Haydi gençler siyasete

Haberin Devamı

Başkan Aziz Kocaoğlu, kendisini ziyarete gelen genç işadamlarının derneği EGİAD’ın üyelerine siyasete girmeleri çağrısında bulunmuş. Bence çok önemli bir çağrı. Siyasette ve siyasetçilerde kalitenin artması ülke yönetiminin de kalitenin artmasını beraberinde getirir.
Ülkeyi yönetenleri, muhalefetteki siyasi partilerin yöneticilerini eleştirmek kolay. Zor olan, onların yerinde olmak. O nedenle gençler, Kocaoğlu’nun çağrısına cevap verip ülke yönetiminde görev almaya talip olmalılar. Eğer kendilerinden önceki kuşakların hatasına düşüp siyasetle uğraşmayı küçümserlerse yarın o beğenmedikleri insanların başlarına geçip hayatlarını, yaşam tarzlarını etkileyecek kararlar verdikleri zaman söyleyecekleri bir şey kalmaz.
Tabii buna karşılık siyasi partilerin de şeffaf ve gençlerin önünü açacak bir yapıda olmaları gerekir. Çeşitli ayak oyunlarıyla daha başlangıçta gençlerin şevki kırıldıkça partiler büyük bir enerji kaybına uğruyor ama bunun farkına varamıyorlar. Ne zaman ki sandık başında hezimetler yaşanmaya başlanıyor o zaman gençlerin değeri anlaşılıyor. Ama o zaman da iş işten geçmiş oluyor. Yakın tarihte örnekleri bolca mevcut.

Haberin Devamı

Haydi gençler siyasete

En kötüsü bitti

GÜZEL haber Avrupa’dan geldi. Avrupalı liderler ekonomik krizde en kötü günlerin geride kaldığını açıkladı. Alman Maliye Bakanı borç krizinin aşıldığını, artık finansal yapıyı sağlamlaştırıp ekonomiyi büyüterek işsizliği azaltacak politikalara yoğunlaşacaklarını söyledi.
Alman Bakan, dağıldı dağılacak denen Avrupa Para Birliği için en kötü günlerin geride kaldığını açıkladığı sırada İzmir’de de ihracat rakamları açıklanıyordu. Buna göre 2012 yılında en fazla ihracat yine Almanya’ya yapılmıştı. Ege’den geçen yıl 223 ülkeye 17 milyar 457 milyon dolarlık ihracat yapılmış. Bunun yarısı, 8.5 milyar dolarlık bölümü İzmirli firmaların ihracatı. Hemen ardından Manisa’nın ihracatı ise 4.3 milyar dolar.
İzmir şirketleri nereden buldularsa haritada yerini gösteremeyeceğimiz, adını bile duymadığımız Anguiulla ve Benin gibi ülkelere kadar ihracat yapmış ama aslan payı hep etle kemik gibi birleştiğimiz Avrupa’da. Çok zor bir yıl olmasına ve 2011’e göre yüzde 5 gerilemesine rağmen Almanya 2 milyar dolarla Ege’nin yurtdışına yaptığı satışlarda birinci sırada. İkinci sırada ise 1.7 milyar dolarla İngiltere geliyor.
Bu verilere bakınca Avrupa’da işlerin düzelmeye başlamasının Ege ve İzmirliler için ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor. İhracat demek fabrikaların çalışması, işsizliğin azalması demek. İhracat demek sağlam döviz demek. İhracatla gelen döviz faize, borsaya gelip ilk fırsatta kaçmaya hazır sıcak para değildir. Kaynağı üretimdir, sıcak para gibi zor günlerde kaçmaz, anavatanı burasıdır.
Avrupa’da, Kıbrıs Rum Kesimi’nin de canını yakacak önlemlerin ardından 2013 yılının sonuna doÄŸru krizden çıkışın baÅŸlayacağı tahmin ediliyor. Bundan birkaç ay önce Avrupa’ya büyük miktarlarda ihracat yapan Ä°zmirli iÅŸadamları yılbaşından sonrası için önlerini göremediklerini söylüyorlardı.Â
Belirsizlikten daha kötüsü yoktur. En kötüsü geride kaldığına göre yeni duruma erken hazırlanmakta yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları