TURİZMDE oldukça iddialı olan Türkiye bir kez daha ses getirdi. Dünyada başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 42 ülkedeki ankette çevre konusunda dünyada üçüncülüğe yükseldi. Bu ödülü kazandıranların biri de Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca oldu. Ahmet Çalca ile mavi bayrak ve çevre ödülünü konuştuk.
Mavi bayrak ne anlama geliyor?
- Mavi bayrak önemli bir çevre ödülü. 2007’de Türkiye’de 235 plaj mavi bayrak almış. Bu sezon sayı 258’e çıkmış gözüküyor. Bu her anlamda Türkiye’nin çevre ve turizm alanında ne kadar mesafe aldığını kanıtlıyor. Muğla yöresinde 47 olan çevre ödülü bu sezon 60’a yükseldi. Türkiye ise belirli basamakları oldukça ileriye taşıdı. Ve çevre ödülünde yani mavi bayrakta dünyada üçüncü sırada. Bu, Türkiye’nin çevre ve sahilleri konusunda bir dünya markası olduğunu da kanıtlar.
Mavi bayrak sizin için niye bu kadar önemli?
- Çevreye duyarlı olmayan, turizmde iddialı olamaz. Biz bu çevre ödülünü almak için çok çalıştık. Yollarımızı yaptık. Denizimin temiz olmasına önem gösterdik. Ayrıca plaj temizliğine önem verdik. Personelimizi eğittik. Çevre konusunda uzman olmalarını sağladık. Dünya standartlarında anlayışa sahip olduk. Turizm Türkiye’nin önemli gelir kaynağı. Muğla yöresine kayıtlı ya da kayıtsız 3 milyon dolayında turist geliyor. Kayıtsız derken bireysel olarak Antalya ya da Pamukkale’den de geliyorlar. Akyaka gelecekte denizi ve plajı ile Muğla’nın merkezi olacaktır. Belediye olarak da bu konuda kararlıyız. Yıllar önce turizm denilince aklımıza İtalya, Fransa geliyordu. Hatta İspanya bile bizden hareketli idi. Ama artık Türkiye çok önemli hale geldi. Türkiye denilince Muğla akla geliyor. Antalya elbette yol aldı. Ne var ki Muğla betonlaşmadı ve doğasını korudu. Muğla’nın yüzde 68’i orman. Bin 124 kilometre kare sahil şeridimiz bulunuyor. Ayrıca SİT alanlarımızda var. Bütün bunları göz önünde tutarsak Muğla’dan vazgeçemeyiz. Bugün Muğla’nın turizmdeki iddiasını kimse yadsıyamaz. Biz Muğla’daki belediye başkanları olarak bu konuda oldukça heyecanlıyız.
Eğitim çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
- Özellikle belediye personelimizin eğitimine çok önem veriyoruz. Onlar Türk turizminin bir neferi olarak çalışıyor. Bu konuda oldukça mesafe aldık. Diğer belediyelerle de eşgüdümlü çalışıyoruz. Söylediğim gibi, Muğla turizmin başkenti olma yolunda. Antalya’nın bu konuda adım atacak durumu yok. Muğla betonlaşmadı ve doğal yapısını korudu. Akyaka da bunun en güzel örneğidir. Mimari yapısı ile beldemizin Türk turizminde oldukça saygın bir yere sahip.
Balıkçılık ve turizmle uğraşıyor
1973 Akçapınar doğumlu olan Çalca, Muğla Üniversitesi’nde kamu yönetimi lisans, iktisat yüksek lisansı eğitimi aldı. İngiltere’de bir yıl dil eğitimi alan Çalca, balıkçılık ve turizmle ilgileniyor.