Paylaş
Gün içerisinde basit tekrarlı birkaç öksürük ciddiye alınmayacak vücut reaksiyonu olarak kabul edilse de; sık, inatçı, kuru, hırıltılı, balgamlı hatta kanamalı öksürükler, dostunuzun ciddi bir sağlık sorunu olduğuna işaret edebilir. Aslında çoğunlukla bir semptom olan öksürüğün sebeplerine göz atalım...
*Mekanik Tıkanmalar:
Özellikle kemik parçası, balık kılçığı, çim ya da buna benzer yabancı cisimlerin yutulması ve yutak bölgesinin arka kısmının tıkanması sonucu vücudun refleksi olan öksürükle karşılaşmak olasıdır. Ayrıca hızlı yemek yiyen ve su içen köpeklerde solunum yoluna kaçan partiküller öksürüğü tetikleyerek kusma ve kanamaya yol açabilir.
*Irk Yatkınlığı Patolojileri:
Özellikle küçük ırklara spesifik olan soluk borusu daralması ya da çökmesi olgularıyla basık suratlı ırklarda görülen yumuşak damak sarkması inatçı öksürüklere sebep olabilir.
GECE ÖKSÜRÜĞÜNE DİKKAT
*Kalp Hastalıkları:
Çoğunlukla yaşlı köpeklerde zaman zaman da genç köpeklerde görülebilen kalp yetmezliği olgularında özellikle gece artan öksürüklerle karşılaşılabilinir.
*Alerjik Reaksiyonlar:
Çim, polen, toz ve ev akarlarına duyarlı yapıda olan köpeklerde çoğunlukla dönemsel olmakla beraber inatçı, kısa ve sık tekrarlanan öksürükler görülebilir.
ENFEKTE EDEBİLİYOR
*Bakteriyel Kökenli Enfeksiyonlar:
Çoğunlukla mikro organizmaların sebep olduğu farenjit, larenjit gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla bazen akciğer ve bronşları da enfekte eden alt solunum yolu hastalıklarında yoğun öksürük, balgam ve kusma gözlemlenebilir.
*Viral Kökenli Hastalıklar:
Viral etkenlerin sebep olduğu ve inatçı öksürüğe sahip olan hastalıklar son derece bulaşıcı olup köpekten köpeğe damlacık enfeksiyonu ve aeresol yolla çabucak bulaşabilir. Viral kökenli öksürükler genellikle tedaviye geç yanıt verir.
*Mantar Enfeksiyonları:
Akciğerlerde tutulum sağlayan bazı mantar türlerinin neden olduğu enfeksiyonlar yoğun öksürüğe neden olabilir ve genellikle mantar enfeksiyonlarının sebep olduğu bu hastalıkların teşhisi oldukça güçtür.
PARAZİTLER YAPIŞABİLİR
*Toksik Ajanların Solunması:
Zehirli gaz ve asitlerin buhar formlarının solunması ya da tutulmasının sonucunda oluşan kostik etki yoğun ve kanamalı öksürüklere neden olabilir.
*Paraziter Enfeksiyonlar:
Özellikle göl, dere gibi su birikintilerinden su içilmesiyle sülük ve benzeri parazitlerin yutak bölgesine yapışması sonucu şiddetli ve yoğun kanamalı öksürüklerle karakterize semptomlarla karşılaşılabilinir.
Eğer köpeğinizde sık tekrarlanan inatçı öksürükler varsa bunun ciddi bir problemi işaret edebileceğini unutmayarak ivedi bir şekilde veteriner hekiminizle irtibata geçmelisiniz.
Paylaş