PaylaÅŸ
Eski İstanbul’un vazgeçilmez parçasıymış börekçiler. Seyyar börekçilerin yanında fırınlarda da börek yapılıp satılıyormuş. Hatta börek satan fırınların sayısı bir ara ekmek satanlardan çok daha fazlaymış. Börekçilerin müşterisi genellikle bekarlar ve mahalle esnafıymış ve kadınların eve gelen misafire hazır börek ikram etmesi pek de hoş karşılanmazmış. Ama kadınlar zaman zaman evde yaptıkları börekleri börek fırınlarında pişirtme yöntemini benimseyebiliyorlarmış.
Börekçilerle ekmek yapan fırınlar arasında rekabet varmış ve bu yüzden hangi fırında ne pişeceği yazılı olarak duyrulurmuş.
İstanbul’un çeşitli mahallelerinde gezerek satış yapan seyyar börekçiler ise böreklerini sabit börekçilerden alırlarmış.
Sakızlı İstanbul muhallebisi
6 su bardağı süt
2 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
1 tepeleme yemek kaşığı buÄŸday niÅŸastasıÂ
1 tepeleme yemek kaşığı un
1,5 su bardağı tozşeker
25-30 gr tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
Nohut büyüklüğünde 3 adet damla sakızıÂ
1 adet yumurta
Üzerini süslemek için;
2-3 kahve fincanı gülsuyuÂ
2 tatlı kaşığı tarçın
3-4 yemek kaşığı kuş üzümü
Yumurta ve tozşeker orta boy bir tencereye koyulur. Üzerine buğday nişastası eklenip tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpılır. Un ve pirinç ununu ilave edilip süt azar azar aktarılır ve çırpılarak pürüzsüz hale getirilir.
Toz haline getirilen damla sakızı da katılıp karıştırılır ve tencere kısık ateşin üzerine oturtulur. Muhallebi çırpma teli ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak koyulaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilir.
Kaynamaya baÅŸlayınca tereyağı ya da bitkisel margarin eklenip ocaktan alınır. Tel çırpıcı yardımıyla 1 dakika çırpılır ve henüz sıcak haldeyken kaselere paylaÅŸtırılır. Üzerleri gülsuyu, kuÅŸ üzümü ve tarçınla süslendikten sonra buzdolabında bekletilir. SoÄŸuk olarak servise sunulur.Â
PaylaÅŸ