Katı mısınız, sıvı mı, gaz mı

Sizi, ilginç bir düşünceye davet ediyorum. Yazının sonunu okuyup kopya çekmeden(!) düşünün: Kendinizi katı mı, sıvı mı, yoksa gaz gibi mi hissediyorsunuz?

Aslında bu soru, bize Tempo Dergisi’ndeki gündem toplantılarımıza katılan NLP uzmanı Cengiz Eren tarafından soruldu. Şaşırdık tabii. Çünkü önce ne demek istediğini anlamadık.

Herkes yüzde kaç katı, yüzde kaç sıvı, yüzde kaç gaz olduğunu söyledikten sonra açıklamasını yaptı.

GELİŞMENİN HIZI

İlginçtir, söylediğimiz yüzdeler, hepimizde davranışlarımıza yönelik doğru sonuçlar verdi!

Toplantıdan sonra bunu daha derinlemesine öğrenmek ve sizinle paylaşmak istedim.

Bu arada, ‘İçerik Sizi Düşünmek’ ve ‘NLP Okunmuş Yazılar’ kitaplarının yazarı olan Cengiz Eren, gelişmenin istek ve merakla olabileceğine, beynimizin inanılmaz hızlı düşündüğüne, zihinsel açıdan engelsiz ve sınırsız yaşamanın bizi bütün isteklerimize kaynaklarımız ölçüsünde kolayca ulaştırabileceğine, bütün duyuları ve vücuduyla inanıyor!

Maddelerin bu halleriyle insan davranışları arasında bağlantılar kurulabilir mi?

Kolaylıkla ‘evet’ diyebiliriz. Zira insan vücudu da katı, sıvı ve gazdan oluşmaktadır.

Burada bir özellikten daha bahsedebiliriz. Katı, sıvının yön değiştirmesini sağlar; gazın ve sıvının da o hacimden uzaklaşmasını; sıvı, katıya yer verir, ama gazın uzaklaşmasını sağlar kendisinden hafif olduğu için.

Burada kendinize şu soruları sorun:

Hayatınızda kolaylıkla yer değiştirebiliyor musunuz, yoksa bulunduğunuz yerde sabit kalıyor musunuz?

Yeni şeyler yapmaktan korkuyor veya yapmayı istemiyor musunuz?

Herhangi bir konuda kendinize hedefler koyup, bu hedefleri gerçekleştirmek için çaba sarf ediyor musunuz?

Ne zamandır yeni yerler görmediniz, yeni sesler duymadınız, yeni şeylere dokunmadınız, koklamadınız veya tatmadınız?

Kendinizi katı mı, sıvı mı yoksa gaz gibi mi hissediyorsunuz? Bir oran vermeniz gerekirse, bu oranın yüzde kaçı katı, yüzde kaçı sıvı, yüzde kaçı gaz olur? Bunu yazıp gönderin. Daha sonra bu konudaki yorumların ne olduğunu yayınlayalım.

PATLAMALAR YAŞIYOR MUSUNUZ

Bu oranları tespit ettikten sonra hayatınızda yaşadığınız sorunlara bir bakın. Karar veremiyor musunuz? Karar verdikten sonra kararınızı uygulamaya başlayamıyor musunuz? Kararınızı uygularken yarım bırakıyor veya yapmaktan vazgeçiyor musunuz? Bazen sinirlenmeniz gereken şeylere sinirlenemiyor, bazen de hiç beklenmedik patlamalar yaşıyor musunuz?

Bunların hepsi aslında sizin hayatınızı yönetemediğinize dair bir gösterge olabilir.

Sonuç: Hayattan beklentileriniz ve hayata karşı bir tavrınız yoksa; çok zorlanmadıkça hayır diyemiyorsanız; hayatınız sorunları düşünerek ve çözümleri bulmaya çalışarak geçecektir. Geleceğinizi planlayıp, kendinizi kötü hissettiğiniz durumlarda ‘hayır’ diyerek değişimi kolaylıkla başlatabilirsiniz.

Yazının sonu olduğuna göre minik bir tüyo verilebilir: Gaz çocukluğu, sıvı gençliği ve hareketi, katı ise zihinsel olarak yaşlılığı ifade ediyor.

Sağlama yapmak istiyorsanız, davranışlarınız, sizin hangi içerikte yoğunlaştığınızı gösterecektir.
Yazarın Tüm Yazıları