Paylaş
Sinema elbette kolektif bir emek gerektiriyor ama yönetmenin görüşü, görgüsü, sanat anlayışı, dünyayı yorumlayışı filme yöne veriyor.
Semir Aslanyürek de tam anlamıyla yönetmenliğin kitabını yazmış: “Film Yönetimi Atölyesi”.
Yönetmen adayları için tam bir kılavuz kitap ancak sinefiller için de yönetmeni anlama rehberi. Kendisi de bir yönetmen olan Aslanyürek’i sinema okullarında öğretim üyesi ve elbette sinema eğitimindeki sorunlardan da haberdar. Hem sahada hem de kuramsal alandaki deneyimlerinin birikimiyle yıllarını verdiği bu cesur çalışmayı h2o kitap yayımlamış.
Sinema kitaplarına iyice ağırlık veren h2o kitap, Semir Aslanyürek’in başta “Senaryo Kuramı” olmak üzeri tüm eserleri ve çevirilerini de yayımlayacak ki bunlar arasında yazarın öykü ve çekilmemiş senaryoları da var.
Bu kez polisiye öyküler
Polisiye edebiyatın tanınmış yazarlarından Önay Yılmaz, okuyucularının karşısına bu kez ilginç polisiye öykülerle çıkıyor.
Herdem Kitap tarafından yakında piyasaya çıkacak olan “Öğleden Sonra Cinayetleri” adlı polisiye kitabında Yılmaz, öyküleriyle romanlarındaki gibi ters köşe yapmaya devam ediyor.
Kitabın yayına hazırlığında usta polisiye yazarlardan Dedektif Dergi Genel Yayın Yönetmeni Gencoy Sümer, Herdem Kitap’ın Genel Yayın Koordinatörü Şebnem Sezgin Canatalay, editörlük ve redaksiyon çalışmalarını yapan Emel Aslan’ın emeğinin olduğunu belirten Yılmaz, şöyle diyor:
“Öykü yazmak kolay iş değil. Yıllarca öykü yazmak istediğim halde bir türlü yazmaya cesaret edemedim. Öykü yazanlara, yazabilenlere de hep imrendim. Bir hikayeyi özetleyerek, çarpıcı biçimde anlatabilmek gerçekten herkesin harcı değil. Ancak uzun denemelerden sonra bir şeyler yazabilmeye çalıştım. Böylece bu öykü kitabı oluştu.”
“İklim krizi” için buluşacaklar
Yayıncılığın tüm paydaşlarını buluşturan, kitaplara ve edebiyata emek verenleri her yıl yeni gündemlerle bir araya getiren yıllık yayıncılık konferansı 19 Kasım günü, çevrimiçi gerçekleşecek.
Günışığı Kitaplığı’nın 2011 yılından bu yana düzenlediği Zeynep Cemali Edebiyat Günü, 12. yılında “iklim krizi” odağında, ilk kez tematik kurgulanıyor. Konferansın amacı, yayıncılığa emek veren yaratıcıların ve profesyonellerin yanı sıra tüm paydaş iş kollarının da dikkatini gezegenimizin bu acil gündemine çekmek ve genç kuşaklara sorumluluklarımızı vurgulamak. Tematik konferansı destekleyen kuruluşlar; UNDP (United Nations Development Programme), İklim Araştırmaları Derneği ve Türkiye Yayıncılar Birliği.
Bir kadının dokunaklı portresi
Sibilla Aleramo’nun “Bir Kadın” adlı romanı okuruyla ilk kez 1906’da buluştu. Gerek İtalya’da gerekse yayımlandığı diğer ülkelerde hemen büyük bir ses getiren bu eser sayesinde edebiyat dünyası, zaman içinde daha başka önemli çalışmalara imza atacak parlak bir yazar keşfetti.
“Bir Kadın”ın büyük başarısının başlıca nedenlerinden biri konusunda yatıyor. Söz konusu eser, İtalyan edebiyatının ilk feminist kitapları arasında yer alıyor.
“Kristal Bahçe”
Gürsel Korat, “Kristal Bahçe”de, edebiyatın yazarından yayıncısına, tarihçisinden okuruna dek tüm “taraflarına” ve kavramlarına incelikle, sözünü sakınmadan dokunuyor. Kendisini de merceğe koyan Gürsel Korat, yeni maddeler ve monogramlarla zenginleştirilmiş bu basımda yine o “kristal bahçede” özenli adımlarla dolaşıyor.
Yeni bir dünyaya giriş
Yeşilçam’ın merdiven altı, underground kısmını anlatan bir komedi izlemeye başladım. Hakikaten eğlenceli. Osman Cavcı, YouTube’da bilmediğimiz bir dünyadan bahsediyor. Gülerek izleyebilirsiniz.
Kim ne okuyor?
∆ Yönetmen Semir Aslanyürek, Muhammed Emin Galib et-Tavil’in “Arap Alevilerinin Tarihi” adlı eserini okuyor.
∆ Yönetmen İsmail Güneş, Cengis Asiltürk’ün “Suret” adlı eserini okuyor.
∆ Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, Amor Towles’un “Moskova’da Bir Beyefendi” adlı kitabını okuyor.
∆ Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, Danilo Kis’in “Boris Davidoviç’in Bir Mezar” adlı kitabını okuyor.
Paylaş