Paylaş
- İstanbul...
Dünyadaki en büyük entegre fabrikası Çerkezköy’de bulunan, 89 ülkenin yönetildiği merkezi İstanbul’da bulunan BSH, Türkiye’nin kendileri için önemli pozisyonunu merkez binadaki “İstanbul odası”yla da ortaya koyma yolunu seçmişti.
Az sonra odaya BSH CEO’su Karsten Ottenberg girdi. Ottenberg, “Home Connect” (Eve bağlan) ve henüz konsept ürün aşamasında olan mutfak asistanı “Mykie”yi anlatmaya çalışırken, öncelikle Türkiye’ye bakışını öğrenmek istedim.
15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan darbe girişimini nasıl izlediğini, bu gelişmenin Türkiye’ye bakışlarını değiştirip değiştirmediğini merak ettim. Önce şu mesajı verdi:
- Bizim için önemli olan insanların istikrarlı ve huzurlu bir ülkede yaşamaları. Bu, tüm ülkeler ve ekonomiler için temennimiz.
15 Temmuz darbe girişiminin herkesi şoke ettiğini belirtti:
- Bu olay BSH’nin Türkiye’deki operasyon ve planlarında hiçbir şeyi değiştirmedi. Global ölçekte en büyük operasyonlarımızdan birini Türkiye’den yönetiyoruz ve önemli bir yatırım planını yürütüyoruz.
Türkiye’de BSH’nın kendisini işine adamış bir ekibi olduğunu vurguladı:
- Çalışmalarımızın yönünü değiştirmemiz gereken bir durum olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye, bölgesel operasyonlarımız için bir merkez. Afrika, Rusya ve İran’ı da kapsayan oldukça geniş bölge Türkiye’den yönetiliyor. Bu bölgede 89 ülke var.
Türkiye’nin kendileri için stratejik önemi olduğunu kaydetti:
- Siyasi gündemi elbette yakından takip ediyoruz ama ekonomik anlamda planlarımızı değiştirmemiz gereken bir durum gözlemlemedik.
Satışlarının artarak sürdüğüne işaret etti:
- Çerkezköy’de aynı alanda, entegre şekilde 6 fabrikamız faaliyet gösteriyor. Türkiye’de 2 de Ar-Ge merkezimiz var. Fabrikalardan da, Ar-Ge operasyonlarından da memnunuz. Herşey yolunda gidiyor ve fabrikalarımız büyüyor. Oradan Avrupa’ya ihracat yapıyoruz.
Ardından dünyadaki ekonomik gelişmeleri yorumladı:
- Dünya ekonomisi her geçen gün daha dalgalı bir hal alıyor. Dolayısıyla esneklik kazanmak gerekiyor. Çin pazarı birkaç yıl önceki gibi güçlü değil. Avrupa eskiye nazaran güçlendi. ABD pazarı kötü değil. Türkiye iyi durumda. Türkiye, bizim sektörümüzde hâlâ ilerleme kaydediyor.
BSH’nın Çerkezköy’deki iç içe geçmiş fabrikalarını en son 2014’te gezdim, yan sanayiyi geliştirme etkisini gördüm...
İç içe 6 fabrika, 2 Ar-Ge merkezi... Üstelik tek alanda dünyadaki en büyük üretim merkezi...
Kısacası Türkiye, BSH gibi bir dünya devi için vazgeçilmez konumunu sürdürüyor...
TÜRKİYE'DEKİ AR-GE MERKEZİ DÜNYA İÇİN GELİŞTİRİYOR
BSH Ev Aletleri CEO’su Karsten Ottenberg’e Türkiye’deki iki Ar-Ge merkezinin grup içindeki yerini sordum, anlattı:
- Türkiye’de tüm markalarımız için Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Pişirme ve soğutma sistemleri için Ar-Ge merkezlerimiz var. Aslında çok yakın bir zamanda tüm dünya için yeni bir no-frost platformu kurduk. Bunun başında ise Çerkezköy’deki Ar-Ge ekibi bulunuyor.
BSH’nın cirosunun yüzde 4’ünü Ar-Ge’ye ayırdığını, bunun yıllık 515 milyon Euro’yu bulduğunu kaydetti:
- Türkiye’de de Ar-Ge harcamalarımız oradaki cironun yüzde 4’ü düzeyinde seyrediyor.
ÇERKEZKÖY'E YATIRIM 1 MİLYAR EURO'YU AŞTI
BSH CEO’su Karsten Ottenberg’ten Türkiye’de geleceğe dönük somut yatırım planlarını öğrenmek istedim, mevcut yatırım büyüklüklerine dikkat çekti:
- Türkiye’de şimdiye dek 1 milyar Euro’yu aşkın yatırım yaptık. Büyümeye odaklı bir şirketiz.
BUZDOLABINDAKİ EKSİKLERİ 'CEP'TEN GÖRMEK MÜMKÜN
BSH CEO’su Karsten Ottenberg, “Home Connect” (Eve bağlan) kapsamında 2 yıl önce kameralı buzdolabını geliştirdiklerini, bunun sektörde de yaygınlaştığını anımsattı:
- Mutfak alışverişi yaparken buzdolabındaki eksikleri bilmek gerekiyor. İki kamera, buzdolabının içinin görüntüsünü cep telefonunuza da aktarabiliyor.
Böylece markete buzdolabındaki eksikleri bilerek girebiliyorsunuz. Görüntüyü anlık alabiliyorsunuz.
Paylaş