Paylaş
- Böyle bir inşaatın ilk fazının 42 ayda bitmesi önemli başarıdır.
Tezini güçlendirmek için Almanya’dan örnek verdi:
- Almanya gibi bir ülkede Berlin’in yeni havalimanı 30 yıldır bitirilemiyor.
Havalimanının 76.5 milyon metrekarelik alana inşa edildiğine işaret etti:
- Böyle bir inşaatın dünyada ortalama tamamlanma süresi 15 yıldan aşağı düşmez.
15 yıl üzerinden hesap yaptı:
- Cengiz, Kalyon, Kolin, Limak ve Mapa’nın oluşturduğu konsorsiyum, ilk fazı 3.5 yılda tamamlayınca, devlet 11.5 yıl kazandı. Konsorsiyumun şirketi İGA, İstanbul Havalimanı’nı 25 yıl işletecek. Devlete yılda 884 milyon Euro kira ödeyecek. İnşaatın 11.5 yıl erken bitmesi, devlete 10.1 milyar Euro ekstra kira getirebilecek.
Arazinin zorluğunun altını çizdi:
- Sayın Cumhurbaşkanımız da törende söyledi. Burası, dünyanın en büyük havalimanlarından birini yapmak üzere İstanbul’da bulunabilecek en geniş alandı. Ancak, ciddi hafriyat işi vardı. Hafriyat, epey zaman ve emek aldı. Maliyeti de yukarı çekti.
Konsorsiyumun 5 ortaklı olduğunu anımsattı:
- Bugün aile şirketlerinde kardeşlerin, baba ile çocukların bile anlaşması zor. Cengiz, Kalyon, Kolin, Limak ve Mapa, piyasada birbirlerinin rakibi. Bu 5 şirketin anlaşıp, projeye odaklanması da işin dikkat çekici yanlarından biri.
Cengiz Holding ve İGA yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’e İstanbul Havalimanı’nda kira takviminin ne zaman işlemeye başlayacağını sordum, yanıtladı:
- Başta THY olmak üzere havayolu şirketleri seferlerini burada yapmak üzere taşınmalarını tamamlayınca kira takvimimiz işlemeye başlayacak.
İGA, İstanbul Havalimanı’nın ilk fazını 10 milyar Euro’luk yatırımla tamamladı.
Türk Hava Yolları (THY), yeni havalimanından ilk resmi uçuşlarını Ankara ve KKTC’ye yaptı.
İstanbul Havalimanı, birbirinin rakibi 5 ortağın eseri olarak da tarihe geçti.
İGA’da Mehmet Kalyoncu’dan Ebru Özdemir’e, Serdar Bacaksız’dan Uğur Cengiz’e, Murathan-Metehan Günal kardeşlere kadar 5 ortağın ikinci kuşağı da görev yapıyor.
Bu ortaklık becerisi için Mehmet Cengiz, Cemal Kalyoncu (Kalyon İnşaat), Nihat Özdemir-Sezai Bacaksız (Limak), Naci Koloğlu (Kolin İnşaat) ve Mehmet Nazif Günal (MGN-Mapa) ile ailelerini kutlamak gerek...
MOBİL ÖDEMEYİ ÇÖZELİM, ÇİNLİ TURİSTİ ÇEKELİM
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Havalimanı’nda gerçekleşen “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” resepsiyonunda Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy ile Başkanvekili Batu Aksoy, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’la Çinli turist sohbeti yaptı.
Erdal Aksoy, söze turizm sezonu değerlendirmesi ile girdi:
- Çok şükür turizm iyi gidiyor.
Yabancı turist açısından
2016-2017’de konaklama fiyatlarının çok düştüğünü anımsattım, Batu Aksoy yanıtladı:
- Bu sezon fiyatlar toparlandı.
Erdal Aksoy, Çinli turistlere dikkat çekti:
- Sayın Bakanım, Çinliler nakit para taşımıyor. Mobil ödeme yapıyor. Onların sisteminde mobil ödeme yapılabilmesi için bizde mevzuat değişikliği gerekiyor. Mevzuat uyumlu hale gelirse Çin’den turist akını yaşanır.
Ersoy, sordu:
- Çin’de hangi mobil ödeme sistemi daha yaygın?
Batu Aksoy yanıtladı:
- Alipay çok daha yaygın.
Erdal Aksoy, sürdürdü:
- Sistemin ülkemizde de devreye girebilmesi için mevzuat önerisi hazırlıyoruz.
Ersoy olumlu yaklaştı:
- Getirin. Eğer daha fazla Çinli turist çekebilecek model ise inceler, gerekeni yaparız.
FATURA KESERSEN İŞ İSTEMEYE YÜZÜM OLUR
PERPA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü’nün vefat haberini alınca PR Basın’ın kurucusu Kerim Sallancı’yı aradım, 26 yıl önceyi anımsadı:
- Gazeteciliği bırakıp PR Basın’ı kurduğumda ilk müşterim Perpa olmuştu. 26 yıldır fatura kestiğim tek kurum da Perpa’dır.
1980’li yılların başından beri tanıdığım Yümlü’nün Perpa Ticaret Merkezi’nin kurucuları arasında bulunduğunu belirtti:
- Perpa, Perşembe Pazarı’nda ticaret yapanların kooperatifinin kurduğu bir Ticaret Merkezi.
Ardından ekledi:
- Son 10 yıldır Mithat Abi’ye, “Size artık fatura kesmeme gerek yok. Çok fazla iş yapmıyoruz. İstediğinde ücretsiz de emrinizdeyim” diyordum. Her seferinde, “Fatura kesersen senden iş istemeye yüzüm olur” yanıtı veriyordu.
İş hayatına İstanbul Karaköy Perşembe Pazarı’nda 15 metrekarelik bir dükkan ile giren Yümlü, İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanvekilliği görevlerinde de bulundu.
Mithat Abi’ye Allah’tan rahmet diliyorum...
Paylaş