Bir çıralı su hikayesi...

Sizi bilmem ama benim çevremde herkesin damacanasında, sürahisinde, su şişesinde çıra var. Evet evet o bildiğimiz çayda çıra yanıyor şarkısındaki, sobada yanan çıradan…

Haberin Devamı

İlk gördüğümde çok şaşırmıştım ve çıralı su içenlere “Her duyduğunuzu gerçek sanıp hiç sorgulamadan yapıyorsunuz” diye fırça attım ama “Araştırmacı gazeteci olarak sen öğren de doğrusunu söyle bize” dediler. Peki madem haberini yapayım da herkes gerçekten çıralı suyun faydalı mı yoksa sakıncalı mı olduğunu öğrensin dedim ve sevgili hocam İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ’ın kapısını çaldım.

Aytaç Karadağ, eski zamanlarda su kuyularının olduğunu ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirildiği dönemi hatırlıyor.

Bunun bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisi olduğunu, o dönemlerde büyüklerimizin çam bardaklardan su içtiklerini ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklardan pek sık bahsedilmediğini, doktorların bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ettiğini söylediğinde bende de yavaş yavaş o günlere dair görüntüler belirmeye başladı.

Haberin Devamı

Her iki dedemin de evinin önünde bu su kuyularından vardı. Ve diplerinde hocamızın bahsettiği o ağaç kütükleri görünüyordu. Bir keresinde saklambaç oynarken kuyunun içine girip kapağını kapatmıştım, her iki yanındaki taşlara ayaklarımı dayayarak uzun süre saklanmıştım da kimse beni bulamamıştı. İşte o görüntü geldi gözümün önüne…

Şimdilerde de bu eski gelenek damaca ve sürahilere çam çırası atarak suyu tüketme şeklinde popüler oldu. Özellikle Karadeniz bölgesinde…

Romatizma ağrılarına nefes darlığına, solunum yolu enfeksiyonuna, diyabete ve bunun gibi pek çok hastalığa iyi geldiğine inandıkları için suyun içine çam çırası atarak içen pek çok insan var. Bazı hastalıklara iyi geldiğine, vücudu kimyasallardan temizlediğine inanıyorlar. Pek çok haber sitesinde de ‘en iyi su arıtma cihazı’ ya da ‘Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor. İnsanlar kendi çıralı suyunu yapıyor ya da online alışveriş sitelerinden % 100 doğal ibareleri ile satılan çam çırası sularını satın alıyorlar.

Peki, çıra suyunun gerçekten sağlığa etkisi var mı? Suyu temizler mi?

Haberin Devamı

İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, çam çırası suyunun, sağlığımıza olan faydalarıyla dikkat çektiğini, özellikle son yıllarda alternatif tıpta yerini alan bu içeceğin, doğal bir şifa kaynağı olarak öne çıktığını söyledi ve çam çırasına dair önemli bilgiler verdi:

“Çam çırası, çam ağaçlarından elde edilen ve içerisinde yoğun miktarda reçine barındıran doğal bir üründür. Bu ağaçlardan elde edilen çıra, özellikle sağlık alanındaki faydaları ile bilinir. Her yudumda sağlığımıza önemli katkılar sunarak hayatımıza ferahlık ve canlılık katmayı amaçlar.”

Çam çırası suyunun sağlığa birçok faydası bulunduğunu belirten Karadağ, bu faydalar hakkında şunları söyledi.

Haberin Devamı

* İnsülin direnci, şeker hastalığı, kilo almaya yatkınlık, obezite gibi hasta gruplarında içine çam çırası konulmuş su metabolizmayı hızlandırarak aynı zamanda insülin direncini azaltır.

* Çıralı su içmek romatizmal ağrılarda hafifletici etkisiyle ağrı hissini azaltır.

* Vücudumuzu mikroorganizmalara karşı koruma için adeta bir kalkan görevi görür.

* Enfeksiyon ajanlarını öldürerek bizi potansiyel hastalıklara karşı koruyabilir.

* Aromaterapotik uçucu yağlar sayesinde ruhsal bir dinginlik yaratabilir.

* Bazı bakteri ve mantar türlerine karşı antimikrobiyal etki göstererek enfeksiyon riskini azaltır.

* Enerji verici, canlandırıcı bir his verir.

* Konsantrasyon kaybı ve hafıza kaybı yaşayan kişiler için de faydalıdır.

Haberin Devamı

* Suyumuza çam çırası atarak içtiğimiz suyun antioksidan özelliğini artırarak hücrelerimizde hasar yapan, hücre yaşlanmasını hızlandıran serbest radikalleri vücudumuzdan temizlemiş oluruz.

* Solunum yollarındaki balgamın daha rahat atılmasına fayda sağlar. Ayrıca nefes darlığında da rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri, ciltteki zararlı toksinlerin ve mikropların temizlenmesine yardımcı olabilir.

Sindirim sistemimizde biriken toksinlerin, gıda artıklarının, mikroorganizmaların temizlenmesinde de etkili olduğu bilinir.

Yazarın Tüm Yazıları