Paylaş
Başarı hikayeleri yeni ufuklar açıp örnek oldukları için her zaman ilgi çeker. Manisa Organize Sanayi’nin ikinci en fazla personel çalıştıran sanayi grubu Teleset de bunlardan biri. İcra kurulu üyesi ve şirket ortağı Murat Çam’dan, Teleset’in 5 kişiden 2 bin 500 kişiye, cirolarının ise 1 milyon dolardan 120 milyon dolara çıktığı sözlerini duyunca, “İşte güzel bir başarı hikayesi” diyerek, ilk fırsatta hikayenin tamamını dinledim.
Teleset, eski Salihli Ticaret Odası Başkanı merhum Talat Zurnacı ile Murat Çam’ın kapısına kilit vurulmak üzere iken ortak olup hayata döndürdükleri bir şirket. Bugün ise sektörlerinde Avrupa’da ilk üç içine girip, Türkiye’de pazar lideri olmuşlar. Şirketin cirosu 17 yılda 120 kat artarak 1 milyon dolardan 120 milyon dolara, fabrika sayısı 1’den 7’ye, kapalı kullanım alanı ise 44 bin metrekareye kadar ulaşmış.
Yaşamın vazgeçilmez ürünleri televizyon, buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinelerinin iç organlarını üreten bir kuruluş Teleset... Dışarıdan sadece düğmelerini görüyoruz ama bir otomatik çamaşır makinesinde yaklaşık 26 metre kablo var. Teleset’in yaptığı iş ise beyinle motor arasında iletişimi sağlayarak makineyi akıllı hale getiren, enerji aktararak güç kazandıran onlarca çeşit kabloyu yapacakları işlere göre gruplandırarak montaja hazır hale getirmek.
Aynı üretim organizasyonu televizyonun iç organları olan kablolar için de geçerli, buzdolabı ve bulaşık makinesi için de... Zaten Teleset tesislerinde bir fabrikadan diğerine geçerken bir bölümde kablolar, diğerinde televizyonun camının takıldığı metal aksam, bir başka bölümde buzdolaplarının arkasındaki gaz boruları, bir diğerinde elektronik devrelerin takıldığı metal aksam ya da buzdolabı lambasının yapıldığı hat, hemen yanındaki fabrikada beyaz ve kahverengi eşyaların taşındığı ambalajların üretimini görünce harcanan emek ve organizasyonun büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor.
1+1=11
Murat Çam, şirketin kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor: Teleset, 1985’te o günün teknolojisi tüplü televizyonlara bobin üretmek üzere Kemal Aşçı ve Rıdvan Aydın tarafından kurulmuş. Vestel’in 1984’te Manisa’da fabrika kurmasından sonra Teleset de 1994’te Manisa’da fabrika kurmuş. Ancak fabrika burada patronlar İstanbul’da olunca işler istedikleri gibi yürümemiş ve şirketin kapatılmasına karar verilmiş.
O sırada ben, İtalyan buzdolabı fabrikası Indesit’te, Talat Zurnacı ise Vestel Elektronik’te profesyonel yönetici olarak çalışıyorduk. Bugün burada yaptığımız ürünlerin hepsi ya İtalya’dan ya da Almanya’dan ithal ediliyordu. Biz bu ürünlerin Türkiye’de hem çok daha ucuz, hem de kaliteli üretilebileceğini görüyorduk. Birçok işadamına bu malzemeleri Türkiye’de üretmelerini söyledik ama kimse dinlemedi.
Teleset’in kapatılma kararı alınınca Talat Bey’le birlikte Kemal Aşçı’yla görüştük. Sermayemiz kısıtlıydı ama Talat’ın İsviçre’den iş arkadaşı ve Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen Philippe Graf’ı da alarak, Kemal Bey’e, “Kapatma, biz ortak olalım. Hepimizde büyük bilgi birikimi var. Ortak olursak 1+1= 2 değil, 1+1=11 olur” dedik. Kabul etti ve 17 yılda Arçelik, Bosch, Siemens, Vestel, Indesit gibi tüm prestijli markaların öncelikli tercihi olduk.
Damat, gelin, çocuk yönetimde yok
Murat Çam, başarılarının en önemli sırlarından birini uluslararası şirketlerdeki yöneticilik deneyimlerinden kazandıkları vizyonla pazarın geleceğini görmek olarak tarif ediyor. Bugüne kadar 40 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Çam, “Kriz dönemlerinde büyüdük çünkü o zaman yatırım malları yatırım maliyetleri çok düşüyor” diyor.
Çalışanlara 40 saat yerine 60 saat eğitim, sıfır iş kazası gibi önlemler ise verimliliğin artmasında önemli rol oynamış. Üretimdeki her gelişmeyi bilgisayarda takip ederek olumsuzluklara çok hızlı müdahale edebilecek teknoloji ve kurumsallaşma başarının en önemli faktörleri arasında yer alıyor.
Paylaş