Paylaş
Mardin, Hatay, Suriye, Filistin ve Kıbrıs Adası’nı içeren bölge, zeytinin anavatanı olarak kabul edilir. Dünyadaki 900 milyon zeytin ağacından yüzde 98’i uygarlığın merkezi Akdeniz çanağında bulunur. Türkiye ise sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya, Yunanistan, Suriye ve Tunus’la birlikte hatırı sayılır bir yere sahiptir.
Son 5 yılın ortalamasında 170 milyon zeytin ağacı bulunan Türkiye’de 400 bin ton sofralık zeytin, 172 bin ton zeytinyağı elde edildi. Zeytin üreticisi aile sayısı ise 320 bin civarında. Aydın, İzmir, Muğla, Balıkesir, Bursa, Manisa, Çanakkale, Gaziantep, Mersin bu üretimde en yüksek paya sahip olan iller.
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin ilaçlarından biri olan zeytin ve zeytinyağına ilginin giderek artması yurt içi ve yurt dışı talebin artmasında da önemli bir rol oynuyor. Dünyada zeytin tüketimi son beş sezonda yüzde 3 artarken Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 11 arttı. Ancak Türkiye hala kişi başı yıllık 2 litre ile zeytinyağı tüketimiyle çok gerilerde. Bu oran Yunanistan’da 24 litre, İspanya ve İtalya’da 14 litre, Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye’de ise 8 litre civarında...
YENİ ÜRETİCİLERE TEBRİK
Bu hafta başlayacak olan 7’nci Zeytin, Zeytinyağı, Teknoloji Fuarı ‘Olivetech 2017 - Gurme İzmir’ fuarı öncesi bu bilgileri paylaşmak istedim. Zeytinin anavatanı ve üretimde dünyada ilk beş arasında yer alan Türkiye’de zeytin ve zeytinyağına olan ilgi hala çok yetersiz. Bunun yanında tüketim arzulanan seviyenin çok altında olsa da butik zeytinyağı üretiminde çok önemli adımlar atıldığını özellikle Hürriyet EGE’de Adnan Kaya’nın kaleminden yakından izliyoruz. Yeni kuşak zeytin üreticilerinin, bilimsel üretim çalışmalarıyla binlerce yıldır insanlara hayat sunan bu değerli ağaçları hak ettikleri değeri verdiklerini görmek beni özellikle memnun ediyor.
Barışın simgesi zeytin ağacını Anadolu’da yeniden baş tacı yapanların sayısının artması dileğiyle...
Paylaş