Sinem Vural

Samimi bir albüm Haşlayın Beni

6 Ocak 2022
Bilirsiniz, dönem dönem türkülere saran isimler olur. Ünlü ozanlara ışık tutarak “Unutmayalım dostlar” derler. Şimdi size bahsedeceğim albümde ise bu tavırdan eser yok.

Duman grubu deyince akla ilk Kaan Tangöze; Kaan Tangöze denince de bu ara akıllara türküler geliyor. Kafanızda canlandırdığınız türkücülerden tek farkı, eline gitar alarak tişört-eşofmanla seslendirdiğini hayal edebilmeniz...

Kaan Tangöze, 2015 yılında çıkardığı 12 şarkılık akustik albümüyle hoşlandığı sound’u biraz tattırmıştı. “Gölge Etme” adını taşıyan o ilk solo albümünde Özdemir Asaf, Karacaoğlan sözleri de şarkı olmuştu. Âşık Mahzuni Şerif’in “Tersname”si de albümde yer alan şarkılar arasındaydı.

Aslında “Tersname”, yeni albümün habercisiymiş, şimdi anladık. Hatta albümde bulunan anonim türkü “Allı Turnam” da.

“Haşlayın Beni” adını taşıyan bu yeni solo albüm, yarın çıkacak.

Tangöze’nin İstanbul’daki stüdyosunda kaydedilen 10 şarkılık albümde vokal, akustik gitar ve aranjeler sanatçının kendisine ait.

Bir önceki albümde kullanmayı pek sevdiği mızıka, bu albümde dinlenmeye çekiliyor.

Temiz gitar tonları, ortam sesi ve yalın bir vokal ile dikkat çeken akustik albümde; çalışmaya adını veren “Haşlayın Beni” ile birlikte “Çeşmi Siyahım”, “Divane Ettim Aklımı”, “Boşu Boşuna”, “Gizli Gizli”, “Gül Yüzlü Cananım”, “Mervanın Dölü”, “Doktor”, “Sofu Baba” ve “Yaralandım Yaralıyım” türküleri yer alıyor. Bütün türküler yılların tanıdık bir dostu gibi.

Bir o kadar da yeni bir soluk kazanmış gibi...

Yazının Devamını Oku

2021 Z RAPORU

30 Aralık 2021
Yeni isimler, yeni şarkılar, yeni albümlerle 2021’in de tozunu alıp yeni bir yıla geçmeye hazırlanıyoruz.

Bu yılki üretimcilerden bahsederek açmak istiyorum yılın raporunu. Zeynep Bastık, Arem Özgüç&Arman Aydın, Dilan Balkay, Çağrı Sertel, Evrencan Gündüz, Korhan Futacı ve Brek en çok üreten isimler arasında akla ilk gelenlerdi. Özellikle solo ve ekip içindeki performanslarıyla Dilan Balkay, Korhan Futacı ve Çağrı Sertel adına sıklıkla rastlamak normalleşti. 

Berkay Altunyay ve Egemen Akkol bu yılın dikkate alınması gereken isimlerinden oldu. Alternatif pop deyince Levent Özer, solo kariyerini iyiden iyiye başlattı. Nova Norda, Ekin Beril ve Sedef Sebüktekin gibi isimlerden albüm beklerken yine single’larıyla bizi şenlendirdiler. Mela Bedel ve Seda Erciyes de bu yıl çiçek açanlardandı. Nemf’in “Koza”, Nada’nın “İki Örümcek”, Melike Şahin’in “Merhem” albümleri, Emir Taha’nın “Hoppa Pt. 2” EP’si elimin en çok gittikleriydi. Yasemin Mori’nin de sessizce yayınladığı şarkılar daha fazlasını istememe neden olsa da yılı da böyle kapatmış olduk.

Son dakika gelen single’lar

Madrigal’den “Neogazino” albümü, Dolu Kadehi Ters Tut’tan “DKTT”, Adamlar’dan ise “Harekete kimse mâni olamaz.” isimli bir EP geldi. Onları takip eden Yüzyüzeyken Konuşuruz sol kulvardan yayınlanan iki single’larıyla “Buradayız” dedi. Jakuzi de aynı hamleyi “Açık Bir Yara” EP’si ile gerçekleştirdi. Yıl biterken gruplar cephesinden Mor ve Ötesi’nden yeni albüm öncesi “Forsa” ve “Dünyaya Bedel” single’ları yetişti. Yeri gelmişken yeni yılda çıkacak Athena albümünden ise henüz bir ses seda yok.

Batu Şallıel’in “The Way”, Barış Demirel’in “Mutluluklar” ve Alp Ersönmez’in “Cereyanlı A-B” isimli iki EP’si en çok dinlediklerim arasındaydı. Çağrı Sertel’in “Burada Buysa Budur” ve “Kuytu” isimli iki albümü de güzel işlerden oldu. Büşra Kayıkçı’nın “Madde 42” isimli single’ı yine bu alanda öne çıkan işlerdendi. Congulus, Geeva Flava, Cava Grande ve Light Motiv de bu yıl şiddetle önerebileceğim diğer isimler.

Yabancı dilde müzik yapan Selin’den single, Sırma’dan ise bu yıl Türkçe bir albüm geldi. Kendine anlatım dili olarak İngilizce’yi seçen Beste Sue, Deniz Bayoğlu, Öykü Önal, Tendertwin ve Beliz önümüzdeki dönemde adını daha çok duymamız gerekenlerden oldu.

Ezhel’in single’ları “Sakatat” ve “Mayrig” ile DJ Sivo’nun “Griot”, Tepki’nin “Şehir Efsanesi”, BEGE’nin “Begefendi”, Lil Zey’in “Kara Tiyatro”, Da Poet’in “Kendini Bul” ve Şanışer’in “Umut” albümleri ara ara dönüp dinlediğim işlerdendi. Kamufle’nin Lara Di Lara ile yaptığı “Denge” albümünde yer alan “Hissizleşmiş” şarkısı Avrupai duruşuyla kendine çeken işlerden oldu.

Yabancılarda öne çıkanlar

Yazının Devamını Oku

2021’de en çok kimler dinlendi

23 Aralık 2021
Farklı zamanlarda, müzik dinleme platformları zirvedeki isimleri açıkladı. Spotify, AppleMusic, TikTok ve YouTube’da en çok dinlenen isimler, Türkiye’nin müzik zevki hakkında çok şey söylüyor.

Rap Ezhel, Uzi, Sefo, Cakal, Bege, Gazapizm, Reckol, Contra, Batuflex, Lil Zey, Lvbel 5 ve Murda ipi göğüsleyen isimler arasında.
Pop Sezen Aksu zirveyi kimselere bırakmazken onu Zeynep Bastık ve Sertab Erener izledi. Edis de single’larıyla havamızı değiştirdi. Hadise’nin “Hay Hay”ı ise gözden kaçmadı. Yalın, Ziynet Sali, Derya Uluğ, Oğuzhan Koç, Hande Ünsal, Demet Akalın, Simge, Sura İskenderli takip edilen isimler arasında. Arem Özgüç ve Arman Aydın’ın popun isimleriyle işbirlikleri oldukça dikkat çekti. Reynmen ve Enes Batur’la öne çıkarken Kerimcan Durmaz’ı da bu kategoriye almadan olmaz.
Rock/Indie Duman en çok dinlenenlerde yukarılarılardaydı. Onu Yüzyüzeyken Konuşuruz, Adamlar, Dolu Kadehi Ters Tut, Evdeki Saat, Kendimden Hallice, İkilem, İkiye On Kala, Perdenin Ardındakiler ve Madrigal takip etti.
Alternatif Emir Can İğrek’in bu yıl sol kulvardan hızla ilerlediğini söylemek mümkün. Mabel Matiz, Melike Şahin, Sena Şener, Cem Adrian, Kaan Boşnak ve Barış Diri öne çıkan diğer isimler oldu.
Pop-arabesk ve diğerleri
Bilal Sonses, Tuğçe Kandemir, Sibel Can, Ebru Yaşar, Kurtuluş Kuş&Burak Bulut, Derya Bedavacı bu bölümde dikkat çekiyor.
Özetle yeni isimleri keşfetmek Türk dinleyicisine zor gelmiş gibi... Sadece rap kategorisinde yeni isimleri kucakladıkları aşikâr.

Yazının Devamını Oku

Bu yıl bizleri neler bekliyor

16 Aralık 2021
Yılı bitirmeye iki hafta kala 2022 öngörüleri ortaya çıkmaya başladı. Fütüristlere göre bizi bu yıl muhtemelen neler mi bekliyor?

◊ Konser endüstrisi tüm gücüyle geri dönecek.
Bu hem beklenilen hem de arzu edilen bir durumdu. Dünyada ve yurtta açıklanan konserlerden bunu anlamak güç değil.
◊ Dijital dünyada kullanıcılar için bir şeyler değişecek peki ya sanatçılar için?
Dünya genelinde dijital müzik dinleme platformlarının yeni yılda üyelik ücretlerini yüzde 20’ye kadar arttırması bekleniyor.
Ancak sanatçı bazlı telif ücreti isyanları pek bu zamdan etkilenmeyecek gibi görünüyor. Zam gelse bile tıklama karşılığı alınan telif, bu yıl da kimseyi tatmin etmeyeceği şimdiden çok açık.
◊ CD’leri atmayın, geri dönüyorlar.
Üzerinde en çok hemfikir olunan görüş bu gibi gözüküyor. Artan plak basım fiyatları, ham madde eksikliği derken plakların yerini bu yıl CD’ler alabilir. Dinler misiniz bilmem ama retro havalardan etkilenmeniz olası. Havalı CD çalarlarınızı geri çıkarmaya hazır olun. Buralar değerlenecek.

Yazının Devamını Oku

Cover’lara şans vermek

9 Aralık 2021
Geçen hafta birçok sanatçı, birbiri ardına cover şarkılar çıkardı.

Sıla, Duman’a ait “Rüyanda Görsen İnanma”yı, Feride Hilal Akın, Özlem Tekin’in ”Aşk Her Şeyi Affeder mi?”yi, Cem Pilevneli, Ferdi Özbeğen’in “Gündüzüm Seninle”yi, Bengü, Sezen Aksu’nun “Alaturka”sını, Dicle Olcay, Emel Müftüoğlu’ndan “Gönülden Gönüle”yi, Canozan ile Melis Yelman, Barış Manço’dan “Alla Beni Pulla Beni”yi ve Fatma Turgut, Sezen Aksu’dan “Hata”yı yeniden seslendirdi. Bu coverlar “Nedir bu eski şarkılara yağan nur?” diye düşündürdü...
Bir şarkının yeniden yorumlanmasını hemen kabul edebilen biri değilim. “Eski kafalı” diyebilirsiniz ancak kafam o şarkının hep orijinaline gidiyor.
Kıyaslamaya başlıyorum. Üstüne ne eklediğini merak ediyorum. Şarkının ilk yorumcusunun kitlelere sevdirdiği bu eseri, yeni bir sesle yeniden dinlemek hiç de kolay olmayabiliyor.
Cover şarkıların iyi ve kötü yanı da tam bu kısım. Ya seversiniz ya da nefret edersiniz. Bazıları orijinalinden daha popüler olur, bazılarıysa esas hayranlar tarafından görmezden gelinir. Kimi yorumcular kendine has üslubuyla şarkıyı sahiplenmekle kalmaz, ilk onun seslendirdiği de sanılır.
Yurt dışındaki cover projeler, bazı plak şirketleri tarafından özellikle teşvik ediliyor. Çünkü yayın hakkı şirketin üzerinde olduğundan onlara daha fazla para kazandırıyor.
Sonuçta telif açısından her şarkı, sahibine para getiriyor. Geçtiğimiz hafta ülkemizde yayınlanan cover projeleri bu kategoride değerlendiremeyeceğimiz aşikâr.
O zaman en yakın şıkka gidiyoruz: “Yeni dinleyicilerle yakınlık kurmak.”

Yazının Devamını Oku

2022 konserleri için geri sayım

2 Aralık 2021
Arctic Monkeys’in İstanbul’da iki gün üst üste konser vereceğini duyurmasının ardından gözler 2022 yılının diğer performanslarına çevrildi. Eskisi gibi dünyaca ünlü isimler ülkemizde konser verebilecek miydi?


Geçtiğimiz haftalarda “PSM Loves Summer” kapsamında iki grubun İstanbul konseri açıklandı: Arctic Monkeys ve DIIV.
Metronomy de turne tarihlerini hayranlarıyla paylaşınca Zorlu PSM’de sahne alacağını öğrendik.
Müzikseverler bu güzel haberlerle İstanbul canlı müzik sahnesine dair umutlandı. Bu grupların seveni de sevmeyeni de var ama günlerce sosyal medyada konuşuldular ve bilet fiyatları tartışıldı.
9-10 Ağustos’ta gerçekleşecek Arctic Monkeys konserlerinin erken dönem biletleri rekor denilebilecek bir sürede tükendi.
Genelde konser gününe kadar bilet almaktan imtina eden müzikseverler, ilk 15 dakikada konseri kapalı gişe yaptı.
“PSM Loves Summer” etkinlikleri kapsamında Metronomy 20 Nisan’da, DIIV ise 16 Haziran’da ülkeye ayak basacak. Serinin sürprizlerinden biri de Placebo oldu. Grup, 18 Temmuz günü 2022’de çıkaracakları “Never Let Me Go” albüm turnesi kapsamında Zorlu PSM sahnesinde olacak.

Yazının Devamını Oku

Özlenen anlar

25 Kasım 2021
Belçikalı indie rock grubu Balthazar geçen hafta sonu “+1 Katkılarıyla: Gezgin Salon” kapsamında Volkswagen Arena sahnesindeydi. Özlediğimiz anları hatırlatan konserden bahsetmek istedim...

Balthazar, dijital kayıtlara göre dünyada en çok dinlendiği şehir İstanbul’a yeni albümleri “Sand” turnesi kapsamında geldi.
Konser öncesi grubun ana isimleri Jinte Deprez ve Maarten Devoldere’ın yer aldığı özel bir basın buluşması düzenlendi. Grup, aynı gün Taksim’in sokaklarında gezdiklerinden bahsetti.
Konser günüyse sanki pandemi yaşanmamış ve yıl 2011’miş gibi bir his vardı.
Yabancı grupların haftanın birçok günü İstanbul sahnelerinde yer aldıkları o eski günler dönmüş gibiydi.
Oturmalı düzendeki konserin alanına girerken, arenanın dolup dolmayacağından emin değildim. Çünkü artık konser biletlerinin ücretini karşılamak pek kolay değil.
Grup öncesi Dilan Balkay, sahne aldı. Balkay’ın performasının ortalarına doğru, konser alanı tamamen doldu.
Saat 21.30’da Balthazar sahne alınca da büyük bir coşku yaşandı.

Yazının Devamını Oku

Sosyal medyanın sesi gür çıkacak

18 Kasım 2021
MusicBusinessWorldwide’da yayınlanan habere göre önemli global pazarlama şirketlerinden biri “Sosyal medyanın sesi gün geçtikçe daha da artacak” diyordu.

Yani geleneksel yöntemlerin dışına çıkmanın artık mecburi olduğunu bize gösteriyordu.
Universal ve Warner gibi şirketlerin pazarlama planlarını yapan We Generate’in kurucu ortağı Luka Zak’ın açıklamasına göre; TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts gibi platformlarda müziğinizle yer almanız artık elzem.
Görüntülenme sayı milyarlarla ölçülmeye başlandı.
Dataların üzerine yatırım da rekabet de arttı.
Zak’a göre birçok büyük firmanın yabancısı olmadığı bu dijital sahada vites artırıldı, yatırımlar ve pazarlama stratejileri buraya kaydı.
Geçtiğimiz aylarda müzik ve oyun entegrasyonu için birçok büyük firmanın yeni departmanlar kurduğunun haberini vermiştim.
Hatta pandemi süresince artan online ve hibrit konserlerin bu alanda teknolojik gelişmeyi de körüklediğini, yeni bir deneyim hissi yaratmanın önemine odaklandıklarını da belirtmiştim.

Yazının Devamını Oku