, Mart: Kışın soğuk aylarında hamsi, kefal, mezgit, uskumru, karagöz ve çipura balıkları avlanabilir.
Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda barbunya, çipura, mercan, levrek, istavrit ve palamut gibi balıklar tutulabilir.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında çinekop, lüfer, kalkan, torik, tekir ve mezgit balıkları avlanabilir.
Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda hamsi, çinekop, mezgit, barbunya, kefal ve levrek gibi balıklar avlan abilindiğini gözlemleriz.
Akdeniz’de Hangi Ayda Hangi Balık Tutulur?
Akdeniz’de balık çeşitliliğinden dolayı, bünyesinde hatırı sayılır bir balık çeşitliliği barındırmaktadır. Bu balık türleri aydan aya değişmektedir.
Ocak, Şubat, Mart: Kışın soğuk aylarında hamsi, kefal, mezgit, palamut, çipura, levrek ve barbunya balıkları avlanabilir.
Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, sardalya, barbunya, karagöz, kalamar ve ahtapot gibi balıklar avlanabilir.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında çipura, levrek, sardalya, barbunya, kolyoz, çinekop, lüfer ve orkinos gibi balıklar avlanabilir.
Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda kefal, sardalya, mezgit, barbunya, levrek, çipura ve karides gibi balıklar avlanabilir.
Bu nedenle balık avlanma öncesinde mutlaka bu dönemlere dikkat etmeliyiz.
Şehirlere Göre Hangi Balık Ne Zaman Avlanır?
Balık çeşitliliği açısından gelişmiş olan Türkiye’de, her ilde farklı balıklar farklı zamanlarda tutulmaktadır. Bu sebeple balık avlama bölgeden bölgeye değiştiği gibi şehirden şehire de değişmektedir. Çünkü her şerin hava durumu ve balığa elverişliliği aynı olmamaktadır. Şimdi sizlere bazı şehirlerdeki balık tutma mevsimlerini listeledik. Bu listeyi dikkate alarak, balık tutmada daha profesyonel sonuçlar elde ettiğinizi göreceksiniz.
İstanbul'da Hangi Balık Ne Zaman Tutulur?
Büyük metropol şehirlerinden olan İstanbul, Marmara bölgesine bağlı bir şehirdir. Bu şehirde hem tatlı su balıkçılığı hemde tuzlu su balıkçılığı yapılmaktadır. Bu sebeple birçok kişi tarafından balık avlama dönemlerine dikkat edilir. İstanbul’un balık avlama dönemine dikkat ettiğimizde;
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, istavrit, mezgit ve kefal balıkları tutulbilindiği .
Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda barbunya, tekir, lüfer, çinekop ve istavrit gibi balıklar tutabildiği .
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında çipura, levrek, palamut, torik ve orkinos gibi balıklar tutabildiği .
Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda sardalya, mezgit, kefal, istavrit, barbunya ve çipura gibi balıklar tutabildiği gözlemlenmiştir.
Antalya’da Hangi Ayda Hangi Balık Tutulur?
Turizmin en yoğun şekilde yaşanmış olduğu şehirlerin başında gelen Antalya, balık avlanma konusunda da oldukça popüler destinasyonların başında gelmektedir. Profesyonel ve amatör balıkçıların sıklıkla tercih ettiği Antalya da her dönem farklı bir balık türü tutulmaktadır.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir.
Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda istavrit, mezgit, sardalya, kefal, barbunya ve çipura gibi balıklar tutulabilir olduğunu görebilirsiniz.
Sizde Antalya’da balık tutmaya karar verdiyseniz mutlaka bu detaylara dikkat etmelisiniz.
Çanakkale’de Hangi Ayda Hangi Balık Avlanır?
Birçok alanda kendini geliştirmiş olan Çanakkale balıkçılık faaliyetlerinde de başı çekmektedir. Antalya’da olduğu gibi amatör ve profesyonel balıkçıların sıklıkla uğradığı lokasyonlardan biri haline gelmiştir. Fakat şu unutulmamalıdır ki Çanakkale bölgesinde her dönem farklı balıklar tutulmaktadır. Bunlar;
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit, kefal ve mezgit balıkları tutulabilir.
Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya, kefal ve mezgit gibi balıklar tutulabilir.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda istavrit, mezgit, sardalya, kefal, barbunya, çinekop ve çipura gibi balıklar tutulabilir.
Bu detaylar doğrultusunda Çanakkale’de çok rahatlıkla balık tutarak, balık tutmanın zevkini yaşayabilirsiniz.
İzmir’de Hangi Ayda Hangi Balık Avlanır?
Yabancı ve yerli turistlerin uğrak noktası olan İzmir balık avlanma konusunda da uğrak noktalar arasında yer almaktadır. Bünyesinde binlerce balık türünü barındıran İzmir, çok bereketli denizlere sahiptir. Fakat bu bereketli denizler belli dönemlerde belli balıkları avlamanızı sağlamaktadır. Mesela;
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit, kefal, sardalya ve mezgit balıkları tutulabilir.
Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya, kefal, barbunya, mezgit ve istavrit gibi balıklar tutulabilir.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, tekir, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya, kefal, istavrit, barbunya ve mezgit gibi balıklar tutulabilir.
Buğulama Nasıl Yapılır? İşte Fırında Balık Buğulama LEZİZZ Tarifi…
Vitamin ve mineral açısından son derece zengin olan balık, yüksek oranda omega yağı asidi içerir. Birçok farklı yöntemle balık pişirilmektedir. Bu yöntemler arasında buğulama yöntemi, balığın faydalarını kaybetmeden tüketmenize yardımcı olacak en iyi pişirme tekniklerinden biridir. … Siz de evde adım adım buğulama yapabilirsiniz. İnsan sağlığı açısından her mevsim tüketilmesi gereken balık, zengin vitamin içeriği ile çocukların yanı sıra yetişkinlerin sık sık tüketmesi gerektiği başlıca besinlerdendir. Özellikle Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan buğulama tekniği ile sağlıklı ve lezzetli balık pişirmek oldukça basittir. Mutfağınızı yağ ve koku sarmadan ve daha da önemlisi faydalarını yok etmeden pişirebileceğiniz sağlıklı balık buğulama. İşte o tarif…
Buğulama
Malzemeler
2 adet levrek
2 diş sarımsak
1 adet soğan
1 adet orta boy patates
2 adet domates
1 adet havuç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Servisi İçin;
5-6 adet roka
1 adet limon
Balık Buğulama Yapılışı
Soğanı ince halkalar halinde doğrayın. Sarımsakları da ince ince doğrayın.
Levreklerin dış kısımlarını bir miktar zeytinyağı ile yağlayın. Her iki kısmına karabiber ve tuz serpiştirin.Doğradığınız sarımsak ve soğanları balıkların karnına doğru doldurun.
Fırın tepsisine balıkları yerleştirin. Bir iki adet defneyaprağını geliş güzel tepsiye atın.
Domates, patates ve havuçları balıkların üzerine yerleştirin.Sebzelerin üzerine bir miktar zeytinyağı ilavesi yaptıktan sonra biraz da tuz atın.Fırın tepsisinin üzerini pişirme kağıdı ile kapatın. Pişirme kağıdının kenarlarını tepsiye doğru bastırarak hava almasını önleyin.
Fırın tepsinizi önceden ısıtmış olduğunuz 190 derecelik ısıda 20-25 dakika pişirin.
Balıklar piştikten sonra tepsiyi dikkatli bir şekilde fırından alın ve pişirme kağıdını kaldırın.
Balıklar piştiğinde sularını salmış olacaklar.Balıkları servis tabağına alabilirsiniz. Havuç, domates ve patatesleri servis tabağının kenarına alın.Son dokunuşlar için roka yaprakları ve limon dilimlerini de tabağa alın, soğumadan servis ediniz.
Paylaş