Paylaş
Tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı, anamaşı, kara kavurma gibi yemekler bulunuyor. Elazığ mutfağında yemekler daha çok etli ve bulgur mutfaktaki önemli malzemelerin başında geliyor. Tabii bir de salça ve soğan. Elazığ mutfağı kendine has sebze yemeği tarifleriyle de sağlıklı bir sofra kurmayı kolaylaştırıyor. Listenin başında ise ışkın, irehan (reyhan), kenger, kuzukulağı, pancar, pirpirim (semizotu), roka, yarpuz gibi sebzelerden yapılan yemekler var. Elazığ mutfağında “israf” en kaçınılan şeylerden biri. Örneğin, çörek ve patila yapılırken hem israfı önlemek hem de lezzetli olması için hamura peynir suyu, süt kaymağı veya içyağı konuluyor. Bazı yemeklerde yoğurt da önemli bir rol oynuyor. Tıpkı sırın, gıldirikli köfte, ayranlı çorbada olduğu gibi. Ve tabii ki tatlı, dut helvası, yatsılık denilen pestil, dutunu ve orcik... Dut, Elazığ’ın en çok üretilen meşhur meyveleri arasında. Taze olarak yendiği gibi, kurtuluyor da. Kurutulmuş dut taş dibekte dövülüp içerisine ceviz veya badem içi katılarak “dutunu”ya dönüşüyor.
Cevizli kavurmalı patila/gözleme
MALZEMELER
Hamur için:
* 1 su bardağı ılık süt
* 1 çay bardağı ılık su (kulplu çay bardağı)
* 1 çay bardağı sıvı yağ (kulplu çay bardağı)
* 2 tatlı kaşığı tozşeker
* 1 yemek kaşığı toz kuru maya (veya 1 paket toz instant maya)
* 1 tatlı kaşığı tuz k Yaklaşık 450 gr un (4.5 su bardağı)
Ayrıca hamuru açmak için:
* 1 su bardağı un
İç harcı için:
* 200-250 gr kavurma eti
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
* 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi (isteğe bağlı)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
Ayrıca:
* 100-150 gr tereyağı
YAPILIŞI
Önce iç harç için yemeklik ince doğranmış soğan, kavurma, salça, ceviz, tuz ve baharatları derin bir kabın içine koyun. Elinizle köfte yoğurur gibi yoğurup iç harcını hazırlayın ve bir kenara koyun.
Hamur için yoğurma kabının içine, birlikte ısıttığınız, ılıttığınız süt ve suyu koyun. Maya ve şekeri ekleyip çatalla karıştırın. Sıvı yağı katıp yeniden karıştırın. Şimdi azar azar unu ekleyip, tuzu da ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Elinize hafif yapışan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. Üzerini sıkıca kapatıp oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
Dinlenen hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar, bezeler koparıp yuvarlayın ve un serpilmiş tezgâha koyun. Birini alın ve unlu tezgâhta, merdaneyle 20 cm çapında yuvarlak açın. Bir ucuna 2 kaşık iç harcından koyup, D şeklinde katlayıp uçlarına bastırın. Yanmaz yapışmaz bir tava veya sac üzerinde patila yani gözlemeleri önlü arkalı pişirin. Her pişirdiğiniz patilanın üzerini tereyağıyla yağlayıp üst üste dizin. Dilimleyerek servise sunun.
Not: Patilayı mayasız hamurla da yapabilirsiniz. Peynirli, patatesli iç harçlarıyla da deneyebilirsiniz.
Cevizli dolanger tatlısı
MALZEMELER
* 14 adet hazır baklava yufkası
* 1-1.5 su bardağı ceviz içi
* 100 gr eritilmiş tereyağı
* 5 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
Şerbet için:
* 1.5 su bardağı şeker
* 2 su bardağı su
* 1 dilim ince dilim limon
YAPILIŞI
Bir baklava yufkasını tezgâha uzunlamasına serin. İkinci yufkayı birinci yufkanın üzerine koyup sonra da 15 cm kadar aşağıya doğru çekerek kaydırın. Bu 15 cm’lik bölümü, eritilmiş tereyağlı sıvı yağ karışımıyla yağlayın.
Yufkanın alt kısmına 1-2 yemek kaşığı kadar çekilmiş ceviz içinden serpiştirin. Kalın bir oklavayı (ya da ince iki oklavayı) yufkaların ceviz serptiğiniz alt ucuna koyun. Son derece gevşek bir şekilde rulo şeklinde sarmaya başlayın.
Sarma işleminiz bittiğinde yufkaları iki ucundan tutup ortaya doğru büzüştürerek toplayın ve hemen oklavayı çekip çıkarın.
Bu şekilde hazırladığınız yufkaları, yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin. Kalan yağı yufkaların üzerine gezdirin. Isınmış 200 derece alt-üst ayarlı fırında nar gibi kızartın.
Şerbet için şeker, limon ve suyu bir tencerede kısık ateşte 5 dakika kaynatıp alın. Sıcak tatlıyı fırından alıp soğuk şurubu gezdirip servise sunun.
Paylaş