Karavanlar bu ülkenin de hakkı

ANKARA’dan Eskişehir, İstanbul, Samsun’a uzanan karayolları üzerinde Divriği, Alacahöyük, Çorum, Hattuşaş, Safranbolu gibi yörelerimizi tanımlayan levhalar var.

Haberin Devamı

Bu, daha önceleri paylaştığım turizm değerlerimizin yollarımızı süsleyebileceği önerimin gerçekten güzel bir uygulaması. Bize yol bilgileri sunan ışıklı cihazların da bu amaçla kullanılması beldelerimizi birbirine bağlayan karayollarımızın Anadolu turizmine olan katkısını tamamlayacaktır. Karayolları üzerinde yer alan kültürel değerlerimizin gezilebilirlik imkanını artıracak, katkıda bulunacak bir başka yapılanma da uzun süredir ihmal edilen Kamping Tesisleri ve Karavanlar.
Oysa kalitesi giderek yükselen yollarımız, yol boyu tesislerimizle, birer turizm destinasyonu haline geliyorlar. BP MOCAMP’lar Türkiye’de turizmi başlatan tesisler olarak uzun süre önemli bir fonksiyona sahiptiler. Kilyos’ta Dünya Kamp Karavan Rallisi’nin yapıldığı 40 yıl öncesinden günümüze kalan, Şükrü Kızılot hocamızın gazetemizde değindiği gibi, uçaklarla kıyaslanan ÖTV’lerle bir karavana sahip olmanın zorluğudur. Oysa yollarında tekrar karavanlarla seyahat edilen bir ülkede olmak hakkımız.

Haberin Devamı

Turizm türü sayılmıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Nitelikler Yönetmeliğinde kampingler “karayolları güzergahları ve yakın çevrelerinde kent girişlerinde deniz, göl gibi doğal güzelliği olan yerlerde kurulan ve genellikle ihtiyaçların kendi imkanlarıyla karşıladığı tesisler” olarak tanımlanıyor. Ama gelin görün ki bunlar Bakanlığın internet sitesinde, turizm türlerinin sayıldığı bölümde yer almıyor.
Eğer Turizm Bakanlığı’nın değerli bürokratları bu konuyu, 2023 stratejisinde, yayla turizminin son satırındaki yerinden, dünya ölçüsünde bir noktaya taşıyacak projeleri ve teşvik önerilerini, kültürel değerlerimizin dünyadaki yerini almasında çabalarını esirgemeyen Sayın Bakana sunabilirlerse, çeşitlendirme konusunda da, farklı bir gelişim elde edebileceğimiz görüşündeyim. Karavanlarıyla seyahat edenler kamp yeri sağlandığında Alacahöyük, Hattuşa, Çorum ve Amasya’da daha çok zamana sahip olacaklar; bu örnekleri Eskişehir’den Gordion ve Frig vadisine, Ege’de ise daha çok seçenekle artırmak mümkün. Bir YPK Kararı olan 2023 Turizm Stratejisinin, özellikle eylem planları bazında, yetkili olmayan kurum ve kuruluşların revizyon çalışmalarından kurtarmak açısından, yeniden gözden geçirilmesi zamanı gelmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

Karavanın değeri depremde anlaşıldı

Kamp tesislerinin ve karavanların gerekliliğini son Van Depremi sırasında da yaşadık. Çok kimse farkında olmasa da Türkiye, yollarında 200 karavanın dolaştığı dönemlerde bu karavanları kiralayanların büyük bölümü basın mensuplarıydı. Son depremde böyle bir imkan olmadığı için güvenli olmayan yapıları tercih ettiler. Kamp alanları aynı zamanda ihtiyaç olan günlerde en başta suyu, tuvaleti, mutfağı olan birer açık alan olarak da kullanılabilecek özellikler taşırlar. Bu turizm türünün, Türkiye yollarında konuklara, basın mensuplarına hizmet verdiği bir tarihi geçmişi ve bugün de kültür turizmine konu olan Anadolu’da geleceği vardır. Karavan turizmi ülkenin genelinde düzgün yolların olduğu ve güvenlik sorunu olmadığını kanıtlayan bir anlam da taşımaktadır. Farklı bir turizm ve gezi anlayışına hitap eden karavanlar, modern İpekyollarının kişisel ulaşım aracıdır. Karavan dostları kendi araçlarını binlerce km taşımak yerine, imkanların sağlandığı ülkelerde, ihtiyaçlarına cevap veren araçları kiralamaktadır.
Haftanın ilginç gelişmesi ise 18-19 KASIM Tarihlerinde İstanbul’da yapılan ve TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ATO Meclisinde yaptığı konuşmada “müthiş bir ilgi vardı” cümleleri ile değerlendirdiği Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’na ATO Meclis Üyeleri’nin davet edilmesinin unutulmuş olmasıydı.

Yazarın Tüm Yazıları