Yavaşlık çok güçlüdür!

‘Damla yönüne damlar çekirgem...’ Sermed Hoca’nın söylediği bu söz, en zayıf anımda, en üzüldüğüm anlarda benim yol göstericim.

Tai Chi öğretmeni Sermed Tezel, Tai Chi’yi 6 basamak olarak sayıyor: Kendini geliştirme, kendini tedavi, başkalarını tedavi edebilme, fiziksel tedavi edebilme, uzak mesafeden de tedavi edebilme ve astral seyahatler.

Uzun boylu, gri saçlı bu hoş adam, Tai Chi öğretiyor. Sermed Tezel, 1948 İstanbul doğumlu. Avusturya Lisesi mezunu. Amerika’da futbol bursuyla okumuş. Türkiye’ye dönünce uluslararası şirketlerde çalışmış. Sonra turizm işine girmiş. Uzakdoğu’yla tanışması da bu sektöre girince olmuş. Ancak Tai Chi’yle 1991’de özel hayatında ciddi sorunlar yaşayınca ilgilenmeye başlamış. Zaten ondan sonra da bütün hayatını değiştirerek Tai Chi öğretmeye başlamış.

EVRENSEL ENERJİ

Sermed Hoca, Tai Chi tanımını şöyle yapıyor:

‘Evrensel enerjinin vücutta doğru akmasının sağlanması ve istendiği zaman kullanılması. Kişi, zihnini en dingin hale getirdiği zaman, beden de rahat eder. Böylece ruh da rahatlar. Ruh, beden kafesi içinde yaşayan ve devamlı varolan bir varlık olarak kabul ediliyor. Bu inanış, Şaman, Budist ya da Tibet’teki rahiplerde, Kudüs’te, eski Mısır’da da var. İnsanlar, bu niteliklerini nasıl kullanabileceklerini bulmak için

her türlü hayvanı her mevsimde gözlemlemişler. Bu mükemmelliğin bir enerji sisteminden kaynaklandığını bulmuşlar. Buna evrensel enerji diyorlar. Çinliler bu evrensel enerjiye ‘chi’ derken Hindular ‘prana’, Müslümanlar ‘nefes’ diyorlar. Bir insanın sağlıklı olabilmesi için bu enerjinin vücutta doğru gezmesinin gerektiği ortaya çıkıyor. ‘

Peki, ama nasıl? ‘Vücutta, meridyenler sistemi denen bir yol ve üzerinde çakralar var. Çakralar, büyük enerjinin giriş çıkış kapıları ve yedi adet. Çakraların belirli organ gruplarıyla direkt teması var. Düzgün çalıştıkları sürece organlarımız da doğru çalışıyor. Sağlıklı vücut için, ana meridyenin enerjiyi doğru taşıması ve çakraların açık olması lazım. Hayvan hareketlerinin temelinde, eforsuz ve yumuşaklıkla yapılması, belirli ses ve nefeslerin kullanılması esası var. Böylece Tai Chi’nin temelinde yer alan Chi-gong ortaya çıkıyor. Yani doğru nefesle doğru duruşla yapılan belirli hareketler. Bu hareketleri birbirine eklediğinizde Tai Chi’yi bir seremoni niteliğinde yapabiliyorsunuz. ’

Her ne kadar mistik bir öğretisi olsa da Tai Chi’yi günlük hayatımıza rahatlıkla uyarlayabileceğimizi söylüyor Sermed Hoca esprili bir dille: ‘Gün içinde bir yerlere yetişmeye çalışırken, yani zihinle yaşarken evrenin doğal akışının dışında kalırsınız. Ama bunun içinde kalacağım diye 24 saat guru gibi de dolaşamazsınız! Dolayısıyla kendinizi buna en yakın hale getirip, hareketle beraber hareket etmelisiniz.’

DEĞİŞTİM

Sermed Hoca, Tai Chi’ye başladıktan sonra kendinde fark ettiği değişiklikleri şöyle anlatıyor: ‘Toleransım arttı. Bir şeyi zorlanmadan yapmanın yollarını buldum. Korkularınızı yenebiliyorsunuz. 2 yıl önce arkadaşlarımın benden fayda gördüğünü fark edince ders vermeye başladım. Tai Chi’yi hayatın tek parçası olarak da görmüyorum; dengeyi kurarak yaşıyorum.’ Ben de Tai Chi derslerine devam ediyorum ve tekrarlıyorum:‘Damla yönüne damlar çekirgem!’

Tai Chi deyince

Tai Chi’nin tek bir tarifi yok. Yumuşak yumruk ya da evrenin soluk almasının dışarıya yansıması bile deniyor.

Tai Chi yaparken çok sabırlı olmak gerek. Tai Chi, çok uzun bir yaşam stilidir.

Tai Chi yapan insanın evrensel enerjiden dolayı vücuttaki derinliği çok yoğundur; çünkü bütün çakralarınızı açıyorsunuz.

Tai Chi yapan insana dışardan baktığınızda hiçbir şey yapmıyor sanabilirsiniz; yani Tai Chi yapan kişi, rüzgarda duran, sallanan bir ağaç gibidir, ama ağacın içinde büyük bir hayat vardır. Bunu yapan insana ne oluyor? Sinir sistemi çok rahat çalışıyor; yiyip içtikleriniz çok rahat sindiriliyor; kardiyovasküler sisteminiz açılıyor; hormonal dengeler düzenleniyor.

Tai Chi’yle ilgili bir kavram kargaşası da yaşanıyor. Tai Chi’yi bir spor olarak gördükleri için tatminkár bulmayanlar oluyor.

Tai Chi’nin en büyük yararı, farkındalığı geliştirmesi. Yani zihniniz ve bedeniniz ruhla beraber tam bir dinginliğe ulaştığı zaman daha olumlu ve toleranslı bir insan oluyorsunuz.

Çinliler ayrıca Tai Chi’yi dövüş sanatlarının temeli haline getirmişler. İyi bir Tai Chi ustası iyi de bir dövüşçü olabiliyor.

Uzun vadede 1 beden küçülmüş, daha sıkı bir vücuda sahip olmanızı sağlıyor.

İskeletiniz, konuşma şekliniz düzeliyor.

Nerelerde yapabilirsiniz?

Motus Wellness Club- 0 212- 291 52 82

Bir Kültür Merkezi- 0 212- 291 28 71

Planet Health Club- 0 212- 257 26 36
Yazarın Tüm Yazıları