* Ve kirayı ödemeden kaçtı. Kendisine icra takibi başlattım ama itiraz edip takibi durdurdu. Dava etmek istiyorum, hangi mahkemeye ne davası açabilirim. Erkan K.
Kiracının, kendisine güvenilerek teslim edilmiş gayrimenkulün demirbaşlarına zarar vermesi halinde, bu malların değerindeki kayıplar tespit ettirilerek kiracıdan istenebilir.
Ödenmeyen kira borçları için yapılan icra takibinin itiraz edilerek durdurulması halinde kira sözleşmesinin türüne göre itirazın kaldırılması yahut itirazın iptali davası açarak icra takibinin devamını sağlayabilirsiniz. Haksız yere itiraz edilen kira borcu için inkar tazminatı da isteyebilirsiniz.
NAFAKA DEĞİL ÇOCUKLARIMI İSTİYORUM
* 10 yıllık evliyim. Biri 9, diğeri 4 yaşında iki kızımız var. Eşimle anlaşamıyorum. Evliliğimizde ne sevgi ne saygı kalmadı. Her tartışmamızda aşağılayıcı hakaretler, kişiliğimi, onurumu, gururumu incitici, zedeleyici ithamlarda bulunuyor. Bazı özel mevzularda ‘bir kadın sen misin’ deyip can yakıcı şeyler söylüyor. Bunlar çok ufak şeyler gibi görülebilir, ama 10 yıldır yaşamak çok yıpratıcı. Artık kendime saygımı yitirdim, tüm tartışmalara çocuklar şahit oluyor. Haftanın en az 3 akşamı içmeye gidiyor ve eve gelmeyeceğim diyor. Sabaha karşı hatta sabah 7’de eve geliyor. Ben hep çocuklarımla bir başımayım. Ona ihtiyacımız olduğu hiçbir zaman yanımızda olmadı. Ayrılmak, boşanmak istiyorum, üniversite mezunuyum ama çalışmıyorum. Değil nafaka, bir çöp bile istemiyorum, sadece çocuklarımı istiyorum. Bu boşanma süresini kısaltır mı? Süreyya Ö.
Genelde kadınlar, yıpratıcı bir evliliği bitirmek için sonrasını düşünmeden hareket ederek haklarından vazgeçip boşanmayı düşünebiliyorlar. Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarından oldukça kısa sürüyor, ancak boşanmanın gerçekleşmesinden ve aradan zaman geçip duygusal davranışlar yerini pişmanlığa bırakabiliyor.
Bu nedenle iki çocuğunuzun olduğunu, halen çalışmadığınızı göz önüne alarak eşinizin nafaka ve benzeri yardımları yapması halinde boşanmanızın daha doğru olacağını düşünüyorum.
Daha sonra mallarımı vereceklerini ancak süre geçmesini istediler. Çünkü o yerlerden ticaret yapılıyordu. Ama uzun yıllardır beni hep oyaladılar. Şimdi ise iade etmiyorlar. Bu malları verirken ellerinden hiç yazı almadım. Şu anda çok mağdurum ve maaşlı olarak çalışıyorum. Verdiğim malların bu günkü değeri 3-4 milyon dolar civarında. Elimden her şeyimi aldılar ve boşandığım eşimin akrabalarından da şahitler var.
Ali Ulvi E.
Ali bey, anlatımınıza göre sizin önceki (boşandığınız) eşinize veya onun yakınlarına malvarlığınızı devretmeniz bağışlamadır. Bağışlamadan belirli koşullar altında geri dönmek mümkün olur. Ancak bunun da bir süresi vardır, bu süre bağışlamadan itibaren 1 yıllık süredir. Bu süre içinde yanıldığınızı, aldatıldığınızı, tehdit edildiğinizi beyan ederek kararınızdan geri dönebilirsiniz.
MİRASÇILAR ANLAŞAMIYOR
Merhaba mirasın satılmasında kardeşler arasında anlaşmazlık oluyor. Kimi satalım kimi kiraya verelim diyor bu durumda ne yapılabilir?, ben ölen eşimin annesinin malları için yazıyorum.
Zehra S.
Zehra hanım, öncelikle başınız sağolsun. Ölen eşinize, kendisinden önce ölen annesinin malları halefiyet yoluyla size ve eşinizin diğer mirasçılarına ait olur. Mirasçılar kendilerine düşen malvarlığı üzerinde serbestçe tasarruf edebilirler, ancak bir malvarlığı üzerinde birden fazla mirasçının hakkı bulunuyorsa bu halde hakların ayrılması gerekir. Mirasçılardan herhangi biri mirasın paylaştırılmasını dava edebilir. Yani mirasın paylaştırılması için tüm mirasçıların anlaşması gerekmemektedir. Ortaklığın giderilmesi davası açılabilir. Velayetiniz altındaki mirasçı çocuk için de velisi sıfatı ile siz dava açabilir, taraf olabilirsiniz.
Balıkesir’deki L..... Termal Otelde, 05.12.2014 tarihinde bir devre tatil sözleşmesini imzaladım. Fakat pişman olup, üç gün sonra bir avukata giderek ihtarname göndermesini istedim. İhtarname gönderildikten bir hafta sonra senedimi bana geri gönderdiler. Fakat peşinat olarak ödediğim 400 lirayı teslim etmediler. 90 gün içinde ödeyeceklerini söylediler. 5 ay geçmesine rağmen paramı ödemediler ve telefonlarıma cevap vermiyorlar. Bu yaptıklarının yanına kar kalmasını istemiyorum. Paramı geri almak için ne yapmalıyım? Tüketici Mahkemesi’ne mi başvurmalıyım? Başvurursam dava için de para ödemem mi gerekiyor? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.Nazan T.
Devre tatil sözleşmesi, tüketicilerin korunması için çıkarılmış kanunla düzenleme altına alınmıştır. Bu sayede 14 günlük cayma süresi içinde, satın aldığı devre tatil hakkından caymak isteyen tüketicilerin hiç bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin imzalarının bağlayıcılığından kurtulmaları mümkün olmuştur. Sizin durumunuzda, senetleriniz iade olmuş ve aranızda sadece 400 TL’lik bir anlaşmazlık kalmış. Bu anlaşmazlığın giderilebilmesi için tüketici hakem heyetine başvurmanız gerekiyor. Hakem heyetlerinin bu konuda vereceği kararlar bağlayıcı olacaktır, bu kararları icraya koyarak paranızı tahsil edebilirsiniz.
Eşim evden gitmiyor
- 19 senedir evliyim. Evlendiğim günden bugüne çocuklarımızı düşünerek yuvayı sürdürmeye çalıştım. Fakat artık gitmiyor şu an hala bir çatı altında oturuyoruz. Burası annemin evi, ailesinin yanına gitmesini istiyorum gitmiyor, dava açmak istiyorum ne yapmam gerekiyor.Murat Ş.
Kıymetli okurum, herkesin derdi farklı farklı. Geçen hafta cevap verdiğim bir soruda, okur, eşinin eve dönmemesinden şikayet ediyordu. Bu hafta da siz evden gitmediğinden yakınıyorsunuz. Boşanma davasının açılması ile eşler ayrı yaşama hakkına sahip olur. Boşanma davasının açılması ile MK 169’a göre hakim, eşlerin barınmasına, geçimine ilişkin konularda da re’sen karar alır.
Gerekçelerinizi bildirerek boşanma davası açarsanız, evin mülkiyet durumu da gözönünde bulundurularak hakim karar verecektir.
Nişanlımın borçları beni bağlar mı?
- Haziran ayında evleneceğim. Ancak nişanlımın devam etmekte olan tüketici kredisinden doğan icra borcu var. Aynı zamanda önümüzdeki aylarda da muhtemelen ödeyemeyeceği yüklü kart borçları oluşacak. Nikahtan sonra bu borçlar ve takipler beni bağlar mı?Vehbi Ç.
Y... Termal Köyü’nden ‘Gelin konuşalım’ dediler, biz de gittik tabi. Orada ilk önce yemek verdiler sonra her aileye ilgilenmesi için bir kişi verdiler, bizler oturduk yüksek sesle müzik çalıyordu. Kimse kimsenin sesini duymuyordu. O günü bize verilen ekmeklere sakinleştirici madde koymuş olma ihtimalleri var. Bize prefabrikten bir daire gösterildi, biz de saf ve de cahil olduğumuz için kandırdılar 15 bin TL’lik senet imzalattılar. GSM numaralı yazı verdiler. Ben bir süre sonra vazgeçmek istediğimi söyledim bana vazgeçme hakkım olmadığını söylediler. Bu zamana kadar 2 bin 500 TL ödedim. Beni ‘Senetleri bankaya vereceğiz’ diye tehdit ediyorlar, ne olur yardım edin bana. Ödeyecek gücüm yok, tapusu da üzerime değil, almış da değilim yalnızca vazgeçmek istiyorum. Cemil U.
Devre mülk ve devre tatil sistemi, yurt dışında da sıkça rastladığım ve kullanımı oldukça yaygın bir mülkiyet paylaşım sistemi. Özü, yılın sadece bir-iki haftasında tatile çıkabilen, bunun için bir gayrimenkulün tüm boya, bakım gibi masraflarını ödemek istemeyen kişilerin bir araya gelerek mülkiyete ortaklaşa kullanmalarına dayanıyor.
Devre mülk ile devre tatilin birbirinden farkı ise, devre mülkte kullanım hakkı için tapunuzun olması. Yani gayrimenkulün mülkiyeti, yılın 2 haftalık dönemleri için size ait oluyor. Devre tatilde ise kullanım hakkınız, mülk sahibi ile yapacağınız uzun dönemli kira kontratına benzer sözleşme ile sağlanıyor.
Devre mülk ya da devre tatil satın almak isteyen insanların bir araya getirilebilmesi, bu kişilerin satın almaya ikna edilmesi için özendirici bir ortam hazırlanmasında firmalar bazen aşırıya kaçabiliyor, çoğu zaman da gerçeğe aykırı vaatlerle tüketicinin kafası çelinmeye çalışılıyor.
İlk andaki cazibe geçince, tüketicilerin bir kısmı yaptığından pişman olabiliyor. Kanun bunun için tüketicinin 14 gün içinde hiç bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden cayabilmesi hakkı veriyor.
Bunun için hemen caymaya dair bildiriminizi gönderin. Ödemez ve senetlerinizi iade etmezlerse işlem tutarınız 3.300,00 TL’den fazla olduğu için Tüketici Mahkemesi’ne dava açarak paranızı ve senetlerinizi faiziyle geri alın.
ŞİRKETİN BORCUNUN AKIBETİ
* Eşimin enerji projesi vardı. Maddi durumu olmadığından, bu projeye fabrikası olan bir firma destek vererek, 4 ortaklı bir firma kuruldu. 2 yıl ARGE yaptılar. Fakat ortak olduğu kişilerin yanlış kararları sonucu hayata geçiremediler. Eşimin yüzde 25 şirket hissesi vardı. Ortak olduğu kişiler yeni kurdukları şirketi kendi firmalarına borçlandırmışlar. Bir evimiz var. Eşim evi benim üstüme mi yapsa yoksa eve başkasının üstüne yapsak. Bize bir yol gösterir misiniz? Özlem U.
* O eşinden de boşandı ve şimdi abime ‘altın davası’ açmak istiyor. Sizce böyle bir hakkı var mı, kaldı mı? Altınları hak etme gibi bir ihtimali olur mu? Havana E.
Ziynet eşyası, genellikle kadınların kullandığı değerli madenlerden yapılan takıları ifade eder. Bu tür eşya, sahibinin kişisel malvarlığına dahildir. Kişisel bir eşyanın ise rıza dışında elden çıkması halinde herhangi bir zamanaşımı süresine tabi olmadan istenebilmesi mümkündür. Yani genel olarak önceki evliliğin düğün merasiminde takılan ziynetler için dava açılabilir.
Bununla birlikte, ziynet eşyalarının özelliği kolayca taşınabilmeleri, saklanabilmeleri, bir yerden başka bir yere götürülebilmeleridir.
Bu nedenle, bir eş, ziynet eşyalarının diğer eşte kaldığını iddia ediyorsa, neden ve nasıl kaldığını, miktarını da ispatlamalıdır.
Bu durumlar ispatlanabilirse altınların sizin tabirinizle hak edilebileceğini varsayabiliriz.
EŞİM KIYAFETLERİMİ ÇÖPE ATIYOR
* Eşim sürekli kavga çıkartıyor, ‘yok evi silmedin akşam eve giremezsin, bulaşıkları yıkamadın eve giremezsin.’ Senenin en az 100 günü dışarıda kalıyorum. Ben de eşim de devlet memuruyuz. ÖSS’ye hazırlanan oğlum var. Çocuğumun psikolojisi bozulmasın diye seslenmiyorum. Çocuğumun üç yılını yedi. Sürekli özel eşyalarıma zarar veriyor, telefonlarımı, gözlüklerimi kırıyor; kıyafetlerimi, ayakkabılarımı götürüp çöp kutularına atıyor. Ne yapmam lazım. Kazancını hiç ortak kullanımda harcamıyor, bankaya yatırıyor. Ben de devamlı faizle borçlanıyorum. Bana bir yol gösterin İzzet İ.
İzzet Bey, bir eşin diğer eşe şiddeti, sadece ona fiziksel olarak verdiği zarar değildir. Eşe uygulanan psikolojik, sosyal, duygusal, cinsel şiddet içeren fiiller de bu tanım içine girer.
* 13.04.2015 tarihine kadar da nafakasını yatırdım. Ancak, kızımın beslenmesi, yetiştirilme tarzından endişe etmekteyim ve bu yüzden velayeti almak istiyorum. Konu hakkında neler yapmam gerektiği ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim. Cüneyt P.
Cüneyt bey, sorunuzda kızınızın şu andaki yaşını yazmamışsınız. Ancak, 5 ila 8 yaşları arasında olduğunu tahmin ediyorum.
Boşanma durumunda çocukların ebeveynlerin hangisinde kalacağı tayin edilirken, çocuğun üstün yararı gözetilir. Çocuk hakkında verilmiş velayet kararları kesin hüküm niteliği taşımaz, yani mahkemenin verdiği karar aleyhine her zaman yeni bir dava açılarak değişmesi istenebilir.
Ancak velayetin bir tarafa bırakılmasından sonra tekrar değiştirilmesi için önemli ve esaslı gelişmelerin ortaya çıkması gerekir. Çocuğun sosyal, psikolojik ve fiziki gelişimini olumsuz etkileyen, ihmal, şiddet vb. fiiller velayetin değiştirilmesi sonucunu doğurabilecek sebeplerdendir.
NAFAKA ÖDEMEYEBİLİR MİYİM?
* Ben 5 yıl önce boşandım. Kadın, annesinin emekli maşını alıyor, evi var. Ben evlendim, kirada oturuyorum nafaka ödememem mümkün mü? Mehmet Ö.
Mehmet bey, sizin yeniden evlenmeniz nedeniyle maddi durumunuzun değiştiği kabul edilebilir. Bunun yanında eski eşinize annesinden emekli maaşı kalmış olması halinde, maaşın miktarı, eski eşinizin yaşı, ihtiyaçları, sair gelirleri incelenerek nafakanın kaldırılmasını ya da miktarının yeniden düzenlenmesini açacağınız bir dava ile isteyebilirsiniz.
AMCALARA MİRAS DAVASI
Evlatlık alan anne 1967 senesinde vefat etmiş. Evlatlık alan kadının erkek kardeşi ise 2006 senesinde evli ve çocuksuz olarak vefat etmiş. Anneme, dayısından kalan 3 daire ve 1 dükkan ile ilgili bir mahkeme kağıdı geldi. Ölen dayının çocuğu olmadığından mal paylaşımı eşi ve kardeşleri arasında yapılacağından annem de mirasçı olarak gözüküyor ancak bu dava 9 senedir devam etmekte. İlk çıkarılan verasette annemin adı gözükmediğinden haberimiz olmamış ama son çıkarılan verasette annemin de adı gözüktüğünden mahkemeye çağırılmış. Yalnız karşı tarafın avukatı, ‘annem evlatlık olduğu için ve annemi evlatlık alan kadın erkek kardeşinden önce vefat ettiği için anneme mirastan pay alamayacağını’ söylemiş. Konu hakkında nasıl bir yol izlememiz gerekir, annem mirasta hak sahibi midir? Deniz B.
Deniz bey, evlatlık kurumu, bir yönü ile ana ve baba sevgi, şefkat ve özenini fiilen gösterebilmeyi arzulayan insanların duydukları bu ihtiyacı karşılayabilmek amacını taşır. Bu haliyle evlat edinme, ana-baba-çocuk ilişkisinin suni olarak kurulması şeklinde tanımlanmaktadır.
Sorunuza gelince:
MİRASÇILIK HAKLARI SONA ERMEZ
Her şeyden önce evlat edinme sözleşmesinin yapılmasıyla, evlatlığın asıl ailesindeki mirasçılık hakları sona ermez. Evlatlığın bu hakları devam etmekle birlikte evlat edinene de miraçı olabilmek hakkını kazanır. Bunun aksinin kararlaştırılması da mümkündür. Kararlaştırılmamışsa evlatlık, aynen nesebi düzgün çocuklar gibi birinci derecede kanuni mirasçılık hakkı kazanır.
Bu durumda, evlat edinenin sonraki derecelerdeki akrabaları mirastan hak isteyemez.
SUNİ BİR AİLE BAĞI KURULMUŞ OLUR
Evlatlık sözleşmesi, evlat edinenle edinilen arasında suni bir aile bağı kurar, bunun sonucunda evlatlık, evlat edinenin çocuğu olur, onun soyadını taşır. Ana-babaya ait vazifeler de evlat edinene geçer. Ancak bu aile ilişkileri ve bağları sadece evlatlıkla evlat edinen arasında oluşur. Diğer aile üyeleri arasında bir akrabalık bağı söz konusu olmaz. Örneğin evlat edinenin ana, baba ve kardeşleri, evlatlığın da büyük anne-babası, dayısı, halası vb. sayılmaz.
* Son zamanlarda hali tavrı oldukça değişti. Cebinde bir otel kartı bulduktan sonra, bir kez de fondöten lekesi yakaladım. Bir kaç defa beni aldatıp aldatmadığını sordum, önce inkar etti. Ama en sonunda beni aldattığını fakat bunların ciddi bir şey olmadığını, beni hala sevdiğini söyledi. Kendisini affedemedim. Sizce boşanma davası açmalı mıyım? Aldatmaya dayanarak boşanma davası açabilir miyim? Tazminat nasıl belirleniyor? Aydan A.
Aydan hanım...
Boşanma davası açıp açmamak size kalmış bir durum. Bu, tamamen sizin vermeniz gereken bir karar. Sizin hayatınız hakkında sizden başkasının boşanma kararı vermesi doğru değil.
Aldatma konusuna gelince:
Boşanma davası açtığınız vakit karşı tarafın aldattığını inkar etmesi halinde bu durumu, aşağıdaki delillerle ispat etmeniz gerekecek:
1. Aldatma olayını gören, birinci elden bilen, bu konuda doğrudan bilgisi olan tanıkların şahitliği
2. Öteki kişiden gelen telefon mesajları