PAPA Sultanahmet Meydanı’na geleceği sırada muhteşem manzaralı Mavi Ev’in çatısında kurulmuş olan seyyar BBC World stüdyosunun canlı yayınına katıldım. Boğaz muhtemelen güvenlik nedeniyle trafiğe kapalıydı. Uzakta biriken gemi sayısı sürekli artıyordu. Tepemizde helikopterler ve martılar, ezan sesi ve buz gibi esen rüzgárın uğultusu...
Deneyimli gazeteci Dan Damen, Papa’nın seyahatinin Türk halkı için ne anlama geldiğini sordu. Tabii ki Türkçe konuşup bayrak sallamasını, AB’ye destek vermesini sevmişti insanlar ama herkesin yüreği ağzındaydı. "Hayırlısıyla bir an evvel başımıza yeni bir dert açılmadan şu ziyaret bitsin" duygusu hemen herkeste hákimdi. Özellikle Avrupalılar tarafından itilip kakılıyormuş duygusu üzerlerine sinmişken durduk yerde bir de Papa yüzünden eleştirilme endişesini taşımak fazla gelmişti Türk halkına.
BBC’de anlatamadım ama AB’ye en güzel tepkiyi gençler veriyor. Bir süredir internette dolaşan fıkrada Türkler Çanakkale’de ölen Anzaklar için bile dünyadan özür dilemişler ama 2050 yılı gelmiş AB hálá Türkiye’yi tam üye yapmamak için bahane arıyor.
* * *
Mavi Ev’in çatısında ikinci soru: Bizler için Mavi Cami’nin önemi nedir? Mimar Sinan buraya cami yapmaya ömrü boyunca direndi. Ayasofya ile rekabete girmedi. Sultanahmet Camii’ne Batılılar haklı olarak Mavi Cami diyorlar, zira içindeki çinileri en önemli tarafı. Yoksa Sinan’ın muhteşem Selimiye’si yanında öğrencisi Mehmet Ağa’nın eseri olan Sultanahmet Camii’nin esamesi okunur mu, bunu iyi mimarlara sorun.
Yine de Sultanahmet Camii iyi ki var, zira Ayasofya da böylece müze olarak rahat bırakılıyor.
Osmanlı döneminde padişah da Papa gibi dini ve siyasi otoriteyi birlikte taşımış. Sultanahmet Meydanı siyasi otoritenin uzantısı olan bir yer, burada cami olması normal.
Papa’da birincil kimlik dini ama her ne kadar Vatikan tarafından aksi söylense de ziyaretinin siyasi yönü kuvvetliydi. Sultanahmet Meydanı camisi, kilise müzesi, Mısır’dan gelen dikilitaşı, Alman Çeşmesi ve turistleriyle global bir mekán. Papa bu mekánda yadırganmadı. Hatta muzip Türk halkı onun Sultanahmet Camii’nde biraz daha kalıp duayı sürdürseydi Müslüman olacağına dair şakalar bile yaptı. Bana kalırsa bu şaka bile Papa’nın üç günün sonunda Türklerle arasında duygusal bir bağ oluşturduğunun kanıtı.
Ama bu bağ neye yarayacak? Papa’nın Türkiye ziyareti İkiz Kuleler olayından sonra genel olarak Müslümanlara karşı duyulan kuşkuları gidermeye yetmeyecek.
* * *
Avrupa Birliği Türkleri fazla yordu. Fransa Meclisi’nin Ermeni kararı, Avrupa Parlamentosu’nun tükenmek bilmeyen eleştirileri ve Kıbrıs’ta çözüme hayır diyen Rumlara karşı cezalandırılmak... İşleri fıkraya vurmak ve karikatürleştirmek işte bu bıkkınlığın göstergesi. Hayırlısıyla, hoşçakalın Papa.