Müzayedede online dönem

Salgınla birlikte, Türkiye’de resme sahip olma veya el değiştirmesinde önemli yollardan biri olan müzayedeler de internet üzerinden yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Salgın öncesinde de internet üzerinden müzayede düzenleyen bazı şirketler bu sürece hazırlıklı yakalandı. Bu şirketler kendilerinin hazırladığı yazılım üzerinden belirli aralıklarla müzayede yapıyor.
Ancak internette kendi yazılımı olmayan şirketlere bu imkânı tanıyan bir uygulama da var. İsmi, Müzayede APP. “Online Müzayede Uygulaması” diyebiliriz. Müzayede APP’e girdiğinizde bu sezonun ilk yazısında dile getirdiğim, “Herhalde dünyada Türkiye’den başka hiç bir ülkede bu kadar online müzayede yoktur” görüşüme destek vereceksinizdir. Bu uygulamada, aklınıza gelebilecek her çeşit objeyle ilgili müzayedeye rastlayabilirsiniz. Elbette resim müzayedelerine de bu uygulamadan ulaşabiliyorsunuz.
İnternet müzayedeciliğinde İstanbul’un ağır bastığını söyleyebiliriz. Ankara’dan da iki şirket öne çıkıyor. Ankara Antikacılık ve RC Art Gallery. Ankara Antikacılık kendi adıyla, RC Art da “Sessiz Müzayede” adı altında değişik müzayedeler düzenliyor. Her iki şirket zaten salgın öncesinde salon müzayedesi yapıyordu. Dolayısıyla ikisi de Ankaralı sanatseverlerin yakından bildiği şirketler.

Müzayedede online dönem

“Müzayede APP nedir? Nasıl bir uygulamadır?” diye ben de internette araştırırken, karşıma Müzayede APP’in yöneticilerinden Kubilay Demir’in geçen temmuz ayında Ankara Life Dergisi’ne verdiği röportaj çıktı. Hem Ankara Life Dergisi’nin, hem de Kubilay Demir’in iznini alarak bu röportajı özetleyerek sizlere sunuyorum:
“Eskiden müzayede evlerinin yalnızca sınırlı sayıda koleksiyoncu ve sanatsevere gönderdiği katalogların yerini, isteyen, ilgilenen herkesin rahatlıkla her yerden ulaşabildiği çevirim içi kataloglar aldı. Bunun da en büyük getirilerinden biri, daha fazla katılımcı ve müzayede öncesi verilen peylerin anlık takibi sayesinde lotların gerçek değerini bulmasıydı. Bu özelliği ile Müzayede APP, büyük ilgi gördü. Çünkü önceden, salon müzayedesine katılamayıp ön pey veren bir koleksiyoncu, peyinin geçilip geçilmediğini bilmiyordu. Şimdi ise anlık bildirimler sayesinde bu mağduriyet ortadan kalktı.(...) Burada Müzayede APP’in işlevi ise müzayede evleri ile koleksiyonerler arasında sadece bir köprü görevi görmek. Sunulan lotlara değer biçmek ve lotların niteliğini tanımlamak bizim tarafımızdan değil, şüphesiz alanında uzman müzayede evleri tarafından yapılmakta. Biz ise müzayede öncesi ve sonrasındaki süreçte, müzayede evi ve koleksiyoner arasındaki bu ilişkiyi hızlı ve eksiksiz şekilde sağlayarak bir müzayede sürecini en sağlıklı biçimde tamamlanmasını yönetmekteyiz. Bu hizmet, koleksiyoncular için tamamen ücretsizken müzayede evleri için küçük bir meblağ karşılığında sunulmakta. Çünkü en büyük arzumuz, ilgilenen herkesin kolaylıkla bir müzayedeye katılabilmesiyle sektörün büyümesine katkı sağlayabilmek. Ancak burada güvenilir bulunmayan kuruluşların sistemde barınmasını engellemek hem bizim, hem de koleksiyonerlerin güvenliği için büyük önem arz etmekte.(...) Türkiye’de çalışmalarımız henüz bitmedi. Hedefimiz, bu yapıyı, ülkemizde gelebileceği en üst seviyeye ulaştırmak. Dünyada bizim sistemimize birebir benzeyen bir alt yapı yok. Benzerleri ise bu tarz bir hizmet için müzayede evlerinden büyük ücretler talep etmekte. Bizim farkımız ise müzayede evine bu hizmeti satmak yerine kiralayarak bütçenin düşük tutulmasını sağlamak ve müzayede evinin çevrimiçi mecraya minimum yatırım ve riskle entegre olmasını kolaylaştırmak. Önümüzdeki yıl Müzayede APP’in yurt dışında da hizmet verebileceğini düşünüyoruz. Pandemi nedeniyle bu dönemde salon müzayedeleri yapılamadı. Ancak bu süreçte Müzayede APP, doğru zamanda doğru yerde kaldı diyebiliriz. Çünkü müzayedeler bu dönemde uygulama sayesinde canlı olarak sürebildi. Hatta sitelerdeki çift dil desteğimiz ile yurt dışından uygulamayı kullanan koleksiyoncular ve sanatseverler de müzayedelere aktif bir şekilde katılma fırsatı buldu.”
Pandemi döneminde sanat konusuna önümüzdeki hafta da devam edeceğiz.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Galerilerin açık oldukları saatler salgın nedeniyle değişiklik içerebiliyor. Bu nedenle önceden telefon edip, bilgi almakta fayda var. Açık olan galerilerin çoğunda karma sergiler var. Bazı galerilerde ise sergiler başladı: Lütfü Günay-Ülkü Günay-18 Kasım’a kadar (Nurol Sanat/Kavaklıdere), Mustafa Ayaz-31 Aralık’a kadar (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Esat Tekand-23 Kasım’a kadar (Siyah-Beyaz/Şili Meydanı), Ahmet Yeşil-Hasan Basri- 13 Kasım’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Orkide Akkoç-8 Kasım’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Orhan Gürel-7 Kasım’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi).

Yazarın Tüm Yazıları