Paylaş
Meslektaşlarımın hemen hemen hepsi etkinliğe bir gece önce Fransa’da yaşanan terör saldırılarının damga vuracağına emin. Güvenlik en üst seviyede. Havalimanından oteller bölgesine hatta etkinliğin yapıldığı otele varana kadar kilometreler boyunca tel örgülerin arasından ilerliyoruz. Her köşe başında güvenlik görevlileri dikkat çekiyor.
Dün işin ekonomi kısmı yani B-20 toplantısı var. Türkiye’nin önde gelen iş insanlarının yanı sıra iş dünyasının yabancı konukları Titanic Otel’in konferans salonunda yerini alıyor.
B-20 Dönem Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu geride kalan bir yılın hesabını çıkarıyor. Türkiye döneminde yapılanlar, ilerleme kaydedilenler.... Gündem tüm dünyayı ilgilendiriyor ama Türkiye’nin de uzun zamandır tartıştığı bir olgu. İşin özeti büyüme.
Büyüme sağlamalıyız ki, gelirler, kalkınma artsın. Büyümeliyiz ki işler kurulabilsin, istihdam artsın, işsizlik yok olsun.
Yani tek kelimeyle ‘büyümeliyiz’.
Ülkelerin büyüme oranlarının artması içinse temel bazı ihtiyaçları yerine getirmek gerekiyor. En önemlisi uluslararası alanda ticaretin kolaylaştırılması. Bunun için ülkelerin önüme koyulan kurallar zincirini 107 ülkenin imzalaması hedeflenmiş. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın oturumda yaptığı konuşmaya göre, geride bıraktığımız yılın ilk altı ayında sadece 6 ülke imza atmış. Sonraki yarıyılda ise bu sayı 51’e çıkmış.
Peki tüm ülkeler bu anlaşmayı imzalarsa ne olacak. Bilgiler yine Sabancı’dan.
Dünyada 1 trilyon dolarlık ek gayri safi milli hasıla bekleniyor. Bu tam tamına 21 milyon kişinin iş bulması demek.
Dünya piyasalarında oynaklığın ülkelerin kaderini nasıl değiştirdiğini bizlere aktaran ise Bharti Enterprises Yönetim Kurulu Başkanı Sunil Bharti Mittal. Emtia fiyatlarındaki düşüş nedeniyle başta Nijerya olmak üzere Sahra Altı Afrika ülkelerinin zor günler geçirdiğini söylüyor. Çin’deki büyüme yavaşlamasına dikkat çekiyor ve istihdam açısından özellikle emtia piyasalarındaki dengesizliğin giderilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Hükümeti temsil eden Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve iş dünyası böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptığımız için oldukça memnun. Türkiye’nin milyonlarca dolar verse yapamayacağı tanıtımı yaptığının herkes farkında ve gururunu yaşıyor. Özetle herkes memnun ama keşke...
Keşke bir gece önce Fransa’da o zalim terör saldırısı olmasaydı. Keşke her birimizin mutluluğunun yanında o kalbimizi buran tarifsiz sızı eksik kalsaydı.
Büyüme, kalkınma, istihdam her şeyin bir çaresi var. Bunların hiç birinin insan hayatından önemli tarafı yok.
Bu yüzden yarın G-20 dünya liderler zirvesine ekonominin değil Fransa’daki terör saldırılarının damga vuracağına eminim. Dünya ekonomi için, yatırım için, kalkınma için hepsinden önemlisi insan için, insanlık için teröre çare bulmak zorunda.
Paylaş