Paylaş
* Bir ara seyirciler arasında tartışmalar çıktı. Benim olaylarla hiçbir ilgim yoktu, ancak şahsın biri o kargaşada bana yumruk attı ve burnum kırıldı. Bana yumruk atan kişiyi yanımdaki arkadaşım tespit etti ve şikayetçi oldum. O kişi hakkında dava açıldı. Benim sorum şu, maddi ve manevi tazminat davası da açmak istiyorum. Bu mümkün mü, bunun yolu nedir?
Hasan S.
Bir kişinin gelip size, her ne nedenle olursa olsun yumruk atıp yaralamasına hukukta haksız fiil adı veriyoruz. Haksız fiil nedeniyle maddi ve manevi tazminat açma hakkınız bulunuyor, bu davayı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açmanız gerekiyor. Tedavi masraflarını, işinizden gücünüzden geri kalmanız nedeniyle kayıplarınızı, bu haksız fiil nedeniyle yaşadığınız manevi üzüntü nedeniyle uygun bir miktar tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak benim tavsiyem, açılan ceza davasının sonucunu beklemeniz olacaktır, çünkü ceza davasında mahkeme olayları tespit ederse bunlar hukuk mahkemesi tarafından da kabul edilip bir daha araştırmaya gerek duyulmayacaktır. Geçmiş olsun, mutlaka dava açın ki yaptığı yanına kalmasın.
* Benim evde olmadığım zamanlarda yan komşum kapımıza gelerek eşime çeşitli hakaret içeren sözler söylüyormuş. Kızımın evde olduğu bir sırada yine gelmiş, eşim kapıyı açmamış, eşim yardım için kızıma bağırıp polis çağırmasını isteyince, komşumuz olan kişi kaçıp gitmiş. Polis gelince, eşim komşu hakkında şikayette bulunmuş, kızım karakolda ifade vermiş. Neticede komşu hakkında dava açıldı ama mahkeme beraat verdi. Şimdi komşu ‘beni haksız yere şikayet ettiniz’ diyerek bize tazminat davası açacağına dair haber gönderiyor. Böyle bir hakkı var mı?
Hüsamettin A.
Şikayet hakkı, diğer bir deyimle hak arama özgürlüğü; Anayasa’nın 36. maddesinde; “Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir” şeklinde yer almıştır. Hak arama özgürlüğü bu şekilde güvence altına alınmış olup; kişiler, gerek yargı mercileri önünde gerekse yetkili kurum ve kuruluşlara başvurmak suretiyle kendilerine zarar verenlere karşı haklarının korunmasını, yasal işlem yapılmasını ve cezalandırılmalarını isteme hak ve yetkilerine sahiptir. Bu nedenle, şikayetinizin hak arama özgürlüğü içinde kaldığı düşüncesindeyim, bu olayda aleyhinize tazminat davası açılamamalı.
* Altındağ’da bir okulda öğretmenlik yapıyorum. Okul müdürü ile derslerin dağıtımında adaletsizlik yapması nedeniyle sürekli anlaşmazlık yaşıyoruz. Bir nevi mobbinge uğramış hissediyorum. Bu davranışlar bana maddi ve manevi zarar veriyor, müdüre karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir miyim?
Anıl K.
Anıl Bey, kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken veya görevlerini yaparken kişilere zarar vermesi ilgili kamu kurumunun hizmet kusurunu oluşturur. Bu durumda sorumlu, kamu görevlisinin emrinde çalışmakta olduğu kamu kurumu olup dava o kurum aleyhine açılmalıdır. Yani, idare mahkemesinde Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine dava açmanız gerekiyor.
* G. isimli bir şahıs ile gayri resmi olarak evlendim. İki yıldır bugün-yarın diyerek beni oyalıyor, resmi nikah yapmaya yanaşmıyor. Dava açsam bir hakkım var mı?
Medine H.
Medine Hanım, yaşadığınız bu olay, haksız fiil niteliğinde değerlendirilebilir. Bu nedenle maddi ve manevi tazminat alma hakkınız olabilir. Yine size ekonomik, sosyal, cinsel, fiziki şiddet uygulanıyorsa 6284 sayılı kanun yoluyla korunma da isteyebilirsiniz.
Anayasa Mahkemesi’nde son durum
Henüz 23 Eylül 2012’den bu yana bireysel başvuruları kabul etmeye başlayan Anayasa Mahkemesi çığ gibi bir yükün altında kaldı. Şu ana kadar yaklaşık 20 bin başvurunun yapıldığı Yüksek Mahkeme, 8 bin civarında dosyayı sonuçlandırdı. Mahkeme bu dosyalardan sadece 110 kadarı için kabul edilebilir olduğuna ve bunların da 91’inde uzun tutukluluk süreleri, uzun süren yargılamalar ve adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi konularında hak ihlali bulunduğuna karar verdi.
Paylaş